Pondelok – Piatok: 09:00 – 16:00

Canex Ako môže rozšírená realita spolupracovať s video dohľadom?

| Axis Blog |

Publikované 1. septembra 2023
Dahua
Dahua WizMind PPE: Monitorujte správne nosenie osobných ochranných prostriedkov (OOP)
28. júla 2023
Axis
Ako môžu maloobchodníci použiť sieťový zvuk na zvýšenie úrovne operácií v obchode
31. januára 2022
Dahua
Dahua TechMonth (WizMind): Zlepšite prevádzku maloobchodu a služby zákazníkom prostredníctvom počítania ľudí
17. januára 2022
Axis
Obmedzte úložisko. Nie kvalitu.
10. novembra 2023
Dahua
Posilnenie vzdelávania pomocou najmodernejších technológií
17. novembra 2023
Dahua
Dahua Full-Color: Jasný a živý farebný obraz aj po priblížení
10. februára 2023

Ako môže rozšírená realita spolupracovať s video dohľadom?

To, čo začalo snívaním, rýchlo prešlo k inovácii a teraz dosiahlo bod, ktorý prináša isté – „čo ak?“ scenáre do života. Začíname vidieť, že priemyselné odvetvia pociťujú výhody integrácie rozšírenej reality (AR) s ich videomonitorovaním.

Keďže sa s príchodom ďalších aplikácií AR na trh otvárajú ďalšie prípady použitia, je teraz skvelý čas pozrieť sa na doterajší pokrok, ako aj na budúci potenciál, keď sa priblížime k našej vízii vytvorenia „inteligentnejšieho a bezpečnejšieho sveta“.

Stručné informácie o rozšírenej realite

Predtým, ako sa pustíme do samotnej témy, stojí za to objasniť, čo máme na mysli pri diskusii o technológii AR. V širšom zmysle možno AR definovať ako schopnosť prekrývať text, obrázky a ďalšie informácie na živú scénu alebo video s cieľom poskytnúť používateľovi ďalší prehľad. Tieto informácie je možné zobraziť na akomkoľvek zariadení, ktoré sa používa na sledovanie živej scény, ako sú monitory a mobilné zariadenia a v niektorých aplikáciách prostredníctvom inteligentných okuliarov a headsetov.

Stojí za to porovnať to s virtuálnou realitou (VR), pretože niekedy môžu byť zmätené:

  • VR: najčastejšie cez headset – poskytuje pohľad z prvej osoby na prostredie alebo situáciu, v ktorej sa nositeľ v skutočnosti fyzicky nenachádza. VR je ilúzia bytia v konkrétnom prostredí.
  • AR: Človek je niekde v skutočnosti, popr. si prezerá skutočnú scénu s dodatočnými informáciami.

Jednoduchým príkladom AR v spotrebiteľskom prostredí by bol jednotlivec, ktorý kráča po ulici v neznámom meste a vidí prostredie naživo, ale s užitočnými informáciami prekrytými tým, čo vidí cez okuliare s podporou AR alebo na mobilnom zariadení. Tieto informácie môžu byť pokyny na miesto stretnutia alebo miestne zaujímavé miesta. Jednotlivec môže vydať hlasový príkaz „ukážte mi najlepšie hodnotené reštaurácie na tejto ulici“, pričom AR v reakcii okamžite zmení prekryté informácie.

Niektorí partneri Axis už dodávajú aplikácie, ktoré umožňujú prekrytie informácií na živé video. CamStreamer vyvíja aplikácie, ktoré umožňujú živé vysielanie videa z kamier Axis na obľúbené video stránky. Jeho aplikácia CamOverlay umožňuje zákazníkom pridať grafiku a informácie do živého videa. Tento príklad z Prahy ukazuje živú kameru otáčajúcu sa do rôznych pohľadov na mesto, pričom prekryté informácie sa menia tak, aby vyhovovali.

AR môže byť efektívne „insight superpower“, ktorý pridáva cenné informácie k tomu, čo niekto skutočne vidí, počuje, dotýka sa – dokonca vonia a ochutnáva bez toho, aby k tomu musel použiť ruky.

AR vo video dohľade dnes

Moderné sieťové monitorovacie kamery poskytujú operátorom mimoriadne kvalitný obraz, ktorý sám o sebe prináša významnú hodnotu. Živé pohľady na scénu vo forenzných úrovniach detailov umožňujú operátorom monitorovať aj vyhodnocovať situácie a v reálnom čase reagovať na incidenty, ale aj aktivitu, pričom v prípade potreby upozornia prvé zasahujúce osoby.

V situáciách, keď operátori usmerňujú osoby prvej reakcie na mieste, existujú jasné výhody prekrytia dodatočných informácií na mieste činu. Niektoré kamery Axis obsahujú pomôcku na orientáciu, ktorá dokáže prekryť názvy ulíc a body kompasu na živé video, aby pomohla poskytnúť presné pokyny.

Keď však sekundy môžu znamenať skutočný rozdiel, prostredníctvom prekrytia AR možno poskytnúť mnoho ďalších užitočných informácií. Napríklad pochopenie polohy najbližšieho defibrilátora a schopnosť nasmerovať ľudí na miesto činu prostredníctvom živého zvuku môže byť život zachraňujúcim vylepšením.

Pomoc záchranárom s usporiadaním budovy, vchodov a núdzových východov, či už vzdialene z operačnej sály alebo lokálne prostredníctvom mobilných zariadení, môže urýchliť evakuáciu budovy alebo nájsť ľudí uväznených vo vnútri. Bezpečné rozptýlenie davov z oblastí najefektívnejšími trasami môže znížiť riziko eskalácie incidentov – opäť to možno spravovať na diaľku z riadiacej miestnosti s informáciami prekrytými na živých video monitoroch alebo lokálne, keď sú doručené na mobilné zariadenia.

Otváranie nových prípadov použitia

Pokiaľ ide o integráciu AR popri video monitorovaní, skoky a hranice doterajšieho pokroku umožnili úplne nové prípady použitia.

Napríklad, živé zábery už v niektorých regiónoch prinášajú životne dôležité informácie záchranným službám, ako sú hasiči. Počas cesty k požiaru môže byť PTZ video dohľad na palube hasičského auta neustále nasmerovaný smerom k požiaru a vysielať živé zábery hasičom počas prípravy.

Pri pohľade do budúcnosti existuje pre policajta potenciál zobraziť video s informáciami prekrytými pomocou údajov agregovaných zo senzorov, ako sú nainštalované monitorovacie kamery, body-worn kamery a dokonca aj údaje o polohe mobilného telefónu. Video by sa dalo prekryť textom, ktorý by policajta nasmeroval na miesto, kde sa nachádza mobilný telefón, ktorý sa použil na zavolanie záchrannej služby so žiadosťou o pomoc, čím sa urýchli pátranie po niekom v núdzi. Tiež nie je za hranicami fantázie myslieť si, že zdravotnícky personál a záchranári by mohli využiť AR na pomoc pri poskytovaní pomoci a podpory ľuďom na mieste nehody, alebo že by im živé sledovanie z miesta nehody pomohlo s príslušnými prípravami.

Za hranicami pohotovostných služieb

Vyššie uvedené prípady použitia poskytujú niektoré z najpresvedčivejších scenárov, v ktorých by AR mohlo mať významný pozitívny vplyv na verejnú bezpečnosť, ale vychádzajú na povrch aj príklady v iných sektoroch.

Zamestnanci v priemyselnom závode môžu napríklad prijímať údaje z pripojených senzorov v celom areáli – video dohľad, ale napríklad aj senzory teploty, kvality vzduchu a detektory dymu – čo im umožňuje rýchlejšie reagovať na problémy a zároveň mať prehľad a živý pohľad na scénu.

Okrem toho by výstrahy týkajúce sa náhleho zvýšenia teploty, narušenia perimetrov, špecifických zvukov (napríklad zvýšených hlasov) mohli priniesť živý obraz na monitory a zároveň zmapovať smery najrýchlejšej trasy na miesto udalosti alebo k umiestneniu hasiacich prístrojov a alarmy. V prípade vlámania môžu kamery sledujúce votrelca dokonca zanechať stopu „omrviniek“ prekrytú na video dohľade, aby ich mohli sledovať príslušníci bezpečnostných zložiek.

Potenciálne aplikácie sú nekonečné

AR a video dohľad – radšej skôr ako neskôr?

Mnohé spoločnosti už využívajú výhody AR vo svojich monitorovacích systémoch. Od výroby cez maloobchod až po celomestský dohľad, technológia AR obohacuje existujúce video streamy rôznymi spôsobmi – pričom sa neustále otvárajú ďalšie prípady použitia.

Technologicky je len veľmi málo – ak vôbec niečo – na zastavenie pokračujúceho vývoja riešení, ako sú tie, ktoré sú popísané vyššie. Iba naša predstavivosť môže obmedziť potenciál tejto technológie na vytvorenie inteligentnejšieho a bezpečnejšieho sveta.

Prečítajte si:

Kontaktný Formulár

Ak máte akýkoľvek problém alebo otázku, kontaktujte nás. Urobíme všetko pre to, aby ste čo najrýchlejšie získali odpoveď.

odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním poskytnutých osobných údajov