Pondelok – Piatok: 09:00 – 16:00

Canex Posilnenie flexibilných a škálovateľných riešení s modulárnymi kamerami

| Axis Blog |

Publikované 22. marca 2024
Dahua
Kombinované radarové a videodetekčné systémy zvyšujú obvodovú ochranu na novú úroveň
19. septembra 2022
Axis
Ako zachovať kybernetickú bezpečnosť na všetkých vašich zariadeniach
29. augusta 2022
Hanwha
Spájanie bodov v IoT pomocou MQTT a vytváranie inteligentnejších miest a budov
3. novembra 2023
Axis
Výber správnej kamery s ochranou proti výbuchu
12. januára 2024
Axis
Ako sieťové audio a video riešenia podporujú vývoj maloobchodných lekární
24. novembra 2023
Dahua
5 tipov, ako zabezpečiť, aby bezpečnostné kamery fungovali aj v zime
28. marca 2022

Posilnenie flexibilných a škálovateľných riešení s modulárnymi kamerami

Všetci poznáme tradičné monitorovacie kamery v maloobchodných predajniach, v bankách, keď cestujeme po letiskách alebo jeme v reštauráciách. Za posledných niekoľko desaťročí sa bezpečnostné kamery stali takmer všadeprítomnými v našom každodennom živote. Môžu splynúť s pozadím, ale stále sú okamžite rozpoznateľné: dome na strope, namontovaná vysoko na stene budovy, alebo viditeľná box kamera na stĺpe na rušnej križovatke. Tieto typické kamerové inštalácie majú nadčasovosť.

Časy sa však menia. Od škôl, podnikov a nemocníc sa všade žiada, aby robili viac s menej, aby sa prispôsobili neustále sa vyvíjajúcim bezpečnostným výzvam, aby „mysleli mimo rámca“.

Ako sa modulárne kamery líšia od tradičných kamier?

Pomáha myslieť na akúkoľvek sledovaciu kameru ako na kombináciu „mozgu“ a „očí“. Tieto sú zvyčajne súčasťou toho istého zariadenia, aj keď často uvažujeme o kamerách predovšetkým z hľadiska ich optiky alebo toho, čo vidia. Napríklad optika by bola obmedzená na veci, ako je rozlíšenie, rôzne šošovky (fixné, varifokálne alebo fisheye) a vertikálne alebo horizontálne zorné pole. Dohľadová kamera by však mala tiež jeden alebo viac procesorov, pamäť, napájanie, sieťový port, zvukové vstupy a výstupy, ďalšie vstupné/výstupné porty, operačný systém atď. – „mozgy“ toho všetkého.

Jednoducho povedané, modulárne kamery oddeľujú optiku od zvyšku zariadenia. Všetko, čo sme predtým považovali za mozog kamery, teraz existuje v malom boxe nazývaným hlavná jednotka (main unit). Oči sú senzorové jednotky. Podobne ako tradičné sledovacie kamery sa modulárne senzory dodávajú v rôznych rozlíšeniach a typoch šošoviek.

Hlavné jednotky a senzory je možné pripojiť pomocou kábla s dĺžkou až 30 metrov, čo prináša veľkú flexibilitu, ktorá by inak neexistovala.

Keď nechcete, aby niekto videl kameru

Jedným z najznámejších (a najdlhšie zavedených) prípadov použitia modulárnych zariadení je skrytá kamera. Pinhole senzor umožňuje mimoriadne kreatívne umiestnenie, ktoré je voľným okom takmer neviditeľné. Môže to byť vo výške očí v stĺpiku dverí, za skrutkou v škatuli alebo skryté v rohu prepravného kontajnera. Samotný senzor je malý a diskrétny. Môže byť ukrytý v alebo za neobmedzeným množstvom krytov, pretože hlavná jednotka nemusí byť fyzicky umiestnená nikde v jej blízkosti.

Podobný prípad použitia vyžaduje diskrétnu (alebo úplne skrytú) kameru; avšak namiesto snímania záznamov ľudí, ktorí si nemyslia, že je v blízkosti kamera, verejný monitor ukazuje ľuďom, že sú nahrávaní – či už pri prednom vchode do obchodu, pri samoobslužnom kiosku alebo v rade pri bezpečnostnej ochrane letiska. So snímačom skrytým v ráme okolo televízora alebo monitora a HDMI pripojením k hlavnej jednotke diskrétne pripevneným na zadnej strane ponúka modulárne riešenie zjednodušenú a nevtieravú estetiku pre tento konkrétny prípad použitia. Keď uvažujeme inak – alebo v tomto prípade mimo stropov alebo stien – je jasné, že modulárne kamery dokážu vyriešiť rôzne výzvy v oblasti sledovania.

Stiesnené priestory? Žiaden problém!

Modulárne kamery vo vnútri bankomatov pomáhajú rozšíriť existujúci dohľad

Ďalšia inovatívna aplikácia modulárnych jednotiek prichádza vo forme hlavnej jednotky bez ochranného krytu. Tento tvarový faktor, známy ako barebone, je ideálny na integráciu celého modulárneho riešenia do niečoho iného.

Napríklad bankomat by mohol mať nainštalovaných viacero pinhole senzorov (jeden na monitorovanie bežného používania zákazníkom a druhý na to, keď je otvorený kvôli údržbe alebo servisu). Tenší tvarový faktor barebone hlavnej jednotky umožňuje, aby sa zmestila do už aj tak tesných hraníc bankomatu. Ďalším príkladom je sieťová skrinka v dátovom centre. Zasunutie jednej alebo viacerých modulárnych kamier do police alebo dverí skrinky, ktoré zakrývajú prednú a zadnú časť stojana, poskytuje vynikajúci dohľad a prevádzkový prehľad.

Pozrite si tento webový seminár, kde nájdete podrobnú diskusiu o tom, ako modulárne riešenia poskytujú flexibilný dohľad v rámci všestranných prostredí:

Pozrite si webinár o modulárnom riešení

Urobte viac za menej – výkonné a škálovateľné riešenie

Oddelením hlavných jednotiek a senzorov je možné modulárne riešenie rozmiestniť v rámci celej predajne

Pokiaľ ide o škálovateľnosť, existuje len málo možností lepších ako modulárne riešenie. Niektoré hlavné jednotky možno pripojiť k štyrom rôznym snímačom. Dôležité je, že tieto senzory nemusia byť všetky rovnakého typu, ani nemusia byť umiestnené blízko seba. To umožňuje riešenie sledovania, ktoré sa môže zdať identické s tradičnou inštaláciou – s desiatkami mini-dome namontovanými na stropoch a stenách, či už v interiéri alebo exteriéri – ale je oveľa efektívnejšie a cenovo výhodnejšie.

Hlavná jednotka vyžaduje na napájanie a pripojenie jeden sieťový kábel. Tradičná inštalácia kamery na typickom 16-portovom sieťovom prepínači Power over Ethernet (PoE) je obmedzená na 16 monitorovacích kamier. Modulárne riešenie by to zoštvornásobilo, so 64 kamerami napájanými rovnakými 16 portami PoE. Licencie softvéru na správu videa (VMS) fungujú takmer rovnakým spôsobom: pre každú hlavnú jednotku sa vyžaduje jedna licencia, takže modulárne riešenie so 64 kamerami využíva iba 16 licencií VMS. Ide o opakujúce sa úspory, každý rok, v spotrebe energie a poplatkoch za softvérové licencie.

Nakoniec, pri výmene alebo modernizácii modulárneho riešenia oddelenie hlavnej jednotky od senzorov opäť poskytuje kvantifikovateľné výhody. Na výmenu hlavnej jednotky nie je potrebné vystupovať na výťah alebo rebrík, čo vedie k obrovskej úspore času a práce počas životnosti systému.

Robustné a pripravené

Modulárne riešenia s odolnými komponentmi a pripojeniami možno namontovať kdekoľvek vo vozidle.

Čo ak sa vyžaduje dohľad v mobilnom prostredí? Či už ide o núdzové vozidlo, školské alebo mestské autobusy, vozové parky, dodávkové autá, četové autá alebo dokonca vlaky – na uspokojenie týchto potrieb sa vyvinuli modulárne riešenia.

Je potrebné zvážiť niekoľko kľúčových funkcií: v prvom rade je to robustná povaha hlavnej jednotky aj snímačov. Je tiež dôležité pamätať si nielen na komponenty, ale aj na to, ako sa všetky spájajú. Konektory FAKRA, štandard v automobilovom priemysle, pomáhajú zabezpečiť konzistentné a pevné pripojenie v mobilnom prostredí. Mal by existovať aj mechanizmus na elegantné vypnutie po určitom čase, aby sa predišlo vybitiu batérie vozidla, keď sa nepoužíva. Všetky tieto prispievajú k vytvoreniu robustného riešenia schopného prevádzky v náročnom automobilovom prostredí.

Záver

Možnosti modulárnych riešení vo vašom prostredí sú neobmedzené: malý tvarový faktor snímačov, najmä pinhole, umožňuje diskrétne sledovanie; odpojenie týchto senzorov od hlavnej jednotky znamená, že ich možno nainštalovať do bankomatov, sieťových boxov a kioskov rýchleho občerstvenia, atď. Modulárne riešenie predstavuje nákladovo efektívny prístup pre tradičnejšie potreby sledovania a súčasne ponúka robustnú sadu možností pre inštaláciu do pohybujúceho sa vozidla.

Modulárne riešenia Axis umožňujú kreatívne umiestnenie kamier bez obetovania funkcií alebo kvality obrazu.

Prečítajte si:

Kontaktný Formulár

Ak máte akýkoľvek problém alebo otázku, kontaktujte nás. Urobíme všetko pre to, aby ste čo najrýchlejšie získali odpoveď.

odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním poskytnutých osobných údajov