Pondelok – Piatok: 09:00 – 16:00

Canex Dahua TechMonth (WizMind): Ako inteligentné kamery zvyšujú bezpečnosť v domovoch dôchodcov

| Dahua Blog |

Publikované 29. novembra 2021
Axis
Analytics Maturity Model: Vytvorenie modelu zrelosti analytiky
2. júna 2023
Axis
Ako riadiť meniace sa prostredie kybernetickej bezpečnosti pre kritickú infraštruktúru a priemyselné operácie
18. augusta 2023
Dahua
Dahua WizMind PPE: Monitorujte správne nosenie osobných ochranných prostriedkov (OOP)
28. júla 2023
Axis
Bezpečnosť na pracovisku v kritickej infraštruktúre a priemyselných prevádzkach: Minimalizácia rizík, maximalizácia kontinuity podnikania
21. apríla 2023
Axis
Prehľady založené na štatistikách optimalizujú diaľničnú sieť
15. marca 2024
Canex
Silové zložky: Robustnosť a funkčnosť v mimoriadne náročných podmienkach
23. apríla 2023

Dahua TechMonth (WizMind): Ako inteligentné kamery zvyšujú bezpečnosť v domovoch dôchodcov

Pády pacientov v domovoch dôchodcov sú vážnym problémom. Napríklad v Spojených štátoch, podľa Centra pre zneužívanie, v opatrovateľských zariadeniach každý rok zomiera na zranenia súvisiace s pádmi okolo 1800 starších ľudí. Tí, ktorí svoje zranenia prežijú, majú často zníženú kvalitu života a trpia určitou formou trvalej invalidity.

Čísla ukazujú, že 50% až 75% obyvateľov domovov dôchodcov trpí každý rok pádmi – dvojnásobné riziko pádu v porovnaní so seniormi, ktorí žijú v bežnej rezidenčnej komunite. Bolo výzvou rýchlo a efektívne odhaliť pády, najmä ak k nim dôjde v spálňach obyvateľov. V UK Komisia pre kvalitu starostlivosti uznala, že používanie CCTV môže byť jedným z najlepších spôsobov, ako zabezpečiť bezpečnosť a kvalitu starostlivosti. Používanie kamerového systému však prináša aj otázky, ako sú súkromie a ochrana údajov.

Tu vstupujú do hry technológie WizMind od spoločnosti Dahua. WizMind zahŕňa ľudskú umelú inteligenciu (AI) pre celý rad aplikácií naprieč vertikálami, ako je maloobchod, energetika, financie, doprava a zdravotná a sociálna starostlivosť. Špecifické pre sektor zdravotníctva a sociálnej starostlivosti sú algoritmy hlbokého učenia na ochranu súkromia tváre a tela v reálnom čase a stereo analýza, ktorá kombinuje kamery s dvoma šošovkami s trojrozmernou analýzou scény na detekciu náhleho fyzického pohybu, ako sú pády.

Analýza stereo videa

Rast aplikácií AI umožnil väčšiu dostupnosť riešení 3D analýzy scény, čo umožňuje analyzovať objekty a ľudí v troch rozmeroch.

Stereo analýza od spoločnosti Dahua používa dve šošovky na zachytenie samostatných obrázkov tej istej scény. Potom vypočítava „optickú paralaxu“ priestorových bodov v dvoch obrázkoch, čím poskytuje 3D informácie o scéne. Stereovízne videnie napodobňuje hĺbku pohľadu, ktorá pochádza od ľudí s dvomi očami, známa ako binokulárne videnie.

V kombinácii s algoritmom hlbokého učenia dokáže stereo analýza rozpoznať vzorce udalostí, ako sú pády, a iné správanie založené na pohybe, ako sú približujúci sa ľudia, detekcia abnormálneho počtu ľudí v oblasti a násilné správanie.

V domovoch dôchodcov môžu kamery na stereo analýzu pomôcť personálu monitorovať obyvateľov v prípade núdze a reagovať na problémy obyvateľov, ako je zakopnutie a pád. Kamery dokážu sledovať všetky tri dimenzie predmetov a spolu s ich algoritmom hlbokého učenia môžu okamžite upozorniť personál na akýkoľvek nezvyčajný alebo náhly pohyb, aký by bol zrejmý pri páde. Vďaka kamerám umiestneným v spoločných priestoroch aj v spálňach je personál schopný rýchlo reagovať na incidenty, ktoré inak môžu zostať neodhalené celé hodiny.

Príkladom takéhoto scenára je dom dôchodcov v Singapure, ktorý má kapacitu približne 400 lôžok a je rozdelený do 14 samostatných obytných prostredí, z ktorých každé je navrhnuté tak, aby slúžilo ako domáci priestor. Boli nainštalované kamery Dahua ako IPC-HDW8341X-BV-3D s inteligentnou technológiou detekcie pádu, vrátane poskytnutia 167 stereo analyzačných kamier v každej spálni. Tie spustia poplach v prípade incidentov, ako je pád, čo umožňuje okamžitú reakciu personálu. Nielenže to zvyšuje pohodu a bezpečnosť obyvateľov, ale môže to tiež znížiť náklady na prácu v domove dôchodcov.

Stereo analýzu možno navyše použiť aj v iných aplikačných scenároch. Napríklad podzemná bezobslužná garáž pre bicykle v Amsterdame nainštalovala kamery Dahua na analýzu správania, ktoré zisťujú abnormálne udalosti a predchádzajú nehodám, ako sú zakopnutie a pád, alebo podozrivé osoby, ktoré sa potulujú po tejto oblasti.

Ochrana súkromia

Pri monitorovaní ich situácie v domove dôchodcov využíva Dahua aj technológiu Privacy Protection 2.0, ktorá obsahuje maskovanie ľudskej tváre a tela na ochranu súkromia obyvateľov. Zahŕňa obmedzenie toho, čo je možné vidieť na videozáznamoch a vzťahuje sa rovnako na živé aj zaznamenané obrázky. Digitálne maskovanie prebieha na front-end zariadení (napr. sieťová kamera).

Ochrana súkromia Dahua 2.0 poskytuje oklúziu tela a tváre v reálnom čase a umožňuje používateľom prístup k zaznamenaným videám – bez toho, aby museli prekrývať tváre mozaikovými maskami. Ponúka tiež ďalšie možnosti oklúzie, ako sú nepravidelné polygóny, mozaiky a farebné bloky, a umožňuje export kódu na základe špecifikovaných cieľov, čím sa zaisťuje súkromie subjektov. Medzi výhody patria nezpixelované ľudské ciele, čo umožňuje súkromie a bezpečnosť pri zhromažďovaní dôkazov. Táto technológia tiež umožňuje analýzu tváre a ľudských vlastností bez narušenia súkromia ľudí, vďaka čomu je ideálna pre opatrovateľské domy.

Záver

Analýza stereo videa a ochrana súkromia si prídu na svoje v domovoch dôchodcov a zdravotníckych zariadeniach. Umožňujú dôsledné monitorovanie obyvateľov alebo pacientov s cieľom zabezpečiť ich pohodu a bezpečnosť a zároveň chrániť súkromie často zraniteľných jednotlivcov.

Prečítajte si:

Kontaktný Formulár

Ak máte akýkoľvek problém alebo otázku, kontaktujte nás. Urobíme všetko pre to, aby ste čo najrýchlejšie získali odpoveď.

odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním poskytnutých osobných údajov