Pondelok – Piatok: 09:00 – 16:00

Canex Umelá inteligencia v doprave: Zlepšenie bezpečnosti a plynulosti dopravy vďaka pokročilým technológiám

| Canex Blog |

Publikované 25. apríla 2023
Axis
Prečo pri výbere toho správneho partnera záleží na profesionálnej certifikácii
26. januára 2024
Hanwha
Prežívanie v dobe Covidovej s riešeniami od Hanwha Techwin
26. júla 2021
Axis
Video analýzy, ktoré zlepšujú bezpečnosť a ochranu zdravia na pracovisku
17. marca 2023
Axis
Thermal a Radar: Pohľad tam, kde nie je svetlo
6. januára 2023
Hanwha
Budovanie udržateľnej budúcnosti
7. februára 2022
Dahua
Navigácia v hodnotení bezpečnostných kamier pre vonkajšie monitorovanie
11. apríla 2022

Umelá inteligencia v doprave: Zlepšenie bezpečnosti a plynulosti dopravy vďaka pokročilým technológiám

V tomto článku sa zoznámime s revolučným vplyvom umelej inteligencie (AI) v oblasti dopravy a ako táto technológia mení spôsob, akým prebieha cestná premávka. Predstavíme vám pokrok v oblasti analytických kamerových systémov a ich úlohu v detekcii a spracovávaní informácií o dopravných situáciách. Ukážeme, ako tieto systémy súvisia s C-ITS (Kooperatívne inteligentné dopravné systémy) a aké výhody prinášajú pre vodičov, vozidlá integrovaného záchranného systému, železničné priecestia a mestskú hromadnú dopravu. Článok sa bude zaoberať aj príkladmi inteligentných riešení, ktoré sa v súčasnosti aplikujú na Slovensku v oblasti zdravotníctva a v mestách, ako sú Svatý Jur, Michalovce a Nové Mesto nad Váhom.

Kamery vnímame ako mimoriadne komplexný senzor, ktorý funguje na podobnom princípe ako ľudské oko v spojení s mozgom. Kamera pomenuje objekty, ktoré „vidí“ (sníma) – teda poskytuje k obrazovej informácii metadáta o tom, čo vidí. Ak sníma vozidlo, s obrazom pošle aj informácie o kategórii vozidla, jeho farbe, trajektórii pohybu, rýchlosti, polohe, EČV a dokonca aj o výrobcovi vozidla.

Tieto komplexné informácie posielané s obrazom z kamery nie sú v zásade nové. To čo sa na poli rozpoznávania objektov zmenilo súvisí s rozvojom hlbokého analytického učenia (deep learning – DL), resp. rozvojom umelej inteligencie (AI).

V súčasnosti dokážeme natrénovať vyhodnocujúci HW vďaka vysokému výkonu GPU tak, že nám poskytuje mimoriadne presné informácie, ktoré sa svojou spoľahlivosťou blížia k 100%-tnej presnosti výstupu. Teda minimum falošných detekcií, takmer žiadne nezdetegované situácie aj pri zhoršených svetelných podmienkach.

Umelá inteligencia a C-ITS

V skratke ide o prepojenie statických a mobilných dát z dopravných senzorov a ostatných prvkov cestnej infraštruktúry s jednotlivými účastníkmi cestnej premávky. Cieľom technológií C-ITS (Cooperative Intelligent Transport Systems) je poskytovať lepšie a komplexnejšie informácie zo subsystémov inštalovaných v doprave, vďaka ich vzájomnému prepojeniu.

V porovnaní s informáciou poskytovanou autonómnym systémom, poskytuje riešenie C-ITS presnejšie a komplexnejšie výstupy, ktoré komunikuje v jednotkách sekúnd od ich vzniku. Výstupy z C-ITS majú v prvej fáze len informovať účastníkov cestnej premávky o všetkých procesoch a aktivitách prebiehajúcich na ich trase pohybu, v ďalších fázach ponúknuť aj riešenia potrebné pre reálnu prevádzku autonómnych vozidiel.

Čo poskytujú analytické kamerové systémy v spolupráci s C-ITS?

Informácie o mimoriadnej udalosti, ktorú zosnímame kamerou a zdetegujeme v AIDL  odovzdáme vodičom a upozorníme ich na riziká, ktoré z danej situácie vyplývajú. Príkladom môže byť detekcia vzniknutej kolóny, aby sa zabránilo dodatočným nehodám. Tieto informácie následne zdieľame prostredníctvom množstva rôznych kanálov cez C-ITS jednotky pozdĺž ciest a diaľnic, cez mobilné aplikácie, informačné diaľničné portály a ďalšie dátové kanály. V systéme pre operátorov C-ITS je možné udalosti vizualizovať, spravovať či manuálne vytvárať ďalšie súvisiace alebo nadväzujúce udalosti.

Typické udalosti:

  • nehody
  • kolóny
  • práca na ceste
  • nepriaznivé vplyvy počasia (poľadovica, sneh, silný vietor, …)
  • prekážky na ceste
  • miesto zásahu IZS
  • prudké brzdenie vozidiel
  • nebezpečné lokality (prechody, zákruty)
  • železničné prejazdy

Oblasti nasadenia

Pre diaľničné a cestné komunikácie – Nová generácia kooperatívnych systémov poskytuje priamo vo vozidle alebo v mobilnom telefóne všetky informácie, ktoré na ceste potrebujete – kde sú kolóny, nehody, kde prebiehajú práce na ceste, ale aj keď napr. hrozí poľadovica alebo prudké brzdenie. Tiež manažujeme gigabajty dopravných dát v ucelené informácie o dopravnej situácii a zabezpečujeme vyššiu plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky.

Pre vozidlá IZS

Minimalizujeme dobu, za ktorú sa k vám dostanú vozidlá Integrovaného Záchranného Systému (IZS). Aktivujeme záchranárom zelenú na všetkých križovatkách a skrátime dojazdové doby.

Pre Železničné priecestia

Zameranie sa na kritické miesta ako sú prejazdy a jednokoľajové trate, informovanie vodičov o prechode vlaku. Nevyhnutné k plne autonómnemu vedeniu vlaku.

Pre MHD

Vozidlám MHD na semafore rozsvietime zelenú tak, aby cestujúci vždy dorazili včas. Častým, ale zbytočným nehodám pri výstupe osoby do vozovky predchádzame upozornením prichádzajúcich vodičov na riziko stretu s chodcom.

A pre ďalšie

  • zdravotníctvo
  • operačné sály, prenos
  • Smart City: Svatý Jur, Michalovce, Nové Mesto nad Váhom
Prečítajte si:

Kontaktný Formulár

Ak máte akýkoľvek problém alebo otázku, kontaktujte nás. Urobíme všetko pre to, aby ste čo najrýchlejšie získali odpoveď.

odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním poskytnutých osobných údajov