Pondelok – Piatok: 09:00 – 16:00

Canex Ako môže video technológia podporiť vyvíjajúci sa priestor mestskej mobility

| Axis Blog |

Publikované 10. októbra 2022
Axis
Ako používanie správneho nástroja umožní väčšiu efektivitu pri návrhu a inštalácii bezpečnostných riešení
26. mája 2023
Hanwha
Hanwha Vision uvádza na trh vysokorýchlostnú kameru poháňanú AI s rozpoznávaním typu vozidla, značky, modelu a farby
7. júla 2023
Hanwha
Spoločnosť Hanwha Techwin Europe uvádza nový Wisenet Viewer 1.2
14. novembra 2022
Dahua
4 Spôsoby, ako zlepšiť bezpečnosť vášho sieťového videa
6. júna 2022
Axis
Kamery s označením Explosion-Protected, Explosion-Proof a Flame-Proof: Aký je medzi nimi rozdiel?
2. mája 2022
Axis
Posilnenie bezpečnosti a ochrany letísk
9. februára 2024

Ako môže video technológia podporiť vyvíjajúci sa priestor mestskej mobility

Hoci v posledných rokoch došlo ku krátkemu exodusu z miest, dôkazy naznačujú, že obyvatelia sa vracajú do mestských centier. V skutočnosti sa predpovedalo, že do roku 2050 sa súčasná mestská populácia zdvojnásobí. Pohodlie mestského života sa ukázalo ako dôležité, ale mestské orgány musia tvrdo pracovať, aby splnili nové náročné očakávania mesta, v ktorom sa žije.

Mobilita je kľúčovou súčasťou, pretože obyvatelia miest sa chcú pohodlne a bezpečne pohybovať mestom v čo najkratšom čase. Je tiež dôležité, aby ste si všimli, že možnosti mobility sa menia. Napríklad používanie bicyklov sa vo svete zvýšilo a e-kolobežky sa stávajú bežnou dopravnou alternatívou, aby sa vyhli dopravným zápcham. Splnenie týchto potrieb závisí od vysokého štandardu mestského plánovania, ako aj riadenia dopravy a davu. Technológia – najmä sledovacie systémy – zohráva rozhodujúcu úlohu pri podpore bezpečnosti, efektívnosti a plánovaní budúcnosti. Podporí aj niekoľko cieľov udržateľnosti, napríklad metriky týkajúce sa kvality ovzdušia a znečistenia hlukom.

Zabezpečenie pohybu obyvateľov a návštevníkov je najvyššou prioritou

Jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré prispievajú k skvelému zážitku z mesta, je spôsob, akým sa v mestskej krajine pohybujete z bodu A do bodu B – či už pešo, na bicykli, e-kolobežke alebo autom. Niekedy to vyzerá ako výhra v lotérii, keď chytíte zelenú vlnu alebo keď na prvý pokus nájdete ideálne parkovacie miesto. A keď zažijete opak a budete meškať na stretnutie alebo vyzdvihnúť deti, ovplyvní to vašu náladu na zvyšok dňa.

Sieťovú video technológiu možno použiť v reálnom čase, aby sa zabezpečilo, že premávka bude voľne prúdiť po meste a minimalizuje sa zápcha. Riadenie križovatiek a riadenie semaforov je kritickou súčasťou. Dohľadové kamery vybavené inteligentným softvérom môžu byť integrované so semaformi, aby počítali a lepšie porozumeli pohybu chodcov, cyklistov a vozidiel cez križovatku. Dopravná štatistika sa používa v reálnom čase na obsluhu a optimalizáciu riadenia dopravy na križovatkách pre čo najoptimálnejšie a najbezpečnejšie cykly semaforov.

Ďalším prvkom, ktorý ovplyvňuje plynulosť dopravy, je efektívne riadenie parkovania. Vedeli ste, že väčšinu zápch v meste spôsobujú vodiči, ktorí hľadajú voľné parkovisko? Riešenia sieťových kamier možno použiť na monitorovanie voľných parkovísk a poskytovanie informácií navigačným aplikáciám alebo digitálnym značkám, ktoré vodičom pomôžu nájsť parkovacie miesta. Ďalšiu efektivitu je možné dosiahnuť v rámci parkovacích plôch implementáciou automatizácie. Vďaka rozpoznávaniu poznávacej značky môžete zabezpečiť bezproblémový prístup k parkovacím miestam a automatizované platby, čím sa tiež zlepší zážitok vodiča a pohyb vozidla.

Zaistenie bezpečnosti v premávke je novým zameraním na udržanie bezpečnosti občanov

S mnohými ľuďmi a vozidlami v neustálom pohybe sa oblasti ako cesty a križovatky stali najnebezpečnejšími oblasťami v mestách. Incidenty sa môžu a vždy vyskytnú napriek vašim najlepším úmyslom.

Aby sa minimalizoval účinok a bezpečnostné riziko incidentov, každá sekunda sa počíta pre prevádzkovateľov dopravy a záchranné služby, aby pochopili situáciu a znovu rozhýbali premávku a zároveň zabezpečili bezpečnosť a starostlivosť o ľudí, ktorí sa incidentu zúčastnili. Riešenia sieťových kamier možno použiť ako automatické detektory incidentov, ktoré identifikujú incidenty v priebehu niekoľkých sekúnd a podporujú operácie s použiteľnými dopravnými údajmi v reálnom čase. Vysokokvalitné videozáznamy možno použiť na pochopenie situácie a na prijatie vhodných opatrení. Video sa tiež môže stať dôkazom pri forenzných vyšetrovaniach, aby sa predišlo budúcim incidentom.

Mestská premávka je každý deň vystavená priestupkom, ako je porušovanie červenej na semafore, jazda v protismere, prekročenie rýchlosti alebo nesprávne parkovanie. Aj keď sa mnohé z denných priestupkov môžu zdať malé, môžu byť mimoriadne nebezpečné. S obmedzenými zdrojmi a všadeprítomnou návštevnosťou môže byť pre vás náročné a časovo zaťažujúce predchádzať týmto porušeniam a konať na ich základe.

Sieťové kamery spolu s analytikou dokážu odhaliť širokú škálu porušení. Spolu s rozpoznávaním ŠPZ môže systém automaticky vydávať pokuty alebo varovania pre efektívnejšie bezpečnostné opatrenia.

Plánovanie meniacej sa budúcnosti so spoľahlivými prehľadmi

Ako sme už spomenuli v úvode tohto článku, pohybové správanie sa neustále mení. Rýchlo rastúce mestá vytvárajú výzvy pre mestských plánovačov, aby splnili nové trendy a požiadavky v oblasti mobility s problémami, ako je zvýšený čas cestovania, znečistenie ovzdušia a hluku a nehody. Dopravná a mobilitná infraštruktúra sa tak stala zásadným a komplexným problémom každej obce. Pri plánovaní budúcej infraštruktúry je dôležité porozumieť súčasnej situácii, aby sa mohla zlepšiť a stanoviť priority.

Sieťové kamery s funkciami hlbokého učenia možno použiť ako senzory na zber a spracovanie spoľahlivých údajov. Kamery s analytikou dokážu klasifikovať a počítať ľudí, vozidlá a predmety. Môžu tiež zhromažďovať údaje o tom, ako sa ľudia a náklad pohybujú mestom, a pochopiť, ako prebieha premávka na rôznych miestach a v rôznych časoch dňa.

Tieto poznatky vám tiež pomôžu rozpoznať nebezpečné oblasti, ako sú miesta s vysokou mierou nehôd. Pomocou týchto informácií je možné zaviesť ďalšie bezpečnostné opatrenia na zvýšenie bezpečnosti. Tieto údaje môžete použiť aj na informovanie pokročilých analytických modelov, ako sú digitálne dvojičky, kde môžete testovať vplyv rôznych scenárov, napríklad plánovaných prác na ceste. Keď budete vyzbrojení týmito informáciami, môžete efektívne plánovať zmeny, ktoré zlepšia bezpečnosť, zmiernia dopravné zápchy a podporia meniace sa spôsoby dopravy.

Technológia, ktorá sa vyvíja s mestom a podporuje ciele

Mestá budú musieť pokračovať v rýchlych zmenách, keďže mestská populácia rastie, najmä pokiaľ ide o riadenie dopravy. Mobilita v meste sa neustále vyvíja, keďže obyvatelia a návštevníci sa nielen pohybujú po panoráme mesta, ale zavádzajú nové typy vozidiel na zlepšenie ich vlastných spôsobov dopravy, zábavy a vplyvu na životné prostredie. Týmto meniacim sa potrebám sa môžete prispôsobiť len vtedy, ak máte k dispozícii spoľahlivé informácie a poznatky.

Okrem toho rast miest znamená, že musíte uprednostniť celkové ciele udržateľnosti a implementovať typ infraštruktúry, ktorý to podporuje. Napríklad, ak vaše poznatky odhalia zvyšujúci sa počet elektrických vozidiel, je to dôvod na investovanie aj do ďalších nabíjacích miest. Inteligentné používanie technológie vám umožní držať krok s potrebami obyvateľov mesta a efektívne plánovať budúce zmeny.

Prečítajte si:

Kontaktný Formulár

Ak máte akýkoľvek problém alebo otázku, kontaktujte nás. Urobíme všetko pre to, aby ste čo najrýchlejšie získali odpoveď.

odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním poskytnutých osobných údajov