Pondelok – Piatok: 09:00 – 16:00

Canex Zabezpečenie súkromia pri vykonávaní dohľadu

| Axis Blog |

Publikované 1. decembra 2023
Hanwha
Hanwha Techwin predstavuje systém pre správu videa Wisenet WAVE 5.0
21. novembra 2022
Axis
Boj s ohňom kamerami – inovatívny a logický krok vpred
29. marca 2024
Axis
Ako riadiť meniace sa prostredie kybernetickej bezpečnosti pre kritickú infraštruktúru a priemyselné operácie
18. augusta 2023
Dahua
Dahua Full-Color Cube: Odomknite farebnú mágiu!
19. mája 2023
Axis
6 otázok, ktoré je potrebné si položiť pri príprave projektu perimetrickej ochrany
25. septembra 2017
Axis
Vplyv AI analytiky a kybernetickej bezpečnosti
23. mája 2022

Zabezpečenie súkromia pri vykonávaní dohľadu

Dohľad a súkromie nie sú prirodzenými spoločníkmi. Avšak vzhľadom na to, že dohľad môže pomôcť s verejnou bezpečnosťou a zabezpečením, jeho používanie na verejných miestach je čoraz viac akceptované – pokiaľ sa prijmú opatrenia na rešpektovanie súkromia jednotlivcov.

Zatiaľ čo súkromie bolo vždy prioritou v odvetví dohľadu, povedomie verejnosti o právach na súkromie údajov sa zvýšilo iniciatívami ako GDPR v Európe a FISMA v USA. V dôsledku toho si organizácie museli všimnúť a ukázať, ako chránia súkromie, aby nielen chránili vnímanie svojej značky, ale aj dodržiavali nariadenia odborov, ktoré špecifikujú ochranu súkromia na pracovisku. Toto všetko spolu vytvára väčší tlak na organizácie, aby zabezpečili svoje údaje o sledovaní.

Zabezpečenie toho, aby používatelia rozumeli svojim povinnostiam

Dohľadové kamery sú bežným javom na verejných miestach: predpokladá sa, že od roku 2021 sa na celom svete používalo viac ako miliarda sledovacích kamier. Výsledkom je, že ľudia majú tendenciu akceptovať, že budú pravidelne zachytení kamerami. Napríklad v Londýne je približne 13 kamier na každých 1 000 ľudí, čo generuje obrovské množstvo videozáznamov. Šírenie sieťových kamier dáva potrebu pochopiť, ako sa všetky tieto údaje spracúvajú a ukladajú.

Organizácie zachytávajúce sledovanie tak môžu robiť z rôznych dôvodov – od zabezpečenia oblasti proti kriminálnym aktivitám až po zabezpečenie bezproblémového chodu dopravy. Výrobcovia a predajcovia monitorovacích kamier môžu používateľom pomôcť zostať informovaní o osvedčených postupoch monitorovania. To zahŕňa, ako správne a eticky používať informácie zhromaždené monitorovacími kamerami, ako aj pomôcť im podniknúť potrebné kroky na dosiahnutie súladu s miestnymi a medzinárodnými nariadeniami o ochrane súkromia.

Umožnenie súladu prostredníctvom technológie

Aj keď existujú regionálne nuansy v presnom znení toho, ako by organizácie mali dodržiavať nariadenia o bezpečnosti údajov a dohľade, v podstate je to na ochranu ľudských práv ľudí zabezpečením ich práva na súkromie. Preto zavádza ovládacie prvky, ktoré musia byť implementované okolo zachytávania, ukladania a zdieľania video údajov. Existuje niekoľko nástrojov a technológií, ktoré chránia súkromie ľudí počas procesu prezerania, nahrávania a exportovania videa. Tieto nástroje sa v posledných rokoch stali ešte efektívnejšími vďaka inováciám v oblasti AI a analytického softvéru, čo umožňuje nové úrovne ochrany súkromia. Najbežnejšími metódami sú dynamická anonymizácia, permanentné maskovanie a redakcia.

Dynamická anonymizácia

Pomocou tejto techniky sa analytický softvér používa na automatickú anonymizáciu osôb vo videu v reálnom čase, keď analytici monitorujú akcie a pohyby v scéne. Inovatívna technológia dokáže túto techniku aplikovať aj na poznávacie značky. Ak by bola totožnosť osôb zachytených na záberoch pre vyšetrovanie kľúčová, údaje môžu odhaliť len oprávnení pracovníci, aby mali prístup k videu. Nielenže to chráni jednotlivcov v ich práve na súkromie, ale zahŕňa aj povinnosti organizácie udržiavať ľudí v bezpečí – najmä na otvorených verejných priestranstvách.

Trvalé maskovanie

Tento prístup sa najčastejšie používa v prostrediach, kde totožnosť okoloidúcich nie je relevantná pre primárny cieľ dohľadu. Trvalé maskovanie poskytuje základnejší spôsob ochrany súkromia ľudí anonymizáciou všetkých vo videu a trvalým vypálením maskovania do videa, takže maskovanie v záberoch nie je možné zrušiť. To znamená, že zatiaľ čo oblasti možno monitorovať z hľadiska vecí, ako sú nebezpečenstvá, počítanie krokov alebo dohľad mimo človeka, ako je monitorovanie dopravy, ak by niekto potreboval získať prístup k záberom v rámci vyšetrovania, totožnosť osôb na videu nebude možné odhaliť. Trvalé maskovanie môže zahŕňať statické maskovanie – kde sú definované oblasti scény, ktoré sú trvalo maskované v živom a zaznamenanom videu – alebo dynamické maskovanie, kde maskovanie nie je statické, ale dynamicky sa aplikuje na pohybujúcich sa ľudí a objekty v scéne v živom a nahranom videu.

Redakcia

Namiesto plošnej anonymizácie ľudí zachytených kamerou sa redakcia vykonáva po zachytení niečího záberu na ochranu súkromia nerelevantných jednotlivcov. Najčastejšie sa to používa, keď organizácia musí zdieľať neanonymné zábery, napríklad s orgánmi činnými v trestnom konaní v rámci vyšetrovania. Zatiaľ čo táto technika pomáha organizáciám chrániť súkromie nevinných jednotlivcov, nezabezpečuje súkromie pre živé video streamy.

Okrem vyššie uvedených prístupov k ochrane súkromia pri sledovaní sa aj niektoré technológie nevizuálneho sledovania prirodzene hodia na ochranu identity. Napríklad termokamery sa často používajú v citlivých prostrediach, napríklad pri monitorovaní pacientov v zdravotníctve, takže ľudia môžu byť pozorovaní na diaľku bez zachytenia osobných údajov – niečo, čo vyžaduje nariadenie HIPAA v USA.

Ochrana súkromia sa stáva normou

V spoločnosti Axis sa snažíme poskytnúť zákazníkom rady a nástroje, ktoré pomôžu ľuďom zabezpečiť ich video dáta a chrániť súkromie. Nabádame organizácie, aby si uvedomovali svoju zodpovednosť a uprednostňovali zodpovedné používanie údajov.

Prečítajte si viac: Súkromie vo video dohľade

Prečítajte si:

Kontaktný Formulár

Ak máte akýkoľvek problém alebo otázku, kontaktujte nás. Urobíme všetko pre to, aby ste čo najrýchlejšie získali odpoveď.

odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním poskytnutých osobných údajov