Pondelok – Piatok: 09:00 – 16:00

Canex Udržateľnosť spĺňajúca bezpečnostné a prevádzkové potreby solárnych fariem

| Axis Blog |

Publikované 12. septembra 2022
Hanwha
5 najlepších trendov video dohľadu na rok 2022
14. marca 2022
Axis
Siete s nulovou dôveryhodnosťou a dôsledky pre video dohľad
21. marca 2022
Dahua
Dahua TechMonth (WizMind): 4 fakty o technológii monitorovania objektov
27. decembra 2021
Dahua
Zmiernenie dopravných zápch pomocou riešenia Dahua Smart Traffic Management Solution
7. marca 2022
Hanwha
Nové využitie PoE (Power over Ethernet)
11. októbra 2021
Dahua
5 tipov, ako zabezpečiť, aby bezpečnostné kamery fungovali aj v zime
28. marca 2022

Udržateľnosť spĺňajúca bezpečnostné a prevádzkové potreby solárnych fariem

Je nepopierateľné, že svet sa nachádza v kríze klimatických zmien a potreba konať je viac než naliehavá – je to životne dôležité. Povzbudzujúce je, že množstvo energie vyrobenej z obnoviteľných zdrojov – niečo, čo bude ústredné pre národy, ktoré plnia svoje ciele v oblasti znižovania emisií CO2 – na celom svete rastie.

Podľa správy Medzinárodnej energetickej agentúry miera rastu svetovej kapacity obnoviteľnej energie vyskočila v roku 2020 o 45 % napriek pandémii, pričom významnou súčasťou bol „bezprecedentný rozmach“ veternej a slnečnej energie, ktorý zahŕňal nárast o 23 % v solárnych zariadeniach. IEA predpovedala, že podobný rast bude zaznamenaný v rokoch 2021 a 2022.

Ochrana kritickej infraštruktúry

S touto pozitívnou dynamikou a zvýšeným podielom energie dodávanej zo zdrojov, ako je slnečná a veterná energia, sa elektrárne na obnoviteľnú energiu rýchlo stávajú súčasťou kritickej infraštruktúry krajiny ako ktorákoľvek elektráreň. Prerušenie ich prevádzky ovplyvní dodávku energie a bude mať okamžitý vplyv na občanov a podniky.

Pre tých, ktorí by chceli poškodiť a narušiť – od vandalizmu cez aktivistov až po závažnejší organizovaný zločin a terorizmus – predstavujú elektrárne všetkých typov atraktívne ciele. Niektoré z jedinečných vlastností zariadení na výrobu obnoviteľnej energie – najmä solárnych fariem – prinášajú špecifické bezpečnostné výzvy. Využitie moderných sledovacích technológií pri zabezpečení solárnych elektrární je preto nevyhnutné.

Podpora zabezpečenia, bezpečnosti a prevádzkovej efektívnosti solárnej farmy

Zatiaľ čo bezpečnosť na solárnych farmách a okolo nich je kritická, sieťový video dohľad hrá množstvo ďalších úloh pri správe a údržbe, zvyšuje a vytvára efektivitu.

Neprerušovaná a efektívna prevádzka je nevyhnutná, ak má solárna elektráreň dodávať čo najviac obnoviteľnej energie – a video dohľad hrá úlohu pri monitorovaní problémov, ktoré by mohli ovplyvniť výkon elektrárne.

Zabezpečenie zdravia a bezpečnosti akéhokoľvek personálu pracujúceho v solárnej farme a v jej okolí môže byť podporené video-monitorovaním, ktoré zaisťuje dodržiavanie všetkých zdravotných a bezpečnostných pokynov a zároveň slúži ako dodatočná metóda na zabezpečenie vykonania údržbárskych prác.

V neposlednom rade, keďže solárne farmy a obnoviteľná energia sú ústredné pre splnenie celkových emisných cieľov, je nevyhnutné, aby použitá monitorovacia technológia tiež čo najpozitívnejšie prispievala k širším cieľom udržateľnosti elektrárne.

Jedinečné vlastnosti solárnych fariem

Solárne farmy – niekedy označované aj ako solárne elektrárne alebo solárne parky – majú často jedinečné vlastnosti, ktoré sa nenachádzajú v iných tradičných zariadeniach alebo zariadeniach na výrobu obnoviteľnej energie.

Jednou z takýchto funkcií je mierka. Každý solárny panel dokáže zachytiť určité množstvo slnečného svetla a premeniť ho na elektrinu – čím viac solárnych panelov, tým viac energie. Výsledkom je, že solárne elektrárne môžu mať významnú veľkosť, mnohé dosahujú stovky akrov, s dlhými obvodmi, ktoré je potrebné chrániť pred narušením vo dne i v noci. Okrem toho, zatiaľ čo solárne farmy pokrývajú veľké plochy, špecifické oblasti v lokalite si budú vyžadovať vyššiu úroveň bezpečnosti a schopnosť monitorovať údržbárske práce.

Jedna z výhod solárnych fariem – skutočnosť, že ich môže obsluhovať relatívne malý počet ľudí – prináša aj výzvy. Sú potrebné sledovacie technológie, ktoré dokážu monitorovať veľké lokality na diaľku, umožňujúc operátorom identifikovať príčiny incidentov a primerane reagovať.

Napokon, solárne elektrárne sa často nachádzajú na miestach, kde je pravdepodobné extrémne počasie. Slnečné svetlo je samozrejme dôležitou požiadavkou, ale s horúcimi a suchými podmienkami často prichádza aj vietor a prach. Čokoľvek, čo v akomkoľvek rozsahu pokrýva solárny panel, zníži jeho účinnosť a energetický výstup a sledovacie technológie môžu hrať úlohu pri udržiavaní prevádzky solárnych elektrární na plný výkon.

Základné sledovacie a bezpečnostné technológie pre solárne elektrárne

Na ochranu solárnych elektrární, zaistenie zdravia, bezpečnosti a prevádzkovej efektívnosti je možné využiť množstvo sledovacích technológií.

V kombinácii s ďalšími technológiami sú sieťové videokamery nevyhnutným nástrojom pri ochrane perimetra solárnych fariem a pri znižovaní počtu falošných poplachov spôsobených poveternostnými udalosťami alebo zvieratami. Video monitorovacie a termálne kamery, radarové senzory a analytika sa kombinujú na detekciu, overenie, identifikáciu a sledovanie ľudí alebo zvierat, ktoré sa približujú alebo prekračujú hranice. Technológie pri slabom osvetlení umožňujú 24-hodinové vizuálne overenie, aj v takmer úplnej tme.

Integrácia sieťového zvuku tiež pomáha splniť bezpečnosť a prevádzkovú efektivitu solárnych fariem. Pri zistení vniknutia, či už úmyselného alebo náhodného, ​​je možné prehrať živé a vopred nahrané varovania, zatiaľ čo pokyny týkajúce sa bezpečnosti alebo údržby možno prehrať personálu na mieste.

V prípade vzdialených solárnych fariem, ktoré sú vo všeobecnosti bez obsluhy, možno použiť technológie na kontrolu prístupu, ktoré zabezpečia, že prístup bude udelený iba osobám oprávneným na vstup, či už s trvalými alebo dočasnými povereniami. A keď ste na mieste, kamery nosené na tele môžu byť neoceniteľné pri overovaní, či dôležitá údržba bola vykonaná správne.

Splnenie širších cieľov udržateľnosti solárnych fariem

Celý zmysel solárnych elektrární a obnoviteľnej energie v širšom zmysle je znížiť a prípadne nahradiť našu závislosť od emisií fosílnych palív a škody, ktoré spôsobujú životnému prostrediu. Preto je dôležité, aby akákoľvek technológia použitá v samotnej elektrárni pozitívne prispievala k celkovému cieľu zvýšenej udržateľnosti a technológie sledovania sa nelíšia.

Ako už bolo spomenuté, jednou z okamžitých výhod efektívnej perimetrickej ochrany je zníženie počtu falošných poplachov. Bez nej môže mať potreba reagovať na akékoľvek varovanie alebo podozrenie na vniknutie na životné prostredie vplyv, keďže vo vozidlách sú nasadzovaní pracovníci bezpečnostnej služby, ktorí ich vyšetrujú.

Schopnosť monitorovať prevádzku solárnych fariem na diaľku – prostredníctvom videa a termo-kamier – často vedie k tomu, že na kontroly údržby je potrebný menší počet fyzických návštev na mieste. Okrem toho, obe technológie zohrávajú úlohu pri poskytovaní včasného varovania pred prevádzkovými problémami, čo znamená, že nápravné opatrenia možno vykonať rýchlo predtým, ako problémy eskalujú, s potenciálom širšieho vplyvu na životné prostredie.

Znížená potreba umelého osvetlenia

Z niekoľkých dôvodov je zníženie potreby osvetlenia na solárnych farmách a okolo nich dôležité. Celková spotreba energie je jedným z dôvodov – ak by bolo potrebné osvetliť celé miesto počas hodín tmy, aby sa umožnil účinný dohľad, vyžadovalo by to značné množstvo elektriny.

Ďalší presvedčivý dôvod na zníženie osvetlenia sa týka bezprostredného prostredia. Solárne elektrárne majú za cieľ čo najmenší negatívny dopad na prostredie, v ktorom sa nachádzajú. To zahŕňalo nenarúšanie prirodzených rytmov voľne žijúcich živočíchov, ktoré môžu byť často nočné.

Moderné monitorovacie kamery a senzory využívajú množstvo technológií, čo znamená, že zostávajú účinné aj pri slabom osvetlení alebo dokonca úplnej tme, čím sa znižuje potreba dodatočného osvetlenia a bezprostredné prostredie zostáva nenarušené svetelným znečistením.

Úspory a kybernetická bezpečnosť vďaka inteligentným technológiám

Moderné a inteligentné sledovacie technológie sa zameriavajú aj na zníženie vlastnej spotreby energie. Viac analýz prebieha na okraji siete, v rámci samotných kamier, čo znamená, že cez sieť sa prenášajú iba potrebné dáta. V kombinácii s ďalšími technológiami, ako je Zipstream, tieto znižujú šírku pásma, úložný priestor a požiadavky na server v rámci monitorovacieho riešenia a vytvárajú úspory nákladov a energie.

Žiaľ, nie sú to len fyzické útoky, ktoré môžu predstavovať riziko pre lokality s kritickou infraštruktúrou, vrátane solárnych fariem. Zlí aktéri čoraz častejšie využívajú kybernetické útoky ako metódu na prerušenie dodávok energie, či už za účelom finančného zisku alebo na zapríčinenie problémov verejného zdravia. Opäť platí, že každé takéto narušenie zníži schopnosť solárnej elektrárne poskytnúť maximálny vplyv na poskytovanie obnoviteľnej energie, a preto musí byť robustná kybernetická bezpečnosť súčasťou akejkoľvek technológie sledovania.

Smerovanie k udržateľnej budúcnosti

Trvalá udržateľnosť je stredobodom pozornosti spoločnosti Axis už mnoho rokov, a to ako v našom vlastnom podnikaní a prevádzke, tak aj pri podpore cieľov našich zákazníkov. Stimulácia zvýšenej výroby obnoviteľnej energie je neuveriteľne pozitívna a dúfame, že bude pokračovať.

Výroba energie z obnoviteľných zdrojov však sama o sebe nemôže predstavovať environmentálne náklady – všetky aspekty zariadenia na výrobu energie z obnoviteľných zdrojov je potrebné posúdiť s ohľadom na ich príspevok k celkovým cieľom trvalej udržateľnosti.

Prečítajte si:

Kontaktný Formulár

Ak máte akýkoľvek problém alebo otázku, kontaktujte nás. Urobíme všetko pre to, aby ste čo najrýchlejšie získali odpoveď.

odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním poskytnutých osobných údajov