Pondelok – Piatok: 09:00 – 16:00

Canex Výber správnej kamery s ochranou proti výbuchu

| Axis Blog |

Publikované 12. januára 2024
Canex
Umelá inteligencia v doprave: Zlepšenie bezpečnosti a plynulosti dopravy vďaka pokročilým technológiám
25. apríla 2023
Dahua
Dahua dodáva budovám „nový zelený život“ pomocou inteligentných stavebných riešení
8. septembra 2023
Axis
Sieťové interkomy: integrovaná súčasť sledovacích riešení
23. augusta 2021
Axis
Ako môže video technológia podporiť vyvíjajúci sa priestor mestskej mobility
10. októbra 2022
Aktuality
Značka Hanwha Techwin sa mení na Hanwha Vision v spojitosti s rozširovaním ponuky o systémy videnia
12. marca 2023
Dahua
Kamera „3 v 1“: Dahua TiOC prináša nové úrovne integrácie a interoperability so systémami tretích strán
8. decembra 2023

Výber správnej kamery s ochranou proti výbuchu

Nebezpečné oblasti, kde je horľavý materiál, ako je plyn alebo prach, vystavený zvýšenému riziku výbuchu, sú bežné v prostrediach od petrochemických závodov až po továrne na spracovanie potravín.

V týchto prostrediach je často nevyhnutné alebo výhodné používať elektrické zariadenia. To zahŕňa sieťové kamery na zaistenie bezpečnosti, ochrany zdravia a prevádzkovej efektívnosti. Akékoľvek elektrické zariadenie však musí byť certifikované na použitie v týchto oblastiach, pretože v opačnom prípade môže spôsobiť vznik iskier, oblúkov alebo spôsobiť horúce povrchy dostatočné na zapálenie horľavého plynu alebo prachu, čo môže mať za následok katastrofickú explóziu.

Definovanie nebezpečných oblastí

Nebezpečný priestor je priestor, v ktorom je potenciálne horľavá atmosféra spôsobená plynom alebo prachom prítomná nepretržite alebo počas kratších časových období. Tieto miesta sú rozdelené do divízií (v Severnej Amerike) alebo zón (zvyšok sveta).

Zóna/Divízia 1 je miesto, kde je horľavá atmosféra prítomná dlhší čas, zvyčajne vo výrobnej oblasti. Oblasti ďalej od zdroja horľavého materiálu, kde koncentrácie klesajú a riziko výbuchu je oveľa nižšie, ale stále možné, sú definované ako zóna/divízia 2.

Výzva pre zónu/divíziu 2

Pre monitorovacie kamery používané v zóne/divízii 1 je jedinou praktickou metódou ochrany proti výbuchu robustný vonkajší kryt okolo celej kamery, zvyčajne vyrobený z nehrdzavejúcej ocele alebo hliníka. Kryt nie je navrhnutý tak, aby zabránil vniknutiu výbušného plynu do krytu, ale skôr aby obsahoval akékoľvek oblúky a iskry vytvorené kamerou, ktoré sa šíria do exteriéru a potenciálne vznietia horľavý materiál v atmosfére.

Oblasti zóny/divízie 2 nevyžadujú nevyhnutne použitie vonkajšieho krytu – známeho ako kryt „Ex d“ – pokiaľ konštrukcia neumožňuje vznik oblúkov alebo iskier z elektroniky a teplota nemôže prekročiť určitú hranicu úrovne.

Avšak vzhľadom na nedostatok alternatív bolo pre mnohé organizácie jedinou možnosťou na dohľad v oblastiach zóny/divízie 2 buď použiť drahšie kamery chránené proti výbuchu certifikované pre zónu/divíziu 1, alebo sa potenciálne v týchto oblastiach úplne vzdať monitorovacích kamier. . Prvá možnosť často znamená, že sa používa menej kamier, ako by bolo ideálne, čo má za následok menšie pokrytie. To druhé, samozrejme, znamená, že v oblastiach zóny/divízie 2 nebude žiadny dohľad, čo predstavuje značné riziko pre zdravie, bezpečnosť a zníženie prevádzkovej efektívnosti.

Nová generácia kamier s ochranou proti výbuchu

Dnes sú k dispozícii kamery chránené proti výbuchu navrhnuté a certifikované špeciálne pre požiadavky nebezpečných miest zóny/divízie 2. Konštrukcia kamery bráni poskytnúť dostatočnú energiu na zapálenie plynu alebo prachu v atmosfére a spôsobiť výbuch. Tento dizajn zahŕňa vnútornú ochranu, ako aj prostriedky na mechanické zaistenie káblových konektorov, ktoré zabraňujú náhodnému odpojeniu, odstraňujú potenciál prechodu energie a zabraňujú riziku iskier, oblúkov alebo prehriatia.

Keďže je menší, ľahší a ľahšie sa inštaluje, výrazne to znižuje celkové náklady na vlastníctvo. A pre organizácie, kde bolo používanie kamier s ochranou proti výbuchu v zóne/divízii 2 predtým cenovo nedostupné, vývoj kamier špeciálne pre tieto oblasti rozširuje zdravotné a bezpečnostné opatrenia, zabezpečenie a príležitosti na zlepšenie prevádzkovej efektívnosti.

Nové kamery tiež obsahujú analytiku a funkcie vrátane varovania pred dymom a požiarom pre včasnú prevenciu, detekcie PPE a monitorovania obmedzeného priestoru, čo ešte viac zvyšuje bezpečnosť a ochranu.

Predpisy pre kamery zóny/divízie 2 nie sú o nič menej prísne ako tie pre zónu/divíziu 1. Certifikované kamery musia byť testované a schválené pre IEC60079 zóna 2, 22 nebezpečných oblastí, ako aj trieda I/II/III divízia 2, uznaná v Severnej Amerike.

Spoločný pre vývoj akejkoľvek kamery chránenej proti výbuchu, výrobca tiež potrebuje nezávisle auditovaný systém riadenia kvality, aby sa zabezpečil súlad medzi testovaným a vyrobeným produktom.

Výhody vo viacerých prostrediach

Vývoj kamier chránených proti výbuchu zóny/divízie 2 má výhody pre veľké aj malé zariadenia.

Napríklad prevádzkovatelia ropných a plynárenských závodov, ktorí v súčasnosti používajú kamery vyhovujúce zóne/divízii 1 v oblastiach zóny/divízie 2 – čo sú zvyčajne oveľa väčšie oblasti – nové kamery predstavujú výraznú príležitosť na úsporu nákladov a možnosť rozšíriť podrobný dohľad a pokrytie v celej oblasti zóny/divízie 2.

Mnoho menších organizácií a lokalít s nebezpečnými oblasťami zóny/divízie 2 sa rozhodne nepoužiť monitorovacie kamery chránené proti výbuchu vôbec, kvôli neprimeraným nákladom na používanie kamier s certifikáciou zóny/divízie 1 v týchto oblastiach. Vďaka zavedeniu kamier zóny/divízie 2 môžu teraz ťažiť zo zlepšeného zdravia a bezpečnosti, zabezpečenia a prevádzkovej efektívnosti v celom svojom zariadení. To môže zahŕňať sektory, ako je farmaceutická výroba, poľnohospodárske silá na skladovanie obilia, mlyny a výroba potravín, mlyny na drevo a ďalšie.

Klasifikácia zóna/divízia prináša lepší výber kamery

Organizácie, ktoré prevádzkujú zariadenia, v ktorých existujú nebezpečné oblasti, si budú dobre vedomé rôznych klasifikácií a regulačných požiadaviek na akékoľvek elektrické zariadenie používané v každej z nich. Nedodržanie bude mať vážne dôsledky: minimálne potenciálne pokuty, ale oveľa závažnejšie riziko pre bezpečnosť zamestnancov.

Pre video dohľad v nebezpečných oblastiach zóny/divízie 2 bol výber ťažký. Buď použite drahšie kamery zóny/divízie 1, alebo sa úplne zrieknite video dohľadu. Ani jedno nebolo ideálne.

Dnes je potreba kompromisov odstránená. K dispozícii sú monitorovacie kamery certifikované na použitie v oblastiach zóny/divízie 2, ktoré do týchto oblastí prinášajú vysokokvalitné video sledovanie a pokročilé analýzy. S nimi prichádza zlepšenie zdravia a bezpečnosti, zabezpečenie a možnosť optimalizovať prevádzkovú efektivitu.

Prečítajte si:

Kontaktný Formulár

Ak máte akýkoľvek problém alebo otázku, kontaktujte nás. Urobíme všetko pre to, aby ste čo najrýchlejšie získali odpoveď.

odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním poskytnutých osobných údajov