Pondelok – Piatok: 09:00 – 16:00

Canex Získanie platného video dôkazu: Rýchle forenzné vyhľadávanie s autentifikáciou

| Axis Blog |

Publikované 20. januára 2023
Dahua
Dahua TechMonth (WizMind): Ako inteligentné kamery zvyšujú bezpečnosť v domovoch dôchodcov
29. novembra 2021
Dahua
Rozšírenie analýzy videa pomocou rekordérov (DVR) základnej triedy
16. augusta 2021
Hanwha
Hanwha Techwin predstavuje systém pre správu videa Wisenet WAVE 5.0
21. novembra 2022
Aktuality
Hanwha Vision: Cyber Resilience Act & NIS2
2. júla 2023
Axis
Výber správnej kamery s ochranou proti výbuchu
12. januára 2024
Axis
Udržateľnosť spĺňajúca bezpečnostné a prevádzkové potreby solárnych fariem
12. septembra 2022

Získanie platného video dôkazu: Rýchle forenzné vyhľadávanie s autentifikáciou

Dostupnosť a autenticita video údajov zohráva čoraz dôležitejšiu úlohu v súdnom konaní a poskytuje jasnejšie a presnejšie zobrazenie skutočných udalostí. Bezpečnostné tímy a príslušníci orgánov činných v trestnom konaní však musia byť vybavení video technológiou, ktorá dokáže poskytnúť video dôkaz, ktorý môže obstáť na súde.

Táto kľúčová požiadavka viedla k inováciám vo videotechnológiách. Prvým stupňom evolúcie bola optimalizácia kvality obrazu, potom, ako sa používanie kamier rozšírilo, pokroky v metadátach pomohli rýchlo identifikovať relevantné scény. Tieto kritériá zostávajú dôležité, ale súčasne so zvýšeným využívaním video dôkazov sa kladie väčší dôraz na ich autenticitu a teraz to možno dosiahnuť pomocou technológie bezpečného podpisu.

V súčasnosti sa osvedčené postupy, ako sú tie, ktoré sú uvedené v Budapeštianskom dohovore, digitálnej forenznej správe ISO a smernici (EÚ) 2016/680 (známa aj ako smernica o presadzovaní práva alebo LED), čoraz viac preverujú pravosťou video dôkazov. Z týchto dôvodov je pre zainteresované strany v rámci súdnych sporov čoraz dôležitejšie, aby boli podporované technológiou, ktorá rýchlo identifikuje dôkazy s platnosťou a autentickosťou tak, aby sa dosiahol najlepší právny výsledok.

Nájdite dôkazy, ktoré hľadáte – rýchlo

Pre prevádzkovateľov videa a orgány činné v trestnom konaní si počiatočná výzva forenzného vyhľadávania vyžaduje schopnosť nájsť dôkazy a zabezpečiť ich jasnosť. Po prvé, video musí jasne identifikovať potrebné detaily situácie. To si vyžaduje vysokú kvalitu obrazu, no keďže k incidentom môže dôjsť kedykoľvek počas dňa alebo v noci, kamery by mali byť schopné poskytovať obrázky s vysokým rozlíšením s minimálnym šumom a artefaktmi v rôznych svetelných podmienkach.

K optimalizácii metadát pomáha aj kamera, ktorá dosahuje vysokú kvalitu obrazu. To umožňuje nájsť zaujímavú udalosť, čo umožňuje detekciu a klasifikáciu dotknutých objektov, ako je osoba, ľudia alebo vozidlá, ako aj pozorovanie daného incidentu. To zlepšuje kvalitu analýzy, aby sa správne aplikovali a spoľahlivo vykonávali požadované kritériá vyhľadávania. Keď sa nájde požadovaná scéna, tok rekonštruovanej dynamiky musí byť tiež kontinuálny medzi rôznymi kamerami, bez akejkoľvek fragmentácie alebo prerušenia, ktoré by mohlo zakryť udalosti.

Okrem toho, správne dôkazy sa zvyčajne musia identifikovať z veľkého množstva videozáznamov, z viacerých kamier v rôznych mestských lokalitách. Spolieha sa tak na schopnosť rýchlo filtrovať kritériá vyhľadávania. Čím dlhšie obdobie forenzného pátrania trvá, tým dlhší čas vyžaduje operátor a tým vyššie sú náklady na proces. Ešte dôležitejšie je, že čím dlhšie trvá identifikácia dôkazov, tým väčšie je riziko ohrozenia úspechu súdneho konania.

Prvotnou obavou je zvýšená pravdepodobnosť, že sa páchateľ vyhne odhaleniu. Je to dôležité aj z hľadiska bezpečnosti a ochrany, kde potenciálny zločinec môže pokračovať v činnosti, kým je stále na slobode. Navyše, čím viac času má podozrivý, tým jednoduchšie je pre neho odstránenie alebo zničenie dôkazov. A aj keď už bol podozrivý zadržaný, existuje len 24 až 48 hodinová väzobná lehota, v závislosti od jurisdikcie, v ktorej je možné identifikovať dostatočné dôkazy na vznesenie obvinenia.

Overovanie videa: Zabezpečenie najlepšieho právneho výsledku

Keď sa identifikuje video dôkaz, musí dosiahnuť dostatočnú platnosť a autentickosť, aby sa zabezpečil najlepší právny výsledok tým, že obstojí v prísnej analýze súdnej siene. Opäť to znamená zabezpečiť vysokú kvalitu videa, aby zainteresované strany v rámci súdneho dvora mohli jasne identifikovať udalosti, ľudí a akékoľvek zahrnuté objekty.

Na preukázanie pravosti by video malo obsahovať aj bezpečný podpis, ktorý potvrdzuje, že obrázky zobrazujúce incident neboli sfalšované. Predtým úlohu pridania bezpečného podpisu k videu vykonával manuálne operátor riadiaceho systému po prijatí videa kamerou. Tento proces je nielen časovo náročný, ale neumožňuje spätne vysledovať pôvod videa do konkrétnej kamery. To má za následok celkovú nepresnosť v reťazci spotrebiteľa, čo má pre právny proces veľký význam. Teraz je integrita dát medzi koncovými bodmi dosiahnutá pridaním bezpečného podpisu v najskoršom možnom bode, hneď keď kamera zachytí video. Tento bezpečný podpis sa generuje v hardvérovom, zabezpečenom kryptografickom výpočtovom module chránenom proti neoprávnenej manipulácii pomocou globálne jedinečného ID kamery. Ochrana videa pomocou tejto technológie odstraňuje možnosť následnej manipulácie so streamom.

Preukázanie pravosti videa je čoraz dôležitejšou požiadavkou, ktorá bude v budúcnosti čoraz dôležitejšia. Robustnejší prístup k pravosti videa nielenže zvýši platnosť právneho výsledku, ale pomôže aj chrániť ľudské práva. Čím bezpečnejšie sú dôkazy pri identifikácii skutočných udalostí, tým väčšia je schopnosť brániť nevinných ľudí.

Osvedčené postupy na zvýšenie platnosti video dôkazov sú uvedené v Budapeštianskom dohovore. Budapeštiansky dohovor ako najuznávanejší celosvetový štandard týkajúci sa elektronických dôkazov a počítačovej kriminality poskytuje rámec týkajúci sa trestných činov spáchaných proti počítačom a prostredníctvom počítačov vrátane video dôkazov. Najlepšie postupy v oblasti video dôkazov sú prezentované aj v regionálnych a miestnych súdnych systémoch, ako je napríklad zákon o ochrane údajov Spojeného kráľovstva, ktorý uvádza, že nahrávky by mali byť označené dátumom, načasované a bezpečne uložené, aby sa predišlo manipulácii.

V dôsledku rastúceho prijímania uznávaných osvedčených postupov si zabezpečenie autenticity video údajov vyžaduje aj robustnú ochranu kybernetickej bezpečnosti systému. To zahŕňa osvedčené postupy nasadené na ochranu kamerovej siete pred útokmi, ako je napríklad zosilnenie, ako aj silu samotnej technológie kybernetickej bezpečnosti.

Lepšie právne výsledky

Keďže pozornosť na platnosť a autentickosť videozáznamov v súdnych sieňach sa zvyšuje, zainteresované strany v rámci právneho procesu musia byť podporované schopnou video technológiou. Lepšie sieťové video pomôže bezpečnostným tímom a orgánom činným v trestnom konaní rýchlo vytvoriť dôkazy potrebné na podanie prípadu na súd. V konečnom dôsledku táto technológia tiež poskytne presnejšie a spoľahlivejšie pochopenie udalostí, čo pomôže zlepšiť právny proces pri obžalobe a obhajobe.

Prečítajte si:

Kontaktný Formulár

Ak máte akýkoľvek problém alebo otázku, kontaktujte nás. Urobíme všetko pre to, aby ste čo najrýchlejšie získali odpoveď.

odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním poskytnutých osobných údajov