Pondelok – Piatok: 09:00 – 16:00

Canex Ako môže sledovacia technológia pomôcť mestám dosiahnuť ciele udržateľnosti

| Axis Blog |

Publikované 8. marca 2024
Dahua
Vezmeme vás do novej plnofarebnej éry s technológiou Dahua Smart Dual Illuminators
5. septembra 2022
Axis
Získanie platného video dôkazu: Rýchle forenzné vyhľadávanie s autentifikáciou
20. januára 2023
Axis
Ako môže sledovacia technológia pomôcť mestám dosiahnuť ciele udržateľnosti
8. marca 2024
Dahua
Umožnenie ekologickejšej spoločnosti: Skúmanie úsilia Dahua o znižovanie uhlíkovej stopy
19. januára 2024
Dahua
Dahua TechMonth (WizMind): 3 praktické aplikácie monitorovania metadát založených na človeku
6. decembra 2021
Axis
Nepodceňujte šedú eminenciu kamerových systémov: Ako vybrať platformu pre videomonitorovanie?
12. júla 2021

Ako môže sledovacia technológia pomôcť mestám dosiahnuť ciele udržateľnosti

Udržateľnosť je jedným z hlavných cieľov každého z nás. V každom národe na celom svete máme všetci zodpovednosť a úlohu, ktorú musíme zohrávať pri budovaní udržateľnejšej budúcnosti.

Mestá majú neúmerný vplyv na životné prostredie. Ako hlavné ekonomické hnacie sily, ktoré produkujú viac ako 80 % svetového HDP, produkujú aj viac ako 70 % globálnych emisií skleníkových plynov, hoci pokrývajú iba 2 % svetového povrchu. Preto zohrávajú významnú úlohu pri plnení cieľov trvalej udržateľnosti. Dlhodobo zaznamenávame rastúci trend v urbanizácii. Odhaduje sa, že sedem z desiatich ľudí bude do roku 2050 žiť v mestských oblastiach. Tieto faktory prinášajú stále väčšie výzvy pre prácu smerom k udržateľnosti.

Mestské orgány čelia množstvu nariadení, politík a očakávaní zo strany organizácií aj občanov. Pandémia ovplyvnila spôsob, akým chcú ľudia žiť a čo si cenia. Čistota, otvorené priestranstvá a zelené plochy narušili tradičné mestské plánovanie.

Ale aj keď sú výzvy významné, existujú dôkazy, že mestské orgány berú svoju zodpovednosť vážne.

Rozvojové ciele udržateľnosti OSN: rámec pre mestá

Dôležitý rámec pre veľké a malé mestá poskytli ciele OSN pre trvalo udržateľný rozvoj (SDG). SDGs, vytvorené v roku 2015 a navrhnuté tak, aby sa dosiahli do roku 2030, predstavujú 17 vzájomne prepojených globálnych cieľov navrhnutých ako „návrh na dosiahnutie lepšej a udržateľnejšej budúcnosti pre všetkých“.

O prijatí cieľov udržateľného rozvoja svetovými mestami niet pochýb. Nedávny výskum, ktorý porovnával 200 miest na celom svete s cieľom určiť ich budúcu pripravenosť, ukázal, že kľúčové ukazovatele trvalo udržateľného rozvoja sa umiestnili vysoko na zozname priorít miest. 67 % miest chcelo zlepšiť bezpečnosť občanov prostredníctvom mestského plánovania, rovnaké percento tiež chcelo začleniť metriky udržateľnosti do procesov miestneho plánovania a dve tretiny (59 %) chceli do investičných rozhodnutí začleniť aj environmentálne metriky.

Od video dohľadu až po použiteľné údaje

Video dohľad hrá, samozrejme, ústrednú úlohu v životnom štýle miest už mnoho rokov, a to najmä pri udržiavaní bezpečnosti občanov. Rastúca sofistikovanosť technológie video sledovania – najmä v súvislosti s video analytikou a schopnosťou prepájať údaje zo senzorov rôznych typov vrátane videokamier – znamená, že dokáže podporiť množstvo výziev, ktorým mestá čelia, a najmä inteligentné mestá v oblasti SDG.

Tri zo základných oblastí, na ktoré sa mestá zameriavajú a ktoré priamo súvisia s množstvom cieľov trvalo udržateľného rozvoja, sú životné prostredie, mobilita a verejná bezpečnosť. A ani zďaleka nie sú navzájom nezávislé, tieto faktory sú veľmi prepojené. To opäť posilňuje kritickú potrebu prelomiť silá a umožniť zdieľanie údajov v celom meste, a ako je uvedené v SDG 17, partnerstvá sú hlavným predpokladom úspechu pri dosahovaní cieľov trvalej udržateľnosti.

Životné prostredie ako meradlo udržateľnosti

Monitorovanie environmentálnych faktorov má zásadný význam pre udržateľnosť inteligentných miest a zabezpečenie zdravia a pohody občanov. Súčasťou silných stránok cieľov trvalo udržateľného rozvoja je úroveň podrobností, ktorá je v nich definovaná.

Vezmime si napríklad jednu časť cieľa 11, cieľ 11.6, ktorý stanovuje cieľ:

„Do roku 2030 znížiť nepriaznivý vplyv miest na životné prostredie na obyvateľa, a to aj tým, že sa osobitná pozornosť bude venovať kvalite ovzdušia a nakladaniu s komunálnym a iným odpadom.“

Tým sa detail nekončí. Ukazovatele súvisiace s týmto cieľom sú špecifikované ako podiel celkového komunálneho odpadu vyzbieraného a nakladaného v kontrolovaných zariadeniach a priemerné ročné hladiny jemných častíc v ovzduší miest. Je to práve táto úroveň hodnotenia, ktorá povedie k dosiahnutiu cieľov, ktoré sú skutočným rozdielom, a využitie technológie je v tom kľúčové.

Zlá kvalita ovzdušia (a tiež znečistenie hlukom) je úzko spojená so závažnými zdravotnými problémami. Vysoko citlivé environmentálne senzory – napríklad tie, ktoré merajú kvalitu ovzdušia – používané spolu s videomonitorovaním môžu dať mestským orgánom včasné varovanie pred problémami, vizuálne overenie, čo im umožní prijať vhodné opatrenia.

Údaje možno časom analyzovať a použiť na plánovanie dlhodobých iniciatív na zníženie vplyvu znečistenia a hluku, ako aj byť základom pre otvorenú a transparentnú komunikáciu s občanmi mesta. Video dohľad môže monitorovať zber odpadu, aby sa zabezpečil zber v súlade s SDGs, ako aj sledovať a odrádzať od nelegálneho ukladania odpadu (vrátane likvidácie odpadu do oceánov, ako sa vzťahuje na cieľ 14.1), vandalizmu a dokonca aj odhadzovania odpadu, pričom všetky tieto činnosti majú negatívny vplyv na životné prostredie mesta.

SDGs sú čiastočne reakciou na škody na životnom prostredí, ku ktorým došlo v posledných storočiach priemyselného veku, ktorých výsledkom je, samozrejme, zmena klímy. Svet ako celok čoraz častejšie zažíva nepriaznivé poveternostné podmienky, ktoré môžu narušiť mestskú infraštruktúru, poskytovanie kritických služieb a s tým spojené riziko poškodenia občanov. Cieľ udržateľného rozvoja sa opäť zameriava špecificky na toto prostredníctvom cieľa 11.5: „Znížiť nepriaznivé účinky prírodných katastrof“ s ukazovateľmi týkajúcimi sa strát na ľudských životoch a narušenia kritickej infraštruktúry.

Kamery Axis a senzory internetu vecí (IoT) možno použiť na implementáciu systémov včasnej detekcie záplav a varovania v mestách, aby mali úrady čas pripraviť sa na nepriaznivé počasie. Úradníci môžu byť upozornení hneď, ako systémy zistia, že bol prekročený prah, čo umožňuje pripojenej technológii prenášať živé a vopred nahrané správy a pokyny na pomoc pri evakuácii alebo presmerovaní dopravy. Po prírodných katastrofách môže video dohľad tiež veľmi pomôcť pri záchranných a záchranných operáciách, pričom údaje zozbierané v dlhodobom horizonte sa používajú na informovanie o plánovaní protipovodňovej ochrany. Senzory Axis môžu okrem monitorovania znečisťovateľov a prírodných katastrof pomôcť mestu pri dosahovaní udržateľnosti prostredníctvom adaptívneho osvetlenia. Pouličné LED osvetlenie s pripojenými senzormi umožňuje operátorom prispôsobiť osvetlenie podľa poveternostných podmienok, ako je hmla, dážď atď., ako aj podľa prirodzených svetelných podmienok, takže pouličné osvetlenie využíva energiu iba vtedy, keď je to potrebné, a môže tak znížiť emisie energie mesta a náklady na prevádzku verejného osvetlenia.

Trvalo udržateľná mobilita a preprava

Umožnenie občanom voľne a ľahko sa pohybovať je tiež základnou súčasťou životaschopnosti mesta a je pokryté cieľom 11.2 v cieľoch udržateľného rozvoja prostredníctvom: „Dostupné a udržateľné systémy verejnej dopravy“. Je dôležité, aby doprava v mestách mala čo najmenší negatívny vplyv na životné prostredie (a priamo súvisí s našimi predchádzajúcimi bodmi týkajúcimi sa kvality ovzdušia a hluku).

Video dohľad pomáha zaistiť bezpečnosť občanov a personálu vo verejnej doprave a tiež monitoruje cestnú premávku a upozorňuje operátorov na nehody, ktoré môžu spôsobiť rýchle nahromadenie dopravy – a tým aj znečistenie. V rámci SDG 3 „Dobré zdravie a pohoda“ sa špecifický cieľ vzťahuje na zníženie počtu zranení a úmrtí na cestách. Opäť platí, že video sledovanie využívajúce analýzu dopravných incidentov je obrovským prínosom pre efektívne a bezpečné riadenie mestskej dopravy, či už verejnej alebo súkromnej.

Údaje z environmentálnych senzorov a video monitorovacích kamier sa čoraz častejšie používajú ako proaktívny nástroj pri plánovaní a riadení dopravnej infraštruktúry na zníženie jej vplyvu na životné prostredie. Dáta z video monitorovania môžu byť tiež použité na podporu mobility občanov, napríklad rýchle a efektívne nasmerovanie vodičov na dostupné parkovacie miesta alebo dobíjacie stanice pre elektrické vozidlá.

Bezpečnosť verejnosti v mestách

„Aby sa ľudia cítili bezpečne“ je cieľom každého mesta a je čiastočne zahrnuté v cieľoch udržateľného rozvoja v rámci cieľa 11.7: „Poskytnúť prístup k bezpečným a inkluzívnym zeleným a verejným priestorom“. Je to tiež jedna zo základných úloh, ktorú videodohľad hrá v celom meste.

Smutnou pravdou zostáva, že hustota obyvateľstva v mestských centrách znamená, že ide o miesta, ktoré môžu priťahovať kriminálnu činnosť a kde sa incidenty a mimoriadne udalosti môžu rýchlo stať vážnym rizikom pre veľké množstvo ľudí. SDG 16, „Mier, spravodlivosť a silné inštitúcie“, podrobne pokrýva množstvo relevantných oblastí s konkrétnymi cieľmi zameranými na zníženie násilia a boj proti organizovanému zločinu.

Aj keď sú možno vnímané ako „tradičnejšie“ miesto, kde sa používa video dohľad, pokrok v technológii znamená, že jeho podpora je čoraz inteligentnejšia, presnejšia a umožňuje väčšiu proaktivitu, a nie len vyšetrovanie po incidente.

Namiesto toho, aby ste sa spoliehali iba na ručné monitorovanie, čoraz inteligentnejšia analýza videa dokáže monitorovať viacero video streamov, odhaľovať anomálie, nezvyčajné vzory, špecifické objekty alebo podozrivé správanie a rýchlo pritiahnuť pozornosť operátora na scénu. Zásah sa potom môže spustiť prostredníctvom pohotovostných služieb alebo prostredníctvom zvukových reproduktorov na mieste, ktoré buď upozornia zločincov, že sú sledovaní, alebo ponúknu pomoc, rady a usmernenia ľuďom na mieste.

Takáto rýchla reakcia môže zastaviť trestný čin ešte pred jeho spáchaním, zabrániť eskalácii incidentu, evakuovať konkrétnu oblasť alebo poskytnúť priamu pomoc pred príchodom záchrannej služby.

SDGs však presahujú rámec prevencie kriminality, pričom úlohu zohrávajú ďalšie príležitosti pre video dohľad. Opäť platí, že v rámci SDG 16 – ktorý hovorí o „silných inštitúciách“, cieľ 16.3 meria podporu právneho štátu a zabezpečenie rovnakého prístupu k spravodlivosti pre všetkých. Zabezpečenie pravosti a umožnenie použitia dôkazov z videomonitorovania a kamier na tele (body-worn kamery) je základom spravodlivého a rovného súdneho systému.

Neustále skúmanie príležitostí na podporu udržateľnosti

Aj keď je to len niekoľko príkladov toho, kde video dohľad a iné senzory môžu priamo podporiť dosiahnutie cieľov SDG, spolu s výskumom vykonaným spoločnosťou ESI ThoughtLab je jasné, že technológie a údaje sú kľúčové pre úspech.

Takmer každé rozhodnutie mestského úradu by sa malo vnímať pohľadom k (alebo proti) SDG. Tieto najnovšie záväzky zo strany mestských orgánov a inovácie v oblasti technológií – vrátane spoločnosti Axis a jej partnerov – nám dávajú dôvod na optimizmus.

Prečítajte si:

Kontaktný Formulár

Ak máte akýkoľvek problém alebo otázku, kontaktujte nás. Urobíme všetko pre to, aby ste čo najrýchlejšie získali odpoveď.

odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním poskytnutých osobných údajov