Pondelok – Piatok: 09:00 – 16:00

Canex Možnosti použitia sieťového zvuku na zvýšenie bezpečnosti a prevádzky v priemyselných lokalitách

| Axis Blog |

Publikované 3. marca 2023
Dahua
3 minúty na pochopenie dokumentu o zabezpečení produktov: Dahua Product Security White Paper
16. februára 2024
Axis
Audio riešenia pre inteligentnejšie a bezpečnejšie mesto
13. februára 2020
Dahua
Predstavenie The Dahua WizMind Illegal Parking Detection
1. októbra 2022
Axis
Hlavné dôvody, prečo môže malá firma ťažiť z kamerového systému
25. októbra 2021
Axis
6 otázok, ktoré ste možno zabudli položiť pri vytváraní plánu ochrany vášho perimetra
15. decembra 2023
Axis
Sila vedomostí v bezpečnostnom priemysle
3. februára 2023

Možnosti použitia sieťového zvuku na zvýšenie bezpečnosti a prevádzky v priemyselných lokalitách

V súčasnosti si už väčšina ľudí uvedomuje rôzne spôsoby, ako možno sieťový zvuk použiť na pridanie hodnoty do rôznych prostredí. Mohli by to byť vopred zaznamenané oznámenia pripomínajúce cestujúcim bezpečnostné postupy vo vlakoch, správy pre nakupujúcich o najnovších zľavách alebo dokonca uistenie študentov, že pomoc je na ceste po incidente v školskom alebo univerzitnom prostredí.

Z priemyselného hľadiska sú aplikácie a prípady použitia rovnako silné a pôsobivé. Sieťový zvuk možno použiť na podporu rôznych aspektov, od zvýšenia bezpečnosti až po pomoc pri každodenných operáciách a dokonca aj na zlepšenie bezpečnosti v továrňach a závodoch.

Sieťový / Analógový – Aký je rozdiel?

Predtým, ako sa pozrieme konkrétne na prípady použitia zvuku v kritickej infraštruktúre a priemyselných závodoch, je užitočné najprv prediskutovať rozdiely medzi sieťovým zvukom a tradičnými analógovými systémami.

Všeobecne povedané, sieťové audio riešenia vyžadujú menej vybavenia, žiadny centrálny stojan a žiadnu technickú miestnosť v porovnaní s analógovými nastaveniami. Tieto riešenia sú pripojené k štandardnej sieti, čo zjednodušuje inštaláciu, konfiguráciu a správu – bez potreby špeciálnej audio kabeláže; na napájanie aj pripojenie potrebujete iba jeden kábel. Vaši operátori môžu monitorovať celý systém efektívnejšie a rýchlejšie identifikovať a riešiť akékoľvek problémy, ktoré sa vyskytnú. Na druhej strane to pomáha znižovať prestoje a zlepšuje efektivitu riešení, čo pozitívne prispieva k úspechu podnikania. Teraz, keď je tento rozdiel jasný, poďme sa bližšie pozrieť na to, ako možno zvuk použiť na podporu bezpečnosti, zabezpečenia a prevádzkovej efektívnosti v priemyselných prevádzkach.

Obrana perimetra proti vniknutiu

Zvukové riešenia sú len jednou časťou arzenálu implementovanou na zaistenie bezpečnosti kritického miesta. Sieťové kamery vybavené analytikou tiež zohrávajú dôležitú úlohu pri zisťovaní a vyšetrovaní nepriaznivej aktivity, ale zvuk môže poskytnúť podporu aktívnym odrádzaním narušiteľov, ktorí chcú spôsobiť poškodenie alebo krádež.

Vezmite si napríklad tento scenár:

Je skoré ráno a strážca práve dokončil svoju hliadku v priemyselnom areáli. Rozhodne sa, že si uvarí ešte jednu šálku kávy, aby mohol pokračovať po zvyšok zmeny, a nadviaže rozhovor s ostatnými strážcami. Medzitým sa na opačnom konci areálu pokúšajú vlámať traja maskovaní votrelci.

Votrelci sa mylne domnievajú, že tma je dostatočná na to, aby ich neodhalili, ale pokročilé termokamery vybavené analýzou ich zaznamenajú hneď, ako vstúpia na scénu. Spustí sa reproduktor klaksónu, ktorý prehrá vopred nahranú správu, ktorá páchateľov varuje, že orgány činné v trestnom konaní sú na ceste, čo ich prinúti ustúpiť. Vďaka tomu sa predišlo škodám na majetku spoločnosti, čím sa ušetrili nielen peniaze a čas, ale aj zabezpečenie kontinuity výroby.

Zvuk pomáha zvyšovať efektivitu prevádzky

Hoci je odstrašovanie vniknutia hlavným dôvodom použitia pre zvukové rozšírenie, existujú aj iné oblasti v priemyselnom prostredí, ktoré môžu tiež profitovať.

Napríklad minimalizácia prerušenia výrobnej linky je kľúčová pre zabezpečenie toho, aby nedochádzalo k oneskoreniam pri dodávaní produktov zákazníkom. Môžete použiť zvukové riešenia, ako sú hlasové správy, aby ste príslušný personál upozornili na prehrievanie alebo poruchu zariadenia alebo na chyby spracovania, ako sú zaseknuté produkty na dopravných pásoch, čo im umožní rýchlo zasiahnuť.

Ak je prostredie hlučné, môže byť ťažké počuť správy reproduktorov; v týchto prípadoch by stroboskopická siréna mohla fungovať ako vizuálna výstraha, ktorá upozorní personál, že bola zistená anomália. Pridanie zvuku do vašej sady nástrojov v konečnom dôsledku znamená menej nežiaducich prestojov, efektívnejšie a pokračujúce výrobné procesy a menšie straty materiálu.

Minimalizácia incidentov podporou bezpečnostných postupov

Udržiavanie bezpečnosti pracovníkov vo vašom prostredí je absolútnou prioritou, pričom každý proces a oblasť sa dôkladne hodnotí, aby sa identifikovali a minimalizovali riziká. Dokonca aj vyškolený a skúsený personál sa môže stať účastníkom nehôd a pomocou sieťového zvuku môžete svojim zamestnancom pripomenúť bezpečnostné postupy.

Môžete napríklad nastaviť automatické správy, ktoré upozornia ľudí, že vstupujú do zakázaných alebo nebezpečných oblastí potom, čo ich zachytila kamera vybavená inteligentnou analýzou. Tento rýchly zásah môže znamenať, že sa vyhnete nehodám, podporíte zdravie pracovníkov a znížite prestoje. Pripomienky týkajúce sa zdravia a bezpečnosti, ako je nosenie správnych OOP, môžu tiež zabezpečiť, že ich zdravie bude prioritou.

Ako už bolo povedané, v priemyselných oblastiach sa vyskytujú nehody a núdzové situácie, ktoré môžu mať katastrofálne následky. Vašou hlavnou prioritou je čo najrýchlejšia evakuácia všetkých zamestnancov do bezpečia a v týchto kritických situáciách môže byť užitočná sledovacia technika. Kombinácia reproduktorov a kamier môže byť cenná pri vyhodnocovaní situácie pri vysielaní živých alebo vopred nahratých správ na podporu úsilia o evakuáciu, ak je to povolené. To ponúka agilnosť potrebnú na vedenie personálu, ak sa situácia zmení alebo rýchlo zhorší, čím sa zvyšuje efektivita a potenciálne sa zachraňujú životy. Treba však poznamenať, že tieto systémy dopĺňajú zavedený certifikovaný evakuačný systém.

Sieťový zvuk pridáva hodnotu nespočetnými spôsobmi

Vzhľadom na zložitosť priemyselných prostredí môžete použiť sieťové zvukové riešenia na posilnenie bezpečnosti, zefektívnenie procesov, zvýšenie efektivity a zabezpečenie pohody pracovníkov. Nakoniec, krása tohto riešenia spočíva v jeho funkčnosti v rôznych scenároch, ktoré eliminujú potrebu kompromisov alebo investície do samostatného systému.

Prečítajte si:

Kontaktný Formulár

Ak máte akýkoľvek problém alebo otázku, kontaktujte nás. Urobíme všetko pre to, aby ste čo najrýchlejšie získali odpoveď.

odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním poskytnutých osobných údajov