Pondelok – Piatok: 09:00 – 16:00

Canex Ochrana elektrických staníc termo technológiou

| Axis Blog |

Publikované 1. marca 2024
Dahua
Dahau WizMind Metadata: Zachytenie detailov (na ktorých záleží)
11. augusta 2023
Dahua
Kamera „3 v 1“: Dahua TiOC prináša nové úrovne integrácie a interoperability so systémami tretích strán
8. decembra 2023
Axis
Čo je to inteligentné mesto?
16. augusta 2019
Dahua
Smerovanie k bezpečnejšiemu svetu AIoT
22. augusta 2022
Axis
Ako používanie správneho nástroja umožní väčšiu efektivitu pri návrhu a inštalácii bezpečnostných riešení
26. mája 2023
Dahua
Ktorá panoramatická bezpečnostná kamera kam patrí?
6. septembra 2021

Ochrana elektrických staníc termo technológiou

Elektrické rozvodne často čelia výzvam z mnohých zdrojov. Patria sem vandali, votrelci, nebezpečné počasie a obdobia vysokej spotreby energie. Okrem toho je tu problém, že rozvodne sú bez obsluhy a často sú vzdialené. Preto je ťažšie ich chrániť pred vniknutím, krádežou a sabotážou. Rozvodne sú zraniteľnými bodmi v elektrickej sieti, a preto sú pre spoločnosť kritické. O to dôležitejšie je mať možnosť zostať pod kontrolou.

V dôsledku toho sa sektor verejných služieb čoraz viac zameriava na riešenie týchto problémov, aby sa zabezpečila nepretržitá dodávka energie pre obyvateľov aj podniky. To si vyžaduje kombináciu monitorovania upozornení na potenciálne narušenie, ako aj príznakov dysfunkcie zariadenia.

Monitorovanie je aj naďalej prevažne manuálnou prácou, ale čoraz väčší počet energetických organizácií hľadá spôsoby, ako to urobiť bezpečnejším, efektívnejším a použiteľnejším. Termálne zobrazovanie môže byť použité na vašu podporu v tomto úsilí a na poskytovanie nepretržitého a presného monitorovania rozvodní nielen na zlepšenie zabezpečenia a ochrany, ale aj na podporu prevádzkovej efektívnosti a kontinuity.

Termovízia vs Vizuálne kamery

Termovízia nevyžaduje žiadne svetlo. Vôbec. Termokamery vám umožňujú vidieť v úplnej tme a sú rovnako funkčné aj počas denného svetla. To ich odlišuje od vizuálnych kamier, ktoré vyžadujú reflexné svetlo, aby snímač zachytil obraz. Tepelné zobrazovanie je vytvorené senzormi, ktoré zisťujú teplotné rozdiely v tepelnej energii, ktorú objekt vyžaruje, a následne to prevedú do detailov obrazu. Tepelné zobrazovanie pochádzajúce z termokamier alebo presnejšie tepelných senzorov je v absolútnej tme, hmle a maskovaní rovnako presné ako za jasného slnečného dňa.

Keďže nové senzory, materiály a vylepšená kalibrácia robia termokamery dostupnejšie, spoľahlivejšie a všestrannejšie, termovízne zobrazovanie je čoraz dostupnejšie. Zatiaľ čo termokamery sa používajú hlavne na účely sledovania detekcie objektov, ako sú ľudia a vozidlá, existujú aj iné možné oblasti použitia. Pokiaľ ide o monitorovanie zariadení a výrobných procesov, termometrická kamera vám dáva možnosť kalibrovať zobrazenie tepla pomocou číselných údajov, inými slovami teplôt. Posiela upozornenia, keď teplota prekročí prednastavený rozsah, ktorý je možné následne preskúmať. Keď sa snažíte zlepšiť svoju prevádzkovú efektivitu, táto schopnosť sa dobre hodí k monitorovaniu teploty kritických aktív a zariadení.

Termálne zobrazovanie zvyšuje prevádzkovú efektivitu

Ručné termografické kamery sa používajú v rozvodniach na detekciu tepla a poskytujú termografické odčítanie vyžarovanej energie. Tieto kontroly sa vykonávajú v troj- až šesťmesačných intervaloch. Zatiaľ čo ručné meranie si vyžaduje fyzické návštevy na mieste, termometrická kamera napevno namontovaná na mieste prináša možnosť mať alternatívu pred osobnou kontrolou monitorovaním príslušného zariadenia vo dne, v noci a počas celého roka.

Termometrické kamery môžu vytvárať alarmy zvyšujúcich sa teplôt a rutinne vykonávať kontroly kritických oblastí, ktoré vám môžu poskytnúť lepšie pochopenie situácie. Nepretržité monitorovanie lokality pomocou tepelného zobrazovania vám pomôže zachytiť vznikajúci problém skôr, ako sa zhorší a bude drahší. Tento včasný zásah môže preto pozitívne ovplyvniť návratnosť investícií.

Termometrické kamery sú nastavené tak, aby sa stali základným vybavením pre analýzu trendov, prevádzkovú efektivitu a nepretržité monitorovanie na údržbu vašich rozvodní a získavanie cenných prevádzkových údajov.

Odhaľovanie rôznych hrozieb

Vzhľadom na kritickú úlohu, ktorú rozvodne zohrávajú, sú vystavené rôznym hrozbám vrátane kybernetických útokov. Kamery so vstavanými funkciami kybernetickej bezpečnosti pomáhajú zabrániť hackerom preniknúť do vašich sietí a narušiť procesy. Iné hrozby však nadobudnú fyzickú formu vniknutia, ako je krádež a sabotáž.

V porovnaní s vizuálnymi kamerami vám používanie termokamier na odhalenie potenciálnych narušiteľov poskytuje spoľahlivejšiu detekciu a rozpoznávanie tvaru. To je dosiahnuté kombináciou vysokého kontrastu obrazu s detegovaním pohybu. Výsledkom je, že frekvencia falošných poplachov môže byť znížená s menším počtom zbytočných reakcií a akcií zo strany vášho personálu.

Termokamery vám môžu pomôcť zistiť aktivitu vo dne alebo v noci aj mimo neho. Podpora pri perimetrickej ochrane môže zohrávať dôležitú úlohu vo vašom riešení oplotenia. Toto riešenie by mohlo pozostávať z termokamery s analytickou detekciou potenciálneho narušiteľa, ktorá spustí PTZ kameru, aby sa pozrela a poskytla dobrý pohľad na narušiteľa, ako aj sledovanie narušiteľa v okolí. K tomuto riešeniu možno pridať aj zvukové odstrašujúce zariadenia, ako sú klaksónové reproduktory alebo svetelné odstrašujúce zariadenia, ako sú stroboskopické sirény, aby ste sa vyhli hrozbám vniknutia.

Počas používania zvukovej detekcie vás zariadenia môžu upozorniť na potenciálny útok na lokalitu, čo následne umožní vašej bezpečnostnej spoločnosti skontrolovať scénu. Napríklad, ak bol napadnutý transformátor, výstraha poskytuje včasnú príležitosť zastaviť rozliatie oleja a kolaps stroja.

Ďalšou hrozbou na vzostupe sú drony. Drony čoraz častejšie používajú zlomyseľní jednotlivci na monitorovanie rozvodní, doručovanie zaťaženia a spôsobenie zlyhania vašich rozvodní. Detekcia dronov sa vykonáva pomocou partnerského hardvéru a softvéru. Rovnako ako vizuálna kamera, aj termokamera to môže doplniť tým, že vám poskytne pohľad na dron.

Bezpečnosť rozvodne

Väčšie zameranie na údržbu rozvodní znamená aj väčší monitoring lokality. Prehriatie zvyšuje riziko požiaru a výbuchu, ktoré môžu termovízne a termometrické kamery monitorovať. To zvyšuje bezpečnosť vášho personálu tým, že poskytuje prehľad o stave strojového zariadenia pred vyslaním technikov na miesto.

Termovízia tiež podporuje bezpečnosť prostredníctvom svojich schopností detegovať narušiteľov a spúšťať ďalšie zariadenia v bezpečnostnom riešení, aby odradila akúkoľvek nežiaducu aktivitu zvukom a svetlami. Okrem bezpečnosti lokality a cenného majetku slúži odstrašenie aj na ochranu samotných narušiteľov. Toto sa neobmedzuje na votrelcov so zlým úmyslom (t. j. krádež alebo sabotáž), ale aj na narušiteľov, ako sú deti alebo tínedžeri, ktorí vstúpia do vašej rozvodne zo zvedavosti alebo jednoducho nevediac. Týmto narušiteľom inak hrozí smrť alebo vážne zranenie medzi vysokonapäťovými zariadeniami.

Budovanie odolnosti priamo na mieste

Porucha viacerých rozvodní v jednej oblasti by vytvorila množstvo spoločenských a obchodných prevádzkových problémov. Preto je dôležité zabudovať do lokalít rozvodne ďalšie vrstvy zabezpečenia, aby sa zlepšila odolnosť voči potenciálnym hrozbám a problémom. Práve tu môže termovízia pridať najväčšiu hodnotu.

Termálne zobrazovanie je kľúčom k zlepšeniu údržby, zabezpečenia a ochrany vašich rozvodní prostredníctvom nepretržitého monitorovania oblastí v priestoroch a okolo nich. Vaším konečným cieľom je odradiť potenciálnych narušiteľov a odhaliť anomálie zariadenia v čo najskoršom štádiu, aby ste sa vyhli neočakávaným odstávkam alebo kaskádovým udalostiam. Termokamery môžu pôsobiť ako prvé reakcie na dosiahnutie tohto cieľa.

Prečítajte si:

Kontaktný Formulár

Ak máte akýkoľvek problém alebo otázku, kontaktujte nás. Urobíme všetko pre to, aby ste čo najrýchlejšie získali odpoveď.

odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním poskytnutých osobných údajov