Pondelok – Piatok: 09:00 – 16:00

Canex Obmedzte úložisko. Nie kvalitu.

| Axis Blog |

Publikované 10. novembra 2023
Axis
Posilnenie bezpečnosti a ochrany letísk
9. februára 2024
Canex
Silové zložky: Robustnosť a funkčnosť v mimoriadne náročných podmienkach
23. apríla 2023
Axis
Ako môžu maloobchodníci použiť sieťový zvuk na zvýšenie úrovne operácií v obchode
31. januára 2022
Axis
Nevyužitý potenciál video analýzy v bankovom sektore
10. mája 2018
Dahua
Dahua TechMonth (WizMind): Zlepšite prevádzku maloobchodu a služby zákazníkom prostredníctvom počítania ľudí
17. januára 2022
Axis
Čo je to inteligentné mesto?
16. augusta 2019

Obmedzte úložisko. Nie kvalitu.

Za posledných 10 rokov sme boli svedkami toho, že monitorovacie kamery poskytujú stále lepšiu kvalitu obrazu. Dnešné bezpečnostné kamery dokážu ponúkať videá s úžasne detailným rozlíšením pri vysokých snímkových frekvenciách. Technológia širokého dynamického rozsahu (WDR) umožňuje dnešným kamerám zachytávať detailné snímky aj v scénach so zložitým svetlom, zatiaľ čo pokročilé obrazové snímače umožňujú farebné video vo vysokom rozlíšení aj v extrémnych podmienkach s nízkym osvetlením.

Tieto pokroky v technológiách nevyhnutne zvyšujú aj množstvo vytvorených dát, a tým aj požiadavky na šírku pásma siete a ukladanie údajov.

Inteligentné kompresné metódy môžu byť použité na zníženie bitovej rýchlosti o 50% alebo aj viac. Zásadnou otázkou však je, ktorých 50 % stratiť! Nemá zmysel investovať do vysokokvalitných video monitorovacích kamier, ak dôjde k strate dôležitých detailov pri znížení bitovej rýchlosti na uľahčenie prenosu cez sieť alebo na zníženie potrebnej úložnej kapacity.

Riešením spoločnosti Axis na inteligentnú kompresiu videa je Zipstream, technológia vyvinutá v roku 2015 a odvtedy neustále aktualizovaná a zdokonaľovaná. Dynamicky kontroluje videozáznam, zaznamenáva kritické detaily vo vysokom rozlíšení a pri plnej snímkovej frekvencii, pričom výrazne znižuje bitovú rýchlosť pre časti videa, ktoré nie sú podstatné.

Zachyťte veci, na ktorých záleží, a komprimujte veci, na ktorých nezáleží

Ak sa sledovaná scéna nikdy nezmenila, kameru možno raz nakonfigurovať tak, aby poskytovala najlepšie výsledky pri optimálnej úrovni kompresie obrazu. Ide však o nereálny scenár. Od prázdnej hotelovej haly uprostred noci až po železničnú stanicu počas dopravnej špičky; do vstupnej haly nákupného centra pred Vianocami do kancelárie cez víkend, každá situácia sa takmer neustále mení. Je preto nevyhnutné mať monitorovací kamerový systém s flexibilitou na prispôsobenie sa týmto prostrediam, optimalizujúci kvalitu obrazu aj bitovú rýchlosť, zachytávajúci forenznú úroveň detailov, keď je to potrebné, a vyhýbanie sa obdobiam nahrávania „ničoty s vysokým rozlíšením“.

Zoberme si napríklad prázdnu hotelovú halu v skorých ranných hodinách. Aj keď sa toho v tom čase deje veľmi málo, kamery môžu stále nahrávať vo vysokom rozlíšení pri plnej snímkovej frekvencii, pričom využívajú značnú šírku pásma a úložný priestor. V takejto situácii Zipstream komprimuje najmenej dôležité dáta (v tomto prípade takmer všetko!) – výrazne znižuje bitovú rýchlosť, v niektorých prípadoch takmer na nulu, pričom kamera stále poskytuje neustály dohľad.

Dokonca aj v situáciách, keď je veľké množstvo pohybu – ako napríklad pri rušnom vstupe do nákupného centra počas vianočných nákupov – inteligentná kompresia dynamicky prezerá video v reálnom čase, komprimuje statické časti obrazu s nízkou hodnotou pri zachovaní rozlíšenia najkritickejších detailov.

Nie je vždy jednoduché optimalizovať technológiu inteligentnej kompresie videa tak, aby zariadenia zachytávali to, na čom záleží, a komprimovali to, čo nie je dôležité. V súčasnosti existujú sofistikované technológie, ktoré ponúkajú intuitívnejšiu optimalizáciu, vďaka ktorej je možné rýchlejšie a jednoduchšie šetriť úložný priestor bez kompromisov v kvalite záznamu. Napríklad Zipstream teraz prichádza s voliteľnou funkciou výberu profilu jedným kliknutím „Profil úložiska“, ktorá automaticky vyberie najvhodnejšie nastavenia kódovania a kompresie na zlepšenie úspory bitovej rýchlosti a ľahšiu konfiguráciu.

Inteligentná kompresia videa

Keďže kvalita monitorovacích kamier sa takmer exponenciálne zlepšuje, inteligentná kompresia videa sa rýchlo zmenila z „peknej možnosti“ na absolútne nevyhnutnú: bez nej budú nároky na prenos a ukladanie dát takmer nemožné podporovať. S tým prichádza riziko straty detailov kritických pre vyšetrovanie alebo neschopnosti uchovávať zaznamenané zábery dostatočne dlho na úplnú a komplexnú analýzu. Bolo by nanajvýš iróniou, keby kvalita sledovacích kamier viedla k tak vysokým nárokom na dáta, že by si ich výhody mohol dovoliť len málokto.

Viac podrobností o prebiehajúcej inovácii Zipstream nájdete tu

Prečítajte si:

Kontaktný Formulár

Ak máte akýkoľvek problém alebo otázku, kontaktujte nás. Urobíme všetko pre to, aby ste čo najrýchlejšie získali odpoveď.

odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním poskytnutých osobných údajov