Pondelok – Piatok: 09:00 – 16:00

Canex Thermal a Radar: Pohľad tam, kde nie je svetlo

| Axis Blog |

Publikované 6. januára 2023
Dahua
Dahua TechMonth: Viditeľnosť v tme s plnofarebnou technológiou
13. januára 2023
Axis
Možnosti použitia sieťového zvuku na zvýšenie bezpečnosti a prevádzky v priemyselných lokalitách
3. marca 2023
Dahua
Predstavenie The Dahua WizMind Illegal Parking Detection
1. októbra 2022
Canex
Lepšie monitorovanie životného prostredia pomocou IoT
21. marca 2017
Axis
Ako používanie správneho nástroja umožní väčšiu efektivitu pri návrhu a inštalácii bezpečnostných riešení
26. mája 2023
Aktuality
Hanwha Vision: Cyber Resilience Act & NIS2
2. júla 2023

Thermal a Radar: Pohľad tam, kde nie je svetlo

Tento príspevok je výsledkom spolupráce medzi Magnusom Lundegårdom a Niklasom Lindmanom, globálnymi produktovými manažérmi Thermal a Radar. Moderné sledovacie kamery sú nabité technológiou, ktorá pomáha udržiavať vysokokvalitné zobrazenie scény pri slabom osvetlení a náročných podmienkach. Ale v situáciách, kde nie je žiadne okolité svetlo – alebo kde by bolo nežiaduce osvetľovať scénu – je potrebné iné riešenie. Odpoveď poskytujú termokamery a radar.

Tento článok je výsledkom spolupráce medzi Magnusom Lundegårdom a Niklasom Lindmanom, globálnymi produktovými manažérmi Thermal a Radar.

S termokamerami sa niet kam schovať

Termokamery využívajú niečo, čo vyžaruje akýkoľvek objekt, či už organický alebo anorganický, a čo nikto z nás nedokáže zastaviť: infračervenú energiu alebo, zjednodušene povedané, teplo. Menej jednoduchšie povedané, infračervená energia je elektromagnetické žiarenie (EMR) s vlnovými dĺžkami dlhšími ako viditeľné svetlo.

Hoci nie sú viditeľné pre ľudské oko – alebo tradičné kamerové kamery – senzory termokamery detegujú infračervenú energiu a formujú ju do obrazu, kde rôzne farby, tóny alebo odtiene predstavujú rôzne úrovne tepla.

Vzhľadom na to, že termokamery sa pri vytváraní snímok nespoliehajú na viditeľné svetlo, poskytujú rovnakú kvalitu obrazu, vo dne aj v noci. Sú účinné v úplnej tme, hustej hmle, kde sa zakrýva výhľad, alebo ak sa ľudia či zvieratá snažia čo najlepšie maskovať. V podstate robia neviditeľné, viditeľné.

Vďaka schopnostiam, termokamery sú ideálne na detekciu a pomoc pri overovaní bezpečnostných problémov. Termokamera môže napríklad zaznamenať individuálny prístup k obvodovému plotu v tme a potom spustiť PTZ kameru a osvetlenie na osvetlenie scény pre vizuálnu identifikáciu. Zaznamenané zvukové varovania a správy môžu byť tiež spustené automaticky, taktiež umožňujú bezpečnostným pracovníkom priamo reagovať pomocou živého zvuku.

Úloha termokamier pri prevádzkovom monitorovaní

Termokamery dokážu oveľa viac, než len udržiavať obvody v bezpečí. Ich schopnosť identifikovať zmeny teploty prináša výhody pri prevádzkovom monitorovaní. Popri aplikáciách, ako je automatizované monitorovanie vzplanutia v priemysle ťažby ropy a zemného plynu, dokážu termokamery detekovať úniky tepla v budovách a procesoch, identifikovať nebezpečné teplotné rozdiely v procesoch a spúšťať alarmy skôr, ako sa situácia vystupňuje a stáva sa vážnejším rizikom.

Ochrana súkromia

Ďalšou výhodou termokamier je ich schopnosť poskytovať užitočné snímky a zároveň chrániť súkromie jednotlivcov. Pri použití v zdravotníctve, domove dôchodcov a podobne, termokamery s integrovanou analýzou detekcie pohybu chránia osobné súkromie a zároveň rýchlo upozornia personál na neočakávaný pohyb, ktorý môže znamenať, že pacient spadol alebo potrebuje lekársku pomoc. Ich vysoko diskrétny dizajn tiež pomáha minimalizovať pocit sledovania, takže ľudia môžu ľahšie odpočívať.

Pridanie výhod radarovej technológie

Radar je niečo, o čom bude mať väčšina ľudí určité znalosti, pravdepodobne kvôli jeho historickému použitiu v aplikáciách, ako je monitorovanie dopravy a navádzanie lietadiel. Nemôže byť veľa ľudí, ktorí nepozerali akčný film a na obrazovke radaru nevideli nejaký neidentifikovaný objekt…

Rovnaké funkcie používa bezpečnostný priemysel na integráciu radaru ako technológie do monitorovacích riešení. Schopnosť radaru ako takzvanej „slepej“ technológie – schopnosť poskytnúť presné údaje týkajúce sa klasifikácie objektu (napríklad ako vozidla alebo človeka) a jeho rýchlosti a uhla bez toho, aby ich vizuálne definoval – prináša množstvo výhod v oblasti dohľadu.

Rýchla lekcia radaru

Radarové zariadenie vysiela signály pozostávajúce z neškodných rádiových vĺn. Keď rádiové vlny zasiahnu pohybujúci sa objekt, signál sa odrazí späť do radarového zariadenia, kde bude analyzovaný prijímač. To umožňuje poskytnúť informácie o klasifikácii a polohe objektu a určiť jeho rýchlosť, radarový prierez a smer pohybu. To je samo o sebe užitočné a v kombinácii s kamerami na sledovanie videa – kde by napríklad radar mohol „nariadiť“ kameru PTZ, aby sledovala objekt – poskytuje komplexné sledovanie sledovania.

Väčšia presnosť znamená menej falošných poplachov

Možnosť automaticky odhaliť niečo, čo sa dostalo do akejkoľvek oblasti a rozlíšiť, či ide alebo nejde o skutočnú hrozbu bez vyslania bezpečnostných tímov, prináša okamžité úspory nákladov a zdrojov. Detekcia pohybu pomocou radaru sa odlišuje od štandardnej video detekcie pohybu, pretože namiesto pixelov zachytáva zmeny vo frekvencii rádiových vĺn, čo poskytuje informácie z rôznych technológií a môže pomôcť znížiť počet falošných poplachov.

Najlepšie sa to dá vysvetliť pohľadom na to, čo nespúšťa radar, a nie na to, čo spúšťa. Radar sa nespustí miernou zmenou obrazových pixelov, na rozdiel od vizuálnej kamery, keď sa do jej zorného poľa dostanú svetlá, pavučina alebo spadnutá vetva. Namiesto toho ide o rádiové vlny odrážajúce sa od určitých objektov a späť do prijímača radaru. Vďaka možnosti nastavenia úrovní citlivosti, pomocou pokročilého algoritmu spracovania signálu a technológie hlbokého učenia na radarových produktoch na detekciu pohybujúcich sa objektov a ich tried, alarm nespustí napríklad králik, mačka alebo iné malé zvieratá, ktoré bežia cez obvod a nepredstavujú žiadnu hrozbu.

Ideálne prípady použitia pre radar

Radar funguje samostatne na detekciu, klasifikáciu a sledovanie pohybujúcich sa objektov vo veľkých oblastiach a môže sa použiť aj ako dodatočná metóda ochrany na doplnenie a posilnenie systémov vizuálneho sledovania, čo vedie k presnejšiemu a spoľahlivejšiemu riešeniu zabezpečenia.

Moderné radarové sledovacie systémy fungujú dobre v otvorených priestoroch so strednou úrovňou aktivity. Dobrým príkladom by boli logistické centrá a sklady, ktoré často držia zásoby vonku, no v noci sú zatvorené. Aj tam, kde sú zlé alebo žiadne svetelné podmienky, radar môže stále umožniť detekciu objektov prechádzajúcich oblasťou. Použitie radaru môže skutočne znížiť spotrebu energie potrebnej na umelé osvetlenie, čo je potrebné iba vtedy, ak radar zaznamená pohyb a aktivuje kamerové kamery.

V tomto scenári možno informácie z radaru použiť na spustenie bezpečnostnej sekvencie, ak je hrozba autentická. Radar dokáže automaticky spustiť a riadiť PTZ videokameru tak, aby sledovala objekt. Svetlomety sa môžu rozsvietiť, aby vystrašili votrelca a poskytli svetlo pre lepšiu kvalitu obrazu, pričom zaznamenané správy sa prehrávajú cez reproduktory klaksónu, aby narušiteľom oznámili, že sú sledovaní.

Okrem šetrenia nákladov z toho, že nie sú neustále zapnuté kamery a svetlá a strážnik na mieste, znižuje aj straty spojené s krádežou zásob.

Teplo, radar a video: Efektívne, jednotlivo a fenomenálne spolu

Termálne kamery a radarové zariadenia, používané v spojení s video monitorovaním, poskytujú úplné pokrytie a optimalizujú bezpečnostné systémy. Hrozby je možné odhaliť skôr a presnejšie, obmedziť falošné poplachy, efektívnejšie využívať automatizované reakcie a nasadiť bezpečnostný personál len tam, kde je to absolútne nevyhnutné. Je ľahké si myslieť, že je to voľba medzi týmito technológiami. Zatiaľ čo každý jednotlivo má jasné silné stránky, maximálny úžitok sa dosiahne, keď sa použijú na vzájomné doplnenie.

Prečítajte si:

Kontaktný Formulár

Ak máte akýkoľvek problém alebo otázku, kontaktujte nás. Urobíme všetko pre to, aby ste čo najrýchlejšie získali odpoveď.

odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním poskytnutých osobných údajov