Pondelok – Piatok: 09:00 – 16:00

Canex Vyvažovanie hodnoty a celkových nákladov na vlastníctvo v mestskom dozore

| Axis Blog |

Publikované 22. novembra 2021
Axis
Ako môže sledovacia technológia pomôcť mestám dosiahnuť ciele udržateľnosti
8. marca 2024
Axis
Ako zlepšiť fyzickú bezpečnosť dátových centier prostredníctvom „interoperability“ zariadení
4. augusta 2023
Axis
Thermal a Radar: Pohľad tam, kde nie je svetlo
6. januára 2023
Canex
Ako funguje systém rozpoznávania Evidenčných čísel vozidiel
12. júna 2017
Axis
Video a ešte viac: Viaceré výhody kamier chránených proti výbuchu (Explosion-Protected)
9. mája 2022
Canex
AXIS Najzaujímavejšia integrácia roku 2015
14. apríla 2016

Vyvažovanie hodnoty a celkových nákladov na vlastníctvo v mestskom dozore

Keďže údaje sa stávajú cennejšími a dôležitejšími pre mestá pri realizácii ich vízie inteligentného mesta, kompetentné orgány investujú do technológií, ktoré vytvárajú, zbierajú a analyzujú údaje. Medzi nimi sú ústredné video monitorovacie kamery a pripojené zariadenia – takzvaný Internet of Things (IoT).

Každá technológia používaná v meste niečo stojí, vrátane počiatočnej investície do hardvéru a nákladov na prevádzku a údržbu riešenia počas celého životného cyklu. Štúdia TCO z roku 2017 týkajúca sa projektu video monitorovania s 1 500 kamerami počas 10-ročného životného cyklu zistila, že 34 % celkových nákladov tvorili počiatočné investície do hardvéru a softvéru; zvyšných 66 % pochádzalo z inštalácie, údržby a prevádzky.

Tieto náklady sa porovnávajú s hodnotou poskytovanou riešením, ktoré zahŕňa prevádzkovú efektivitu, úspory v prepojených technológiách (napr. úložisko a šírku pásma) a efektívnejšie využívanie mestských zdrojov. Analytika na hrane a hlboké učenie zmenili hru, vďaka analýze údajov v kamerách sú mestá schopné zbierať „iba“ údaje, ktoré skutočne potrebujú, čím sa šetrí šírka pásma aj výkon servera.

Pridanú hodnotu systému však môže byť ťažké vypočítať, a keď sa mestá neustále snažia rozširovať svoj systém, môže byť pokušenie zvoliť si hneď na začiatku menej nákladnú technológiu. Z dlhodobého hľadiska sa to však často môže ukázať ako nesprávna ekonomika.

Prečo TCO môže byť neúplný pohľad

Modely celkových nákladov na vlastníctvo (TCO) sú užitočné pri skúmaní nákladov na video monitorovací systém počas jeho celého životného cyklu, a nie len na počiatočnú investíciu do hardvéru. Model TCO môže pomôcť zachytiť všetky viditeľné výdavky spojené s riešením. Správa systému, licenčné poplatky za softvér, údržba kamier a IT a spotreba energie sa dajú pomerne ľahko vyčísliť, najmä ak predajca poskytuje balík služieb s fixnými nákladmi.

Tam, kde sú modely TCO menej dobré, je zdôraznenie potenciálnych skrytých nákladov, ktoré môžu priniesť riešenie video sledovania. Skvelým príkladom je výpadok systému. Vzhľadom na značne rozdielne dôsledky od používateľa k používateľovi – a skutočne od prípadu použitia k prípadu použitia – môžu byť finančné dôsledky výpadku systému vážne a významné, ale len zriedkavo sú zahrnuté do hodnôt TCO.

Kvalita: základ spoľahlivosti, robustnosti a odolnosti

V rámci mesta môžu výpadky systému – z akéhokoľvek dôvodu – mať priame a nepriame dôsledky na náklady a investície do kvality. Porucha a zlyhanie môže pochádzať z mnohých faktorov, vrátane neschopnosti odolávať extrémnemu počasiu alebo prachu, priamemu kontaktu a vibráciám, ktoré sú súčasťou mestského života.

Obrovský počet kamier v mestskom monitorovacom riešení, ktorých môžu byť stovky, ak nie tisíce, znamená, že potreba pravidelnej opravy alebo výmeny sa rýchlo stáva významným priamym nákladom. Nepriame narušenie údržby monitorovacích riešení môže tiež ovplyvniť fungovanie mesta. V mnohých prípadoch sú kamery umiestnené na miestach, kde údržba a výmena vedie k narušeniu infraštruktúry vrátane ciest, cyklistických chodníkov a chodníkov.

Riešenie video sledovania, ktoré neumožňuje vzdialené monitorovanie a správu zdravotného stavu systému, môže znamenať, že človek strávi hodiny fyzickou údržbou kamier. Chybná kamera, ktorá vedie k zbytočnému nasadeniu bezpečnostných tímov v dôsledku neschopnosti vizuálne overiť vážnosť situácie, môže byť tiež nákladná. Ešte vážnejšie je, že systémové chyby, ktoré oneskorujú rýchlu reakciu pohotovostných služieb, môžu viesť k rýchlemu zvýšeniu nákladov.

Ďalšou, ale kritickou oblasťou video sledovania a kvality IoT, ktorú je ťažké zahrnúť do modelov TCO, je kybernetická bezpečnosť. Investícia do riešenia preukázateľne „bezpečného už od návrhu“ a od dodávateľa, ktorý sa zaviazal pravidelne aktualizovať firmvér v reakcii na nové zraniteľnosti, je zásadný. Počet kybernetických útokov na infraštruktúru inteligentných miest sa zvyšuje a môžu vážne ovplyvniť kritické oblasti mestskej infraštruktúry a služieb – ako sú pohotovostné služby a orgány činné v trestnom konaní – čo môže mať obrovský vplyv na náklady aj bezpečnosť občanov.

Odolnosť voči budúcnosti vďaka flexibilite

Všetci poznáme tempo technologických zmien a poznáme, ako rýchlo môžu byť zariadenia zdanlivo zastarané. Pri tak významných investíciách, ako sú projekty video monitorovania inteligentných miest, je kritická budúcnosť systémov. Riešenia založené na otvorených štandardoch prinášajú úroveň flexibility, ktorá bude nasledovať vývoj a požiadavky inteligentného mesta, čo je v neistom svete cenné.

Vidíme silný trend robiť „viac za menej“ a kamery na sledovanie sú stále výkonnejšie a multifunkčnejšie. Kamery, ktoré mohli byť pôvodne nainštalované kvôli bezpečnosti a ochrane, s vhodnou analytikou, možno použiť aj na zhromažďovanie údajov pre plánovanie mesta, monitorovanie životného prostredia, riadenie parkovania a mnohé ďalšie aplikácie. V skutočnosti by jedna kamera mohla zbierať údaje, ktoré zdieľa a používa niekoľko rôznych orgánov zapojených do riadenia mestskej infraštruktúry a služieb.

Aj keď inteligentné mesto nepotrebuje po počiatočnej investícii všetky funkcie zariadenia, podpora viacerých funkcií prináša flexibilitu vpred. So zlepšeným výpočtovým výkonom sledovacích kamier – as ním aj potenciálom pre pokročilejšiu analýzu – dnešná investícia do kvality podporí aj používanie nových a vylepšených analytických aplikácií v budúcnosti.

Vyváženie ceny a hodnoty vo video monitorovaní

V konečnom dôsledku musia byť celkové náklady na video monitorovací systém v rovnováhe s očakávanou hodnotou, ktorú systém prinesie inteligentnému mestu. To si vyžaduje jasnú definíciu hodnoty, ktorú chce mesto dosiahnuť (a ako sa bude merať).

Hodnota môže byť priama – napríklad zníženie vandalizmu alebo krádeže – a tiež nepriama, napríklad znížené náklady na údržbu a spotrebu energie. Každé mesto sa zameria na udržateľnosť. Jednoducho povedané, monitorovacie kamery, ktoré je potrebné vymieňať menej často, budú mať priamy environmentálny prínos. Okrem toho je dôležité dôkladne sa pozrieť na to, ako výrobcovia znižujú množstvo plastov vo svojich produktoch a riadia celý životný cyklus produktu, aby sa zabezpečilo, že čo najviac materiálu si nájde cestu späť do priemyslu. Tretím aspektom je, ako je možné využiť IoT na podporu miest na podávanie správ o pokroku pri dosahovaní ich cieľov udržateľnosti.

Môžu sa vytvoriť aj nové oblasti hodnoty, napríklad optimalizácia a riadenie dopravy a monitorovania životného prostredia, čo môže následne viesť k „mäkším“ hodnotám, ako je život v meste, kvalita života občanov a povesť mesta.

Hoci sa orgány inteligentných miest zaviazali využívať technológie a údaje, pri maximálnej úspešnosti využívania obmedzených zdrojov a rozpočtov sa môžu zamerať príliš na konkrétne náklady (a často príliš na počiatočnú investíciu). Je nevyhnutné pozerať sa nielen na náklady systému počas jeho životnosti – zjavné aj skryté –, ale aj porovnať ich s poskytnutou hodnotou. Investícia do kvality je málokedy chybou.

Prečítajte si:

Kontaktný Formulár

Ak máte akýkoľvek problém alebo otázku, kontaktujte nás. Urobíme všetko pre to, aby ste čo najrýchlejšie získali odpoveď.

odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním poskytnutých osobných údajov