Pondelok – Piatok: 09:00 – 16:00

Canex Edge-Based ochrana pred narušením v kritickej infraštruktúre a priemyselných prevádzkach: Integrovaná, spoľahlivá a nákladovo efektívna

| Axis Blog |

Publikované 5. mája 2023
Axis
Koľko stojí zabezpečovací systém?
21. júla 2023
Dahua
Kamera „3 v 1“: Dahua TiOC prináša nové úrovne integrácie a interoperability so systémami tretích strán
8. decembra 2023
Dahua
Vezmeme vás do novej plnofarebnej éry s technológiou Dahua Smart Dual Illuminators
5. septembra 2022
Dahua
Predstavenie The Dahua WizMind Illegal Parking Detection
1. októbra 2022
Axis
Ako môže sledovacia technológia pomôcť mestám dosiahnuť ciele udržateľnosti
8. marca 2024
Axis
Analytics Maturity Model: Vytvorenie modelu zrelosti analytiky
2. júna 2023

Edge-Based ochrana pred narušením v kritickej infraštruktúre a priemyselných prevádzkach: Integrovaná, spoľahlivá a nákladovo efektívna

Ochrana kritickej infraštruktúry a iných priemyselných operácií je nevyhnutná, hlavne pre ekonomiku. Zatiaľ čo kybernetická bezpečnosť je ústredným prvkom ochrany týchto odvetví, tento článok sa zameria na fyzickú bezpečnosť – konkrétne na to, ako implementovať viacero vrstiev aktívnej a efektívnej ochrany proti vniknutiu na zabezpečenie vonkajšieho perimetra, vnútri perimetra a kritických základných zariadení a aktív.

Okrem „detekcie narušenia“ zvážime širší obraz „ochrany proti narušeniu“. Inými slovami, odhliadnuc od počiatočných upozornení v reálnom čase spojených s detekciou k širšej stratégii prevencie poškodenia alebo krádeže súvisiacej s narušiteľmi. Na tento účel je možné navrstviť rôzne automatizované, prepojené monitorovacie riešenia, ktoré presahujú len odhaľovanie narušiteľov klasifikáciou, overovaním, identifikáciou, sledovaním a odrádzaním narušiteľov s cieľom sa udržať bez prienikov, krádeží a sabotáží.

Zabudnite na „kameru“, myslite na „edge zariadenie“

Inovácie poháňajú čoraz pokročilejšie možnosti v rámci riešení video sledovania: zjednodušene povedané, kamera už nie je len „záznamové zariadenie“. Sofistikované sieťové kamery majú dnes výkonné možnosti spracovania. Môžu fungovať ako senzory, ktoré môžu zhromažďovať bohaté meta údaje, ako aj pôsobiť ako servery edge siete na komunikáciu, riadenie a spúšťanie iných zariadení v sieti prostredníctvom otvorených komunikačných protokolov. Dôležité je, že sa môžete rozhodnúť pre inovatívne, otvorené riešenia sledovania, ktoré sa dajú ľahko integrovať do vašej existujúcej infraštruktúry a maximalizovať tak predchádzajúce investície.

To umožňuje novú éru pokročilých edge-based riešení. Prepnutie zamerania z „kamier“ na „edge zariadenia fungujúce ako výkonné senzory v reálnom čase“ je prvým krokom k vybudovaniu lepších a optimalizovaných riešení systému sledovania. Otvára tiež nové možnosti efektívnej ochrany pred narušením.

Ochrana vonkajšieho perimetra a línie plotu

Ochrana proti vniknutiu začína na vonkajšom perimetri. Prvými krokmi je odhalenie a overenie potenciálneho narušiteľa, či už pozdĺž línie plota alebo v „buffer zóne“ mimo perimetra.

Na odhalenie narušiteľa na diaľku v „buffer zóne“ môžu radarové zariadenia smerujúce von z línie plota rozpoznať potenciálnu hrozbu a poslať vám výstrahu dlho predtým, ako narušiteľ dosiahne hranicu. Vďaka tomu si včas uvedomíte možný scenár narušiteľa. Pozdĺž samotnej línie plotu je možné rozmiestniť termokamery s inteligentnou analytikou na identifikáciu a klasifikáciu, či pohybujúci sa objekt v blízkosti nie je potenciálnym votrelcom – a nie napríklad zvieraťom. Okrem toho, že termokamery ponúkajú presnosť a spoľahlivosť detekcie aj vo veľmi náročných poveternostných podmienkach, sú plne v súlade s GDPR, keďže neprezrádzajú žiadne biometrické informácie. V skutočnosti, v závislosti od miestnych zákonov o dohľade, by sa pri monitorovaní oblasti tesne mimo lokality mali zvážiť radarové aj tepelné zariadenia, pretože spĺňajú aj tie najprísnejšie nariadenia o ochrane osobných údajov.

Keď sa pozdĺž línie plota alebo v „buffer zóne“ zistí potenciálny narušiteľ, môžete nakonfigurovať svoje pripojené monitorovacie riešenia tak, aby buď okamžite spustili poplach, alebo spustili poplach, ak sa narušiteľ presunie do oblasti, ktorú ste predtým identifikovali ako zónu poplachu pri vniknutí. Tento druhý prístup znižuje riziko falošných poplachov, čo umožňuje systému včas odhaliť narušiteľa, ale poplach a ďalšie eskalačné postupy spustí iba vtedy, ak narušiteľ vstúpi do určitej zóny alebo samotného perimetra.

Po zistení narušiteľa a spustení alarmu sa spustí ďalší krok v reťazci udalostí: overenie. Vizuálne kamery, ako je pan-tilt-zoom (PTZ), s analytikou sledovania zachytávajú poplach z termokamier alebo sieťového radaru a overujú poplach zobrazením vizuálneho obrazu narušiteľa. Okrem toho, že poskytuje možnosť identifikácie narušiteľa, potom sa spustí analytika sledovania kamery, aby sledovala, kam idú.

Ak chcete zabrániť narušiteľovi v pokuse preniknúť do perimetra, môžete sa spoľahnúť na odstrašujúce prostriedky, ako sú audio riešenia alebo biele svetlo LED reflektory, ktoré rozžiaria scénu. Prepojené monitorovacie riešenia by napríklad mohli spustiť automatickú zvukovú správu, ktorá by varovala votrelca a hlásila prítomnosť bezpečnostných strážcov s cieľom odradiť od krádeže alebo poškodenia majetku.

Plošná ochrana v rámci perimetra

Po narušení perimetra bude pripojené monitorovacie riešenie pokračovať v sledovaní narušenia a jeho vývoja, aby ste naň mohli reagovať. Radarové, termálne a vizuálne kamery môžu pracovať v spojení s audio jednotkami a inými zariadeniami, aby nielen sledovali postup narušiteľa, ale tiež sa pokúsili zabrániť mu ísť ďalej. Sledovanie toho, kam idú, je tiež užitočné pre následné forenzné vyšetrovania alebo policajné postupy.

Neexistuje univerzálny prístup k ochrane pred narušením, pretože každé miesto je jedinečné. Napríklad v závislosti od toho, ako nastavíte svoj systém, môže sieťový radar v perimetri prevziať kontrolu nad radarom pozdĺž plotu, aby zistil narušiteľa, poslal varovanie a sledoval, kam idú. Pokročilé radarové systémy môžu sledovať narušiteľa a priamo komunikovať s PTZ kamerami, čo im umožňuje sledovať narušiteľa a vizuálne overovať poplachy.

Sledovaním cesty narušiteľa poskytujú prepojené monitorovacie riešenia dôležité informácie bezpečnostným pracovníkom, ktorí potrebujú vedieť, ktorým smerom narušiteľ smeruje, aby sa lepšie umiestnili na jeho blokovanie alebo aktiváciu bezpečnostných opatrení pozdĺž jeho cesty.

Vďaka prehľadu o trase narušiteľa môžu pripojené monitorovacie riešenia spustiť viac bielych svetiel a zvukových jednotiek, aby ich odradili od toho, aby pokračovali ďalej. Sieťové reproduktory systému môžu napríklad prehrať živú alebo vopred nahranú správu a upozorniť na to, že ochranka je na ceste. Alarmy spustia automatickú notifikáciu do centrálneho dispečingu – umožňujú operátorovi overiť incident pred spustením opatrení zásahového tímu – takže operátor alebo ochrankári môžu tiež použiť sieťové zvukové zariadenie na mieste, aby varovali votrelca pred tým, než sa spustia. musí pristúpiť k fyzickému zásahu alebo privolať políciu.

Ochrana kritických základných zariadení a majetku

Treťou vrstvou je ochrana perimetra, budov na mieste a iných kritických zariadení a majetku pomocou riadenia prístupu. Tieto riešenia, ako sú dverové stanice a interkomy, zohrávajú kľúčovú úlohu pri zabezpečovaní toho, že iba oprávnení pracovníci a návštevníci môžu používať vchody a východy na perimetre, byť vpustení do konkrétnych budov alebo dokonca určitých miestností alebo vstúpiť do oplotených oblastí okolo areálu, ako je trafostanica.

Dôležitá je aj kontrola prístupu do vozidla. Aby sa zabezpečilo, že budú vpustené iba autorizované vozidlá, kamery s analýzou rozpoznávania ŠPZ ponúkajú efektívne riešenie na vpustenie alebo zastavenie vozidiel pred vjazdom alebo opustením lokality alebo špecifických oblastí v rámci lokality. Môžu byť použité v spojení so systémami interkomu na umožnenie efektívnejšej kontroly a overovania prístupu pomocou obojsmernej zvukovej komunikácie medzi návštevníkom lokality a bezpečnostným dôstojníkom. Toto je obzvlášť dôležité pre automatizované riešenia, ktoré nemusia mať v zariadení personál.

Využívanie výhod decentralizovaného systému

Systém s jediným bodom zlyhania je chybný systém: systémy ochrany pred narušením v kritickej infraštruktúre a iných priemyselných prevádzkach musia byť vždy spoľahlivé. Vybudovanie decentralizovaného edge-based systému, ktorý nezávisí od jedného zariadenia, je kľúčové. V skutočnosti môže edge-based systém zmierniť riziká, najmä ak sa skladá z fyzických zariadení, ktoré ponúkajú rôzne vstavané funkcie kybernetickej bezpečnosti na boj proti kybernetickým útokom a zabránenie neoprávnenému prístupu do systému.

Napríklad, ak máte po obvode viacero termokamier, pričom každá kamera slúži ako edge rozbočovač pre svoju oblasť, umožňuje vám to vytvárať bezpečnostné klastre, ktoré bežia nezávisle od centrálneho servera. Ak kamera zlyhá, tento konkrétny klaster nemusí fungovať úplne, ale zvyšok systému bude stále fungovať podľa očakávania. Okrem toho, ak zlyhá konkrétne zariadenie v systéme, monitor zdravotnej starostlivosti systému automaticky informuje operátora systému, aby mohol byť riešený.

Maximalizácia ochrany a minimalizácia nákladov

Zatiaľ čo budovanie edge-based systému ochrany proti vniknutiu ponúka najnovšie inovácie, poskytuje tiež príležitosť výrazne znížiť náklady na systém. Môžete znížiť požiadavky na šírku pásma a dodatočné toky videa, ktoré by sa zvyčajne odosielali na centrálne servery na analýzu videa. V dôsledku toho sa dramaticky znížila potreba ďalších serverov, rackového priestoru a pasívnych sieťových zariadení, ako sú zariadenia UPS, na centrálnom mieste.

Najmä rozmiestnenie tepelných sieťových kamier edge umožňuje pokryť väčšie oblasti perimetra, ako je to možné so štandardnými vizuálnymi sieťovými kamerami. To znižuje množstvo inštalačných stĺpov, kabeláže, potrebnej konštrukcie, pracovných hodín plus VMS a potrebných softvérových licencií. Tento krok tiež znižuje spotrebu energie systému, čím sa dramaticky minimalizujú celkové náklady na systém bez zníženia úrovne ochrany. V skutočnosti sú náklady znížené, ale spoľahlivosť systému sa zlepšuje: riešenie ochrany proti vniknutiu na báze IP na báze tepla ponúka zvýšenú spoľahlivosť systému a mieru detekcie narušenia, a to aj v náročných poveternostných podmienkach.

Spoľahlivá ochrana proti vniknutiu: od perimetra až po kritické jadro

Účinná ochrana proti vniknutiu vyžaduje hĺbku. Vybudovaním edge-based a prepojeného systému ochrany pred narušením, ktorý poskytuje niekoľko vrstiev zabezpečenia, môžete chrániť chránené oblasti spôsobom, ktorý je komplexný, spoľahlivý a nákladovo efektívny. Rozhodujúce je, že platforma, ako je táto, vás nastaví aj z dlhodobého hľadiska, čo umožní budúci rast systému, aby spĺňal budúce požiadavky.

Zistite viac o riešeniach Axis pre aktívnu a nákladovo efektívnu ochranu proti vniknutiu: Ochrana proti vniknutiu

Prečítajte si:

Kontaktný Formulár

Ak máte akýkoľvek problém alebo otázku, kontaktujte nás. Urobíme všetko pre to, aby ste čo najrýchlejšie získali odpoveď.

odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním poskytnutých osobných údajov