Pondelok – Piatok: 09:00 – 16:00

Canex 6 technologických trendov ovplyvňujúcich bezpečnostný sektor v roku 2023

| Axis Blog |

Publikované 7. apríla 2023
Axis
Prehľady založené na štatistikách optimalizujú diaľničnú sieť
15. marca 2024
Dahua
Dahua dodáva budovám „nový zelený život“ pomocou inteligentných stavebných riešení
8. septembra 2023
Aktuality
Hanwha Vision: Cyber Resilience Act & NIS2
2. júla 2023
Axis
Hlavné dôvody, prečo môže malá firma ťažiť z kamerového systému
25. októbra 2021
Hanwha
Spoločnosť Hanwha Techwin Europe uvádza nový Wisenet Viewer 1.2
14. novembra 2022
Canex
Inteligentná perimetrická ochrana pre priemyselné areály
24. apríla 2023

6 technologických trendov ovplyvňujúcich bezpečnostný sektor v roku 2023

Skutočnosť, že technológia sa stala všadeprítomnou v našom osobnom a pracovnom živote, nie je novinkou. Je to do značnej miery spôsobené výhodami, ktoré nové technológie prinášajú podnikom a občanom na celom svete pri poskytovaní nových, efektívnejších a čoraz efektívnejších služieb.

Hĺbka integrácie technológií do našich životov, pokroky v ich schopnostiach a zvýšené povedomie o ich dôsledkoch v spoločnosti sú však tiež väčšie ako kedykoľvek predtým a stále sa zrýchľujú.

Vzhľadom na to, mnohé zo širokých makro trendov na celom svete – zahŕňajúce geopolitické otázky, ekonomickú neistotu, environmentálne problémy a ľudské práva – majú dôsledky pre všetky technologické sektory vrátane bezpečnostného priemyslu.

Náš sektor využíva čoraz inteligentnejšie technológie, ktoré sa neodmysliteľne podieľajú na zhromažďovaní citlivých údajov a ktoré sú rovnako ovplyvnené geopolitickými problémami, ktoré ovplyvňujú medzinárodný obchod. Napriek tomu sme stále pevne presvedčení, že naše inovácie vytvoria inteligentnejší a bezpečnejší svet.

Toto je šesť kľúčových technologických trendov, ktoré podľa nás ovplyvnia bezpečnostný sektor v roku 2023:

1) Posun k praktickým poznatkom

Rastúce využívanie AI a strojového učenia sa v posledných rokoch sústredilo na príležitosť pre pokročilú analýzu. Posun vpred sa presunie od samotnej analýzy k praktickým prehľadom, ktoré poskytujú v konkrétnych prípadoch použitia. Ide menej o to, aby povedali, že niečo nie je v poriadku, a skôr o to, aby vám pomohli rozhodnúť sa, aké kroky máte podniknúť.

Kľúčovou hnacou silou pri využívaní analytiky na poskytovanie užitočných informácií je obrovský nárast údajov generovaných monitorovacími kamerami spolu s ďalšími senzormi integrovanými do riešenia. Vytvorené údaje (a meta údaje) by ľudskí operátori nemohli dostatočne rýchlo interpretovať a konať podľa nich, a to aj pri obrovských a nákladných nárastoch zdrojov.

Použitie analýzy môže viesť k akciám v reálnom čase, ktoré podporujú bezpečnosť, zabezpečenie a prevádzkovú efektivitu. Od výziev na volanie záchrannej služby v prípade incidentov, cez presmerovanie dopravy v mestách na zmiernenie zápch, po prerozdelenie personálu v rušných maloobchodných predajniach až po úsporu energie v budovách prostredníctvom efektívnejšieho osvetlenia a vykurovania, analytici odporúčajú, vyzývajú a dokonca spúšťajú podniknúť kroky na podporu ľudských operátorov.

Okrem „živých“ použiteľných informácií môže analytika podporovať aj forenznú analýzu po incidente. Opäť, vzhľadom na obrovské množstvo údajov vytváraných monitorovacími kamerami, nájdenie relevantných pohľadov na scénu môže trvať značný čas. To môže brániť vyšetrovaniu a znižovať pravdepodobnosť nájdenia podozrivých. Asistované vyhľadávanie rieši tento problém a pomáha operátorom rýchlo nájsť jednotlivcov a objekty záujmu medzi hodinami záznamu.

Napokon, navrhované akcie podporované analytikmi sú čoraz viac orientované do budúcnosti. Prestoje v priemyselných areáloch a továrňach môžu byť nákladné. Kombinácia senzorov umožňuje inteligentnej analytike navrhnúť preventívnu údržbu pred úplným zlyhaním.

„Od analytiky k akcii“ sa stane mantrou roku 2023.

2) Používajte hybridné architektúry definované prípadom

V súčasnosti sa všeobecne uznáva, že architektúra hybridnej technológie je najvhodnejšia pre bezpečnostné systémy, ktoré miešajú lokálne servery, cloudové výpočty a výkonné okrajové zariadenia.

Žiadna architektúra však nevyhovuje všetkým scenárom. Ale tu je riešenie: najprv posúďte, čo je potrebné riešiť vo vašom konkrétnom prípade použitia, a potom definujte hybridné riešenie, ktoré bude spĺňať vaše potreby. Je potrebné zvážiť množstvo faktorov.

Výhody pokročilej analýzy zabudovanej do monitorovacích kamier na okraji siete sú nepochybne jasne viditeľné. Analýza obrázkov najvyššej kvality v okamihu, keď sú zachytené, dáva organizáciám najlepšiu šancu reagovať v reálnom čase.

Rovnako tak údaje generované monitorovacími kamerami sú teraz užitočné aj mimo zobrazenia v reálnom čase. Analýza trendov v priebehu času môže poskytnúť poznatky vedúce k prevádzkovej efektívnosti. Táto analýza často vyžaduje výpočtový výkon, ktorý sa nachádza na lokálnych serveroch alebo v cloude.

A samozrejme existujú požiadavky – často definované reguláciou – týkajúce sa ochrany osobných údajov a ukladania údajov, ktoré sa líšia v závislosti od krajiny a regiónu. Tie môžu definovať rozdiel medzi lokálnym úložiskom a používaním cloudu.

Dôležité je neviazať sa na jednu architektúru. Zostaňte otvorení, doprajte si flexibilitu pri vytváraní hybridnej architektúry, ktorá najlepšie vyhovuje vašim špecifickým potrebám.

3) Vznik čiastkových trendov kybernetickej bezpečnosti

Dôležitosť kybernetickej bezpečnosti je zdôraznená aj požiadavkou zachovať súlad. Napríklad, navrhovaný zákon Európskej komisie o kybernetickej odolnosti bude klásť vyššie požiadavky na výrobcov hardvéru a softvéru vo všetkých sektoroch, aby zabezpečili kybernetickú bezpečnosť svojich produktov prostredníctvom menšieho počtu zraniteľností pri uvedení na trh a lepšieho riadenia kybernetickej bezpečnosti počas životného cyklu produktov. Sektor bezpečnosti a dohľadu bude, samozrejme, zahrnutý.

Zákon poukazuje na dôležitosť a zložitosť kybernetickej bezpečnosti. Už ho nemožno vnímať ako jeden predmet, ale skôr niekoľko vzájomne prepojených oblastí. Niektoré z nich sú dobre zavedené, iné však vznikajú.

V sektore video sledovania budú opatrenia kybernetickej bezpečnosti, ktoré zaisťujú autentickosť a bezpečnosť údajov pri ich zachytávaní a prenášaní z kamery do cloudu na server, nevyhnutné na udržanie dôvery v ich hodnotu.

Budeme svedkami proaktívnejšieho prístupu dodávateľov technológií pri identifikácii zraniteľných miest, pričom programy „bug bounty“ sa stanú samozrejmosťou na stimulovanie externých strán.

A zákazníci budú očakávať transparentnosť, pokiaľ ide o kybernetickú bezpečnosť bezpečnostných riešení, pričom softvérový zoznam materiálov sa stane štandardom pri hodnotení softvérovej bezpečnosti a riadenia rizík.

4) Okrem bezpečnosti

Jedným z najvýznamnejších trendov pre bezpečnostný sektor a s ním rovnako významnou príležitosťou je posun za hranice bezpečnosti.

Dohľadové kamery sa stali výkonnými senzormi. Kvalita video informácií, ktoré zachytávajú, sa za každých podmienok medziročne zvyšuje už desaťročia. Dnes prostredníctvom pokročilej analýzy vytvárajú aj metadáta – informácie o video dátach – ktoré pridávajú ďalšiu vrstvu informácií a hodnoty.

To samozrejme zlepšuje ich schopnosť podporovať okrem zabezpečenia aj prípady použitia v oblasti bezpečnosti a prevádzkovej efektívnosti. Teraz existuje príležitosť skombinovať údaje vytvorené monitorovacími kamerami s údajmi z iných senzorov – monitorovanie teploty, hluku, kvality vzduchu a vody, vibrácií, počasia a ďalších – a vytvoriť tak pokročilú senzorickú sieť umožňujúcu rozhodovanie na základe údajov.

Už teraz vidíme určité využitie takýchto sietí v priemyselných prostrediach prostredníctvom monitorovania procesov a podpory proaktívnej údržby. Ale prípady použitia, v ktorých by sa tieto siete dali použiť, sú obmedzené len našou predstavivosťou, no nepochybne môžu pomôcť zlepšiť takmer každý aspekt nášho života, vrátane našej bezpečnosti.

5) Trvalá udržateľnosť, klimatické zmeny v popredí

Udržateľnosť bola uvedená v niekoľkých našich každoročných predpovediach technologických trendov a v tomto roku nevidíme menšiu potrebu zachovať dynamiku iniciatív v oblasti udržateľnosti v ich najširšom zmysle. Zabezpečenie toho, aby organizácie pokračovali v meraní a zlepšovaní environmentálnych, spoločenských a obchodných praktík riadenia svojich podnikov, bude nevyhnutné pre rešpektovanie ľudí, ako dôveryhodného obchodného partnera, zodpovedné inovácie a ochranu našej planéty. Všetky tieto aspekty budú čoraz viac pod dohľadom zákazníkov bezpečnostných riešení.

Vzhľadom na extrémne podmienky roku 2021 však očakávame v roku 2023 naliehavejšie zameranie konkrétne na riešenie klimatických zmien. Je jasné, že zatiaľ nerobíme dosť na to, aby sme zastavili akceleráciu globálneho otepľovania, a od každého sektora sa bude očakávať, že zdvojnásobiť svoje úsilie.

Pre spoločnosť Axis bol kľúčovým krokom zaviazanie sa k iniciatíve Science-Based Targets Initiative (SBTi), vďaka ktorej si stanovíme ciele na zníženie emisií, a to nielen v našom vlastnom podnikaní, ale v rámci celého nášho hodnotového reťazca. A toto je kľúčový bod. Aj keď organizácie môžu vynaložiť veľké úsilie na zníženie emisií z vlastných prevádzok, môže to byť oslabené, ak ich hodnotové reťazce smerom nahor a nadol nie sú zosúladené s rovnakými cieľmi.

Pre technologické spoločnosti však bude kontrola ich vlastných obchodných operácií len jednou stranou mince zmeny klímy. Očakáva sa od nich, že predvedú, ako ich produkty a služby podporujú ciele udržateľnosti ich vlastných zákazníkov, čím vytvárajú efektivitu, ktorá tiež pomáha týmto organizáciám znižovať emisie.

6) Zvýšené regulačné zameranie

Technologický sektor ako celok a špecifické technológie sa vzhľadom na jeho všadeprítomnosť a silu nevyhnutne dostávajú pod väčšiu kontrolu regulačných orgánov a tvorcov politík. Stále veríme, že dôraz by sa mal vždy klásť na reguláciu prípadov použitia technológie, nie na technológiu samotnú, a vždy bude v súlade s miestnymi, regionálnymi a medzinárodnými predpismi. Ale môže to byť komplikovaný obraz.

Európska komisia je jednou z najaktívnejších v úsilí o reguláciu technológií v rámci neustáleho úsilia o ochranu súkromia a práv občanov. Jej navrhovaný zákon o umelej inteligencii, ktorý je súčasťou európskej stratégie Komisie v oblasti umelej inteligencie, má za cieľ priradiť konkrétne kategórie rizika používaniu umelej inteligencie a bol by prvým právnym rámcom pre umelú inteligenciu. Podobne ako smernica Komisie o zodpovednosti za umelú inteligenciu, aj zákon o umelej inteligencii bude nepochybne predmetom mnohých diskusií, kým sa stane zákonom.

Ale či už v súvislosti s AI, požiadavkami na kybernetickú bezpečnosť, súkromie údajov, obmedzovanie vplyvu „veľkých technológií“ alebo budovanie technologickej suverenity, je jasné, že technologické spoločnosti v bezpečnostnom sektore budú musieť čoraz viac dodržiavať prísnejšie nariadenia. V širšom zmysle by to malo byť vítané, keďže zabezpečenie transparentnosti podnikania a etických postupov sú aj naďalej rozhodujúce.

Najväčšou príležitosťou pre náš sektor je aj naďalej zosúladenie pokračujúceho komerčného úspechu s našou zodpovednosťou riešiť kritické problémy, ktorým čelí planéta a naša populácia. Ako vždy sme optimistickí, že kombinácia našej ľudskej vynaliezavosti, pokroku v technológii a etických obchodných praktík sa dá spojiť, aby bol svet lepším miestom.

Záver

Tieto trendy sme zhrnuli do infografiky: Axis Tech Trends 2023 Infographic

Prečítajte si:

Kontaktný Formulár

Ak máte akýkoľvek problém alebo otázku, kontaktujte nás. Urobíme všetko pre to, aby ste čo najrýchlejšie získali odpoveď.

odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním poskytnutých osobných údajov