Pondelok – Piatok: 09:00 – 16:00

Canex Využívanie AI na správny účel

| Hanwha Blog |

Publikované 5. decembra 2022
Axis
Nevyužitý potenciál video analýzy v bankovom sektore
10. mája 2018
Dahua
Dahua TechMonth (WizMind): Zlepšite prevádzku maloobchodu a služby zákazníkom prostredníctvom počítania ľudí
17. januára 2022
Axis
Najflexibilnejšie riešenie body-worn kamery sa stáva ešte flexibilnejším
2. augusta 2021
Dahua
Dahua TechMonth (WizMind): 3 praktické aplikácie monitorovania metadát založených na človeku
6. decembra 2021
Aktuality
Prichádza NIS2: Obdoba GDPR pre oblasť kyberbezpečnosti
26. marca 2023
Axis
Ako riadiť meniace sa prostredie kybernetickej bezpečnosti pre kritickú infraštruktúru a priemyselné operácie
18. augusta 2023

Využívanie AI na správny účel

Technológiu video dohľadu je nevyhnutné používať zodpovedne a bezpochyby je dôležité zabezpečiť reguláciu takých technológií, ako je napr. rozpoznávanie tvárí v reálnom čase. Pri vyhodnocovaní týchto technológií musíme byť opatrní, aby sme kvôli regulačným obmedzeniam nevyliali s vaničkou problémov celú umelú inteligenciu so všetkými jej výhodami.

Po celú históriu sme svedkami toho, ako sa technológie využívajú nielen na dobré veci, ale aj spôsobenie škôd. Najlepším príkladom je samotný osobný počítač. Obyčajné PC s pripojením k internetu otvorilo používateľom celý svet a pomohlo k lacnej a jednoduchej komunikácii s priateľmi alebo rodinou na druhom konci sveta.

V nesprávnych rukách však ten istý osobný počítač sprístupnil nedostatočne zabezpečené siete firiem či štátnych organizácií, kde môžu hackeri neoprávnene získavať citlivé informácie a následne ich predávať tým, ktorí ponúknu najviac.

Je preto správne, aby sme neustále vyhodnocovali dostupné technológie a detailne uvažovali nad ich prínosmi, ako aj potenciálnymi rizikami zneužitia. Ľudia dnes v širokej miere prejavujú obavu, že nezodpovedne používané technológie môžu narušiť ich súkromie a podrývať občianske slobody. To sa týka aj radu technológií postavených na umelej inteligencii (AI), najmä rozpoznávania tvárí v reálnom čase (LFR). Funkciu LFR dnes používa rad policajných organizácií z celej Európy, avšak okolo samotnej technológie sa postupne tvorí množstvo právnych otázok.

Dosiahnutie správnej miery rovnováhy

LFR je jedným z mnohých príkladov využívania AI v oblasti video technológií. Umelá inteligencia v systémoch video dohľadu pomáha zvyšovať kvalitu obrazu, odstraňovať šum a eliminovať falošné poplachy, aby sa pracovníci obsluhy mohli zamerať výhradne na incidenty a významné udalosti. Takto aplikovaná AI šetrí čas, znižuje náklady, zvyšuje efektivitu a zlepšuje zabezpečenie.

Európska komisia súčasne navrhuje vôbec prvý právny rámec pre AI, poskytujúci vývojárom AI, montážnym firmám aj samotným užívateľom jasné požiadavky a povinnosti ohľadom konkrétnych spôsobov využívania AI. Kľúčovým aspektom je tu identifikácia rôznych úrovní rizík spojených s konkrétnym používaním AI.

Komisia zároveň verí, že regulácie „prispejú k celkovému prijatiu, investíciám a inováciám v oblasti AI naprieč EÚ“. Regulácia musí byť vyvážená, aby technológie na jednej strane nepošliapavali práva jednotlivcov, ale súčasne sme nebrzdili inovácie vedúce k novým aplikáciám AI s reálnymi prínosmi pre spoločnosť.

Zodpovední výrobcovia vrátane Hanwha Techwin sú zvyknutí takto vyvážený prístup aplikovať. Je potrebné poznamenať, že Hanwha v Európe žiadne riešenia pre rozpoznávanie tvárí v reálnom čase neponúka. A ako kórejská firma spĺňajúca požiadavky NDAA s kompletnou kontrolou nad vlastným dodávateľským reťazcom a širokými aktivitami v oblasti kybernetickej bezpečnosti sa aktívne zasadzuje o zodpovedné používanie technológií video dohľadu.

To správne miesto na nasadenie AI

Podporujeme riadnu reguláciu a verejnú debatu ohľadom zodpovedného používania technológií ako AI. Súčasne je však dôležité chápať a podporovať neoceniteľnú úlohu umelej inteligencie v oblasti video technológií, kedy pomáha zaistiť fungovanie, bezpečnosť a efektivitu najrôznejších verejných priestorov.

Hanwha je napríklad priekopníkom vo využívaní AI „na periférnych zariadeniach“, keď samotné video kamery riešia typické problémy policajných zborov pri vyšetrovaní trestnej činnosti. Podstatné je, že to dosahujeme bez zasahovania do občianskych práv.

AI pomáha policajtom rýchlo vyhľadávať nezvestné osoby, kedy preskúmava nekonečné video záznamy a rýchlo klasifikuje obrazový materiál tak, aby zahŕňal iba požadované atribúty, ako napr. konkrétnu farbu oblečenia, osoby s pokrývkou hlavy alebo taškou, či dokonca osoby pohybujúce sa konkrétnym smerom. Činnosti, ktoré v minulosti policajtom mohli zabrať celé dni, je možné teraz zvládnuť v priebehu niekoľkých hodín, a tak kriminalistom zostáva viac času na detailné vyšetrovanie namiesto ručného prehľadávania video záznamov. A to všetko vďaka využitiu AI.

Správny účel

Uvedený spôsob využívania AI nemá dopady na súkromie, pretože tieto systémy sú natrénované tak, aby sa zameriavali výhradne na objekty a atribúty, nie na rozpoznávanie jednotlivcov na základe rysov tváre.

AI možno dokonca povolať na pomoc k tomu, aby sme chránili identitu osôb na verejnosti, keď na urobených video záznamoch rozmazáva tváre všetkých ľudí s výnimkou nezvestnej osoby tak, aby ich nebolo možné identifikovať. K neupraveným video záznamom potom majú prístup iba policajti, zamestnanci súdu alebo osoby so zvláštnym povolením.

V kontexte všetkých úžasných vecí, ktoré dnes AI umožňuje, by rozhodne bolo škoda, keby sme v strachu z ohrozenia súkromia technológiami, akokoľvek oprávnenom, kvôli regulačným obmedzeniam vyliali s vaničkou problémov celú umelú inteligenciu so všetkými jej výhodami.

Prečítajte si:

Kontaktný Formulár

Ak máte akýkoľvek problém alebo otázku, kontaktujte nás. Urobíme všetko pre to, aby ste čo najrýchlejšie získali odpoveď.

odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním poskytnutých osobných údajov