Pondelok – Piatok: 09:00 – 16:00

Canex Chráňme našu planétu: Implementácia udržateľných plastových materiálov v bezpečnostnom priemysle

| Axis Blog |

Publikované 17. februára 2023
Dahua
Riešenie: Dahua Smart Traffic Management
24. januára 2022
Dahua
Dahua TechMonth: Viditeľnosť v tme s plnofarebnou technológiou
13. januára 2023
Dahua
Riešenia AI spoločnosti Dahua pre vyššiu bezpečnosť a efektivitu
25. augusta 2023
Dahua
Spoznajte 3 aspekty, ktoré by ste mali vedieť o WDR
27. septembra 2021
Dahua
Ako si vybrať správne prenosové zariadenie
18. októbra 2021
Axis
Ako môže sledovacia technológia pomôcť mestám dosiahnuť ciele udržateľnosti
8. marca 2024

Chráňme našu planétu: Implementácia udržateľných plastových materiálov v bezpečnostnom priemysle

Uprostred rastúcich obáv o životné prostredie sa zvýšil dopyt po udržateľných postupoch vo všetkých odvetviach. Išlo to ruka v ruke so zavedením nových nariadení, ako je napríklad iniciatíva EÚ pre udržateľnú produktovú politiku, ktorej cieľom je, aby sa „zelené“ produkty stali normou pre priemyselné využitie. Iniciatívy, ako je táto, naliehajú na spoločnosti, aby uprednostňovali používanie udržateľnejších materiálov a aby sa udržateľnosť stala prioritou pre zainteresované strany.

Aj keď zmena „produktovodu“ bezpečnostného priemyslu nie je bez problémov, v súčasnosti existuje množstvo udržateľnejších alternatív pre plastové materiály. Je dôležité, aby priemysel zvážil, aké možnosti sú dnes dostupné a ako môžu podniky prispôsobiť svoje produkty.

Kde je dnes priemysel

Dizajn produktov sa vyvíja spôsobom, aby spĺňal požiadavky na udržateľnosť. V porovnaní s obdobím pred desiatimi rokmi je na výber stále viac a viac udržateľných materiálov, ktoré poskytujú bezpečnostným spoločnostiam príležitosť prispôsobiť svoje produkty k lepšiemu. Pozoruhodným vývojom je objavenie bioplastov, ktoré sú buď úplne alebo čiastočne vyrobené z biologických zdrojov. Popri recyklovaných plastoch ponúkajú tieto udržateľné alternatívy výrobcom širokú škálu možností ekologického dizajnu.

Zatiaľ čo sú k dispozícii udržateľnejšie možnosti, v bezpečnostnom priemysle sa stále široko používa veľa takzvaných pôvodných plastov na fosílnej báze – najmä materiálov na báze polykarbonátu. Ich dlhotrvajúci, odolný dizajn je tradične výhodou, no táto životnosť predstavuje aj niekoľko výziev. Niektoré plasty môžu obsahovať nebezpečné látky, ktoré majú toxický vplyv na životné prostredie. Ak sa likvidujú na skládke, ich dlhý životný cyklus znamená, že zostanú v životnom prostredí po dlhú dobu. Alternatívne môžu byť tieto plasty presmerované zo skládok do zariadení na výrobu energie z odpadu, kde sa spaľujú na výrobu energie pre domácnosti a podniky, čím vznikajú uhlíkové emisie, ktoré poškodzujú planétu.

Prechod na udržateľné alternatívy je nevyhnutný, no niektoré bezpečnostné spoločnosti sa naďalej obávajú, že udržateľnejšie produkty môžu postrádať rovnakú vysokú kvalitu alebo životnosť ako tradičné plasty. Toto sú základné požiadavky na bezpečnostné produkty, ako sú sieťové kamery, ktoré musia byť odolné. Aj keď je pravda, že udržateľné materiály sa kedysi používali výlučne na krátkodobé produkty, ako sú obaly, inovácie v posledných rokoch znamenajú, že udržateľné plasty výrazne pokročili. V súčasnosti existuje rastúci počet robustnejších a trvanlivejších alternatív k pôvodným plastom, ktoré sú čoraz viac uznávané ako špičkové materiály na použitie v produktoch dohľadu.

Zabezpečenie vysoko kvalitných materiálov

Kvalita udržateľných materiálov musí zostať hlavnou prioritou výrobcov pôsobiacich v bezpečnostnom sektore – nielen preto, aby splnili očakávania zákazníkov, ale aj v súlade s predpismi. Výrobcovia musia spĺňať najprísnejšie nariadenia na celom svete, ak chcú predávať svoje produkty globálne.

Akýkoľvek materiál použitý pri navrhovaní produktu si vyžaduje rozsiahle testovanie, či už ide o testovanie vonku, aby sa zaistilo, že produkty správne fungujú v nepriaznivých poveternostných podmienkach, testy odolnosti voči poruchám, aby sa zaistilo, že spĺňajú predpisy o požiarnej bezpečnosti, alebo elektrické testovanie, aby sa zabezpečilo, že nepredstavujú riziko pre koncového užívateľa.

Jednou z výziev je, že bezpečnostné požiadavky nemusia byť v súlade s požiadavkami udržateľnosti. Spoločnosti nemôžu ohroziť bezpečnosť v prospech udržateľnosti, ale existuje obmedzený počet certifikovaných udržateľných materiálov, ktoré spĺňajú bezpečnostné predpisy. Výsledkom je, že testovanie udržateľných materiálov je oveľa rozsiahlejšie ako tradičné plasty: je to základ pre zaistenie ich bezpečného používania, pričom to neovplyvní kvalitu alebo životnosť konečného produktu.

Testovaním udržateľných materiálov môžu výrobcovia rozvíjať svoje znalosti o materiáli a overovať jeho dlhodobé vlastnosti. Pri modernizácii existujúcich produktov alebo testovaní recyklovaných materiálov sa napríklad zistilo, že niektoré trvalo udržateľné materiály sú efektívnejšie a odolnejšie ako pôvodne používané plasty. V skutočnosti sa ukázalo, že udržateľné produkty môžu byť z hľadiska životnosti rovnako dobré – ak nie lepšie – ako plastové.

Výrobcovia musia pri testovaní materiálov hľadieť aj do budúcnosti. Ak má produkt životnosť desať rokov alebo viac, výrobcovia si nemôžu byť istí, či materiály používané na vývoj tohto produktu dnes nebudú v nasledujúcich rokoch obmedzené. Výrobcovia by tu mali zostať o krok vpred a preventívne nájsť alternatívy pre materiály, ktoré sa dnes považujú za nebezpečné, ako aj pre rizikové materiály, ako sú brómované a chlórované spomaľovače horenia, ktoré budú v budúcnosti pravdepodobne obmedzené. Postupné vyraďovanie látok pred právnymi požiadavkami nielenže zabezpečuje pripravenosť na súhlas, ale poskytuje aj konkurenčnú výhodu.

Pochopenie hodnotového reťazca

Výrobcovia musia vykonať prieskum vo svojich dodávateľských reťazcoch, aby zistili, kde boli materiály vyrobené, ako boli získané a porozumeli ich širšiemu sociálnemu a environmentálnemu vplyvu. Tu sa dostávame k otázke „Je tento materiál udržateľný?“. Vysledovateľnosť a transparentnosť dodávok však nie je vždy jasná.

Niekedy udržateľná voľba prichádza s negatívnym dopadom, ktorý treba zvážiť. Napríklad nemožno predpokladať, že akýkoľvek biologický materiál je udržateľný. Čo ak rastliny pestované na jej vytvorenie zaberajú ornú pôdu a pripravujú miestne obyvateľstvo o jedlo?

Je toho veľa, do čoho treba siahnuť, aby sa zabezpečilo, že bezpečnostné spoločnosti robia čo najudržateľnejšiu voľbu a zároveň ju vyvažujú vývojom vysokokvalitného a vysokovýkonného koncového produktu. Táto rovnováha sa dá ľahšie dosiahnuť prostredníctvom silnej spolupráce s poskytovateľmi materiálov, pretože môžu zdieľať cenné poznatky o vlastnostiach materiálov, ako aj podrobnosti o ich zdroji.

Prechod na udržateľné plasty

Napriek ich vysokej kvalite a etickej hodnote môže byť prechod na udržateľné plasty finančne nákladný vzhľadom na vyššiu cenu surovín. To platí najmä vtedy, ak spolupracujete s dodávateľom na vývoji materiálu na mieru pre jedinečnú potrebu alebo pri absolvovaní špecifickej certifikácie.

Samozrejme, šírenie udržateľnejších materiálov na trhu nevyhnutne robí výrobu nákladovo efektívnejšou. Tento trend bude pokračovať, keďže na začiatku procesu navrhovania produktu sa viac výrobcov rozhodne pre recyklované materiály a materiály na bio báze namiesto tradičných plastov.

Výrobcovia môžu tiež upgradovať existujúce produkty na trhu, aby boli udržateľnejšie, hoci to prináša určité výzvy. Produkty sú navrhnuté s ohľadom na konkrétne materiály a nie je vždy jednoduché ich prispôsobiť pre bio-založené a udržateľnejšie materiály. Vyžaduje si to investovanie zdrojov do zmien dizajnu a opätovného overenia nových materiálov, aby sa zabezpečilo, že spĺňajú regulačné požiadavky a udržia vysokú kvalitu produktu – spĺňajúc všetky rovnaké požiadavky zákazníkov (ak nie viac) ako pôvodný produkt. Existujú však novo vyvinuté metódy na modernizáciu a výrobu vysokokvalitných recyklovaných materiálov na zvýšenie výkonu a zníženie degradácie, čím sa zachováva životnosť a kvalita existujúcich produktov.

Okrem dizajnu musia výrobcovia zvážiť aj životnosť výrobku a koniec jeho životnosti. V plastikárskom priemysle došlo k významným posunom s cieľom uspokojiť zvýšený dopyt po recyklovaných a biologických materiáloch, čím sa znížili niektoré súvisiace náklady. Hoci v globálnej recyklačnej infraštruktúre stále existuje priestor na zlepšenie, toto odvetvie zaznamenáva neustály pokrok.

Odolná a udržateľná budúcnosť

Inovácie v plastikárskom priemysle poskytli udržateľnejšie možnosti na výber ako kedykoľvek predtým, pričom mnohé z nich ponúkajú rovnakú – ak nie vyššiu – kvalitu a dlhú životnosť ako ich náprotivky z pôvodného plastu. V kombinácii s významným pokrokom v recyklovaných možnostiach a schopnosťou prerobiť produkty na báze biologických materiálov je dnes jasná príležitosť pre spoločnosti prejsť na udržateľnejšie plastové materiály.

Posun k udržateľnej budúcnosti neprichádza bez výziev a môže trvať niekoľko rokov, kým sa „zelená“ bude považovať za normu. Výrobcovia, ktorí premýšľajú dopredu, však už volia udržateľné materiály, ktoré majú menší vplyv na životné prostredie a zároveň poskytujú zákazníkom vysokokvalitné, trvanlivé a odolné produkty.

Prečítajte si:

Kontaktný Formulár

Ak máte akýkoľvek problém alebo otázku, kontaktujte nás. Urobíme všetko pre to, aby ste čo najrýchlejšie získali odpoveď.

odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním poskytnutých osobných údajov