Pondelok – Piatok: 09:00 – 16:00

Canex Vytváranie kompletných Edge-Based riešení

| Axis Blog |

Publikované 9. júna 2023
Dahua
Spoznajte 3 aspekty, ktoré by ste mali vedieť o WDR
27. septembra 2021
Axis
Ochrana kritickej infraštruktúry vo svete eskalujúcich kybernetických útokov
18. apríla 2022
Axis
Ako môže rozšírená realita spolupracovať s video dohľadom?
1. septembra 2023
Dahua
Keď sa technológia stretne s kriticky ohrozeným Hainan Gibbon
14. apríla 2023
Axis
Získanie platného video dôkazu: Rýchle forenzné vyhľadávanie s autentifikáciou
20. januára 2023
Dahua
Dahua Full-Color Cube: Odomknite farebnú mágiu!
19. mája 2023

Vytváranie kompletných Edge-Based riešení

Paradigma riešení video sledovania, ktoré sú prevažne serverové, bola v posledných rokoch spochybnená. Ústredným bodom boli zvýšené možnosti spracovania samotných sledovacích kamier, ktoré sa stali výkonnými sieťovými počítačovými zariadeniami s vysoko kvalitnými šošovkami ako ich primárnym snímačom.

Náš “system-on-a-chip”, ARTPEC, je základom. Teraz vo svojej 8. iterácii bol ARTPEC roky vyvíjaný tak, aby bol optimalizovaný pre požiadavky video sledovania, vrátane možností hlbokého učenia (deep learning) a kybernetickej bezpečnosti zabudovanej na silikónovej úrovni.

Tieto pokroky priniesli príležitosť vytvoriť kompletné riešenia video sledovania na edge sieti – zachytávanie, analyzovanie a ukladanie údajov v mieste zachytenia. Tu skúmame niektoré z výhod, ktoré prinášajú riešenia Edge.

Výhody v skratke: Účinnosť a efektivita

Hlavné výhody edge-based riešení spadajú do dvoch kategórií. Existujú tie, ktoré sa týkajú praktických aspektov inštalácie a prevádzky riešení video sledovania, a tie, ktoré sa týkajú funkčnosti samotného riešenia. Spoločne to zlepšuje účinnosť aj efektivitu.

Pri pohľade na praktické výhody

Na vstupe akéhokoľvek edge riešenia je samozrejme kamera. Aj keď sú moderné sledovacie kamery mimoriadne výkonné sieťové výpočtové zariadenia, na fungovanie potrebujú iba jedno pripojenie Power over Ethernet (PoE). To okamžite prináša výrazné zníženie práce potrebnej na inštaláciu a infraštruktúru spolu so súvisiacimi nákladmi.

V izolácii, Edge riešenia nepotrebujú server. Opäť je to dôsledok ich vlastného výpočtového výkonu a značných možností úložiska, ktoré poskytujú špeciálne navrhnuté, vysoko odolné SD karty. Zjavnou výhodou sú náklady na infraštruktúru, prevádzku a údržbu.

Táto jednoduchosť a „samostatnosť“ umožňuje umiestniť pokročilé edge riešenia na miesta, kde to bolo predtým zložitejšie a logisticky náročnejšie. To zahŕňa vzdialené lokality bez infraštruktúry – napríklad vzdialené zariadenie na výrobu obnoviteľnej energie – alebo tam, kde umiestnenie servera nebolo možné z hľadiska priestoru alebo klímy.

V konečnom dôsledku mnohé edge riešenia tvoria súčasť hybridného riešenia, ktoré využíva výhody, ktoré prinášajú edge-based, cloudové a lokálne serverové prostredia. Vzhľadom na spracovanie, analýzu a ukladanie prebiehajúce v samotnej kamere, sa však výrazne zníži aj požiadavka na prenos údajov z kamery cez sieť, čím sa znížia nároky na šírku pásma a serverové úložisko.

Výhody v oblasti bezpečnosti a ochrany

Zatiaľ čo praktické výhody sú presvedčivé, hodnota každého monitorovacieho riešenia spočíva v jeho schopnosti splniť konkrétny prípad použitia pri zlepšovaní bezpečnosti a ochrany vo všetkých priemyselných odvetviach a prostrediach.

Riešenia Edge zohrávajú ústrednú úlohu v tom, že bezpečnostným tímom umožňujú byť proaktivnějšími. Čoraz inteligentnejšia analytika v samotnej kamere, v blízkosti zdroja údajov a využívajúca hlboké učenie a pokročilé rozpoznávanie a sledovanie objektov, umožňuje presné výstrahy a akcie spúšťané automaticky riešením Edge.

To zo svojej podstaty robí bezpečnostné operácie účinnejšie a efektívnejšie – upriamuje pozornosť bezpečnostných pracovníkov na to, na čom skutočne záleží, a umožňuje organizáciám robiť viac s menšími bezpečnostnými tímami.

Riešenia Edge možno použiť v akomkoľvek sektore, ale je užitočné zdôrazniť niekoľko presvedčivých prípadov použitia.

Bezpečnosť a ochrana ropy a zemného plynu

Sektor Oil & Gas je ideálne vhodný pre edge riešenia. Často na odľahlých miestach majú očividnú potrebu využívať video dohľad na podporu bezpečnosti závodu, ako aj zdravia a bezpečnosti personálu pracujúceho na mieste.

Z hľadiska bezpečnosti môžu edge riešenia poskytnúť automatizovanú prvú obranu proti vniknutiu. Pri detekcii vstupu jednotlivca do zakázanej oblasti alebo potulovania sa (a napríklad pri rozpoznaní rozdielu medzi človekom a zvieraťom) môže riešenie automaticky spustiť zvukové varovanie prehrávané cez reproduktor klaksónu, aby jednotlivec vedel, že ho niekto videl, a opustiť oblasť. Zároveň môžu byť bezpečnostné tímy upozornené správou prostredníctvom pripojenej aplikácie, pričom môžu sledovať živý videostream a podniknúť príslušné kroky.

Podobné akcie môžu byť spustené v súvislosti s problémami súvisiacimi so zdravím a bezpečnosťou, ako sú napríklad kamery, ktoré zistia, že pracovníci nenosia vhodné osobné ochranné prostriedky (OOP), alebo ak videoanalytika zistí prípady pošmyknutia a pádu.

Okrem toho analytické a prídavné senzory integrované do edge riešení – napríklad detekcia dymu alebo senzory monitorujúce teplotu alebo vibrácie v kritických strojoch – môžu automaticky upozorniť personál bezpečnosti a údržby, čo umožní nápravné opatrenia pred katastrofickým zlyhaním.

Účinne a efektívne riešenia pre maloobchodníkov

Riešenia Edge môžu priniesť pokročilé možnosti video riešení do maloobchodných reťazcov s viacerými predajňami bez potreby veľkých investícií do IT infraštruktúry. Analytika v rámci riešenia prináša výhody v oblasti zákazníckej skúsenosti a bezpečnosti, pričom skracuje reakčný čas medzi detekciou scény v monitorovacej kamere a akciou vykonanou na mieste.

Analytika dokáže monitorovať pohyb zákazníkov v obchode, identifikovať oblasti, kde sa nakupujúci zastavujú alebo zhromažďujú, a automaticky prehrávať propagačné správy alebo vhodnú hudbu na pozadí prostredníctvom audio systému obchodu. Analýzy sledovania frontu v mieste predaja môžu upozorniť zamestnancov na potrebu otvoriť ďalšie pokladne a vyhnúť sa strateným predajom a nespokojnosti zákazníkov.

Z hľadiska prevencie strát môžu kamery upozorniť bezpečnostný personál na podozrivé správanie, ako je potulovanie sa pri tovaroch vysokej hodnoty alebo na ľudí, ktorí vstupujú do obchodu nesprávnym smerom, čo je často znakom potenciálnej krádeže.

Automatizácia na parkovisku

Riešenia Edge teraz zachytávajú a interpretujú video dáta a súvisiace metadáta (údaje o video dátach).

Príkladom, kde sa to stáva cenným, je parkovisko, kde môžu edge riešenia pôsobiť ako vysoko efektívne a automatizované parkovacie stráže. Analytika rozpoznávania ŠPZ môže porovnať príchody so zoznamom schválených zamestnancov alebo návštevníkov a automaticky otvárať bariéry alebo požiadať o ďalšie prihlasovacie údaje (napríklad dočasný QR kód vydaný na mobilný telefón).

Pre ďalšie úrovne zabezpečenia by sa na identifikáciu a overenie vozidla mohli použiť ďalšie metadáta. Napríklad, ak je známe, že konkrétna poznávacia značka je pripevnená k bielej dodávke, akákoľvek iná farba alebo typ vozidla spustí výstrahu, ktorá umožní bezpečnostným pracovníkom overiť návštevníka.

Opäť platí, že tieto riešenia nepotrebujú na prevádzku nič viac ako jeden PoE, čo poskytuje maximálnu flexibilitu pri ich inštalácii.

Ďalšie výhody v oblasti súkromia

Riešenia Edge – kompletne obsiahnuté v samotnej kamere – môžu tiež priniesť značné výhody v oblasti súkromia a ochrany osobných údajov.

Aplikácie, ako je AXIS Live Privacy Shield, môžu použiť maskovanie pohybujúcich sa objektov v rámci scény – či už ľudí, vozidiel alebo zvierat – čím sa zabezpečí ochrana súkromia v mieste snímania. Táto schopnosť je výhodná nielen v prostrediach, ako sú školy, zdravotníctvo a nápravné zariadenia, ale čoraz viac si ju vyžadujú aj regulácie.

Je potrebné zvážiť osvedčené postupy v prevádzkových postupoch

Zatiaľ čo edge-based riešenia prinášajú výhody každému sektoru, niektoré špecifické prípady použitia si budú vyžadovať zohľadnenie iných faktorov.

V niektorých scenároch bude žiaduce – alebo to vyžaduje zákon – aby sa video s vysokou snímkovou frekvenciou uchovávalo po dlhú dobu v prípade vyšetrovania incidentu. To môže v konečnom dôsledku spôsobiť obmedzenia týkajúce sa edge úložiska v samotnej kamere, takže pri pravidelnom prenose/odkladaní údajov na serverové úložisko je potrebné uplatňovať disciplínu. Tento osvedčený postup tiež zníži možnosť straty údajov v dôsledku krádeže alebo vandalizmu samotnej kamery.

Edge ako súčasť hybridného riešenia

Výhody edge riešení sú jasné. To znamená, že je pravdepodobné, že väčšina zákazníkov nakoniec skombinuje edge-based, lokálny server a určitú cloudovú infraštruktúru v hybridných riešeniach.

Zvýšený výkon a sofistikovanosť edge riešení prináša oveľa väčšiu flexibilitu dohľadových riešení. Efektívne umožňujú organizáciám umiestniť pokročilý dohľad na miesta, kde to predtým nebolo možné, s výrazne zníženými požiadavkami na infraštruktúru a všetkými úsporami, ktoré to prináša.

Nastal čas, aby ste sa bližšie pozreli na riešenie Edge-Based?

Prečítajte si:

Kontaktný Formulár

Ak máte akýkoľvek problém alebo otázku, kontaktujte nás. Urobíme všetko pre to, aby ste čo najrýchlejšie získali odpoveď.

odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním poskytnutých osobných údajov