Pondelok – Piatok: 09:00 – 16:00

Canex Ako termokamery posilňujú Vaše riešenie video dohľadu

| Axis Blog |

Publikované 13. júna 2022
Dahua
Dahua TechMonth (WizMind): 3 praktické aplikácie monitorovania metadát založených na človeku
6. decembra 2021
Axis
Vplyv AI analytiky a kybernetickej bezpečnosti
23. mája 2022
Hanwha
Nové využitie PoE (Power over Ethernet)
11. októbra 2021
Hanwha
Spájanie bodov v IoT pomocou MQTT a vytváranie inteligentnejších miest a budov
3. novembra 2023
Dahua
Dahua TechMonth (WizMind): Zlepšite prevádzku maloobchodu a služby zákazníkom prostredníctvom počítania ľudí
17. januára 2022
Axis
Sila vedomostí v bezpečnostnom priemysle
3. februára 2023

Ako termokamery posilňujú Vaše riešenie video dohľadu

Termokamery môžu byť použité pre rôzne aplikácie, kde je rozhodujúca presná detekcia. Od obvodovej ochrany a zisťovania zmien okolitých teplôt cez monitorovanie pacienta až po zabezpečenie bezpečnej prevádzky zariadení a mnoho ďalších.

Termálne kamery neustále rastú v popularite vďaka ich schopnosti odhaliť potenciálne hrozby a znížiť falošné poplachy – pri rešpektovaní súkromia – šetria čas aj peniaze a v konečnom dôsledku znižujú celkové náklady na vlastníctvo (TCO). Vďaka ich dlhému detekčnému dosahu termokamery znižujú potrebu mnohých kamier, pretože aj niekoľko z nich dokáže pokryť celú nehnuteľnosť. Okrem toho sa výkon spracovania v týchto kamerách zvýšil, aby podporovali výkonnú analýzu. V tomto článku sa pozriem na to, ako termokamery zlepšujú bezpečnostné systémy a uvediem niekoľko príkladov ich využitia v praxi.

Identifikácia skrytého

Termokamery zachytávajú zábery výlučne na základe tepla vyžarovaného z ľudí a predmetov. To znamená, že sú schopné vidieť jasný obrys potenciálnej hrozby bez ohľadu na to, aká slabá je viditeľnosť; sú rovnako presné aj v žiadnom svetle a maskovaní ako za jasného slnečného dňa. Toto je obzvlášť dôležité v nebezpečných, odľahlých oblastiach, kde v noci nemusí byť svetlo – vonku aj vnútri.

V kombinácii s analytickou technológiou dokážu termálne kamery preskúmať potenciálnu hrozbu, ktorá bola zistená, automaticky eliminovať neohrozujúce hrozby a okamžite upozorniť bezpečnosť na potenciálne kritické situácie. Napríklad termokamera môže zaznamenať objekt pohybujúci sa smerom k obvodu alebo obmedzenej oblasti. Potom môže zistiť, či ide o neohrozujúcu situáciu, ako napríklad prechádzajúce zviera, alebo niečo, čo si vyžaduje pozornosť, ako napríklad auto alebo osoba. Ak ide o to druhé, môže byť nasadený strážca, ktorý bude vyšetrovať ďalšie veci. To šetrí značný čas, zdroje a celkové náklady spojené s vyšetrovaním falošných poplachov.

Toto je obzvlášť užitočné, ak musíte chrániť obrovský obvod, ktorý je dosť ťažké monitorovať fyzicky. Termokamery umožňujú efektívnu detekciu narušiteľov napríklad prostredníctvom funkcií, ako je detekcia „cross line“, detekcia pohybu alebo detekcia potulovania sa v určitých oblastiach. Zníženie počtu falošných poplachov znamená, že bezpečnostné tímy môžu sústrediť svoje úsilie na konkrétne incidenty. Ak sa nepovolaná osoba dostane príliš blízko k perimetru, môže sa spustiť alarm alebo akustické odstrašujúce zariadenie. Počasie alebo svetelné podmienky sú menej dôležitým faktorom, pretože termokamery poskytujú jasné výsledky v mnohých prostrediach.

Bližší pohľad na to, ako fungujú termokamery v praxi

Okrem toho, že termokamery sú schopné vidieť vo všetkých svetelných podmienkach, vďaka ich schopnosti integrovať sa s analytickým softvérom na zníženie falošných poplachov, sú ideálne na pokrytie obrovských perimetrov a veľkých vzdialeností, kde je nepraktické alebo dokonca nemožné, aby bola oblasť obsluhovaná ľuďmi (strážcami).

Spoločnosť Photon Energy požadovala obvodovú ochranu pre svoj fotovoltaický solárny park v Almásfüzitő v Maďarsku. Podľa poistnej zmluvy mali zabezpečiť zabezpečenie priestorov buď nepretržitou strážnou službou, alebo elektronicky systémom napojeným na ich pult centrálnej ochrany. Historicky skúšali riešenia – využívajúce technológie, ako sú infračervené senzory a mikrovlnné radary – ktoré generovali mnoho falošných poplachov, čo stálo závod čas a peniaze.

Použitím tepelných sieťových kamier s analýzou obrazu a integrovaných so zvukovým riešením bol obvod závodu účinne monitorovaný a chránený vo dne iv noci, bez ohľadu na počasie a svetelné podmienky. V budúcnosti bude zákazník uvažovať o nasadení termokamier v iných závodoch s cieľom replikovať efektivitu tohto riešenia.

Obvodová ochrana termálnymi kamerami sa neobmedzuje len na priemyselné objekty. V Limpopo, Južná Afrika, Rhino Pride Foundation Sanctuary čelila podobnému problému, keď sa pokúšala zabezpečiť prirodzený, voľne sa pohybujúci biotop pre ohrozené nosorožce. Svätyňa sa v danom čase starala o viac ako 40 zvierat a investovala do bezpečnostných opatrení, ako je dvojité oplotenie a nepretržité bezpečnostné hliadky využívajúce psov na zabránenie pytliactvu.

Ukázalo sa však, že je ťažké zabezpečiť veľké obvody kvôli veľkému rozsahu hraníc svätyne a skutočnosti, že leží v horskom a izolovanom teréne. Na vyriešenie tohto problému bol nainštalovaný pokročilý bezpečnostný systém založený na termokamerách v kombinácii s video analytikou a audio reproduktormi, napájanými solárnymi panelmi so zálohovaním batérie. Kombinované riešenie pomohlo odradiť potenciálnych votrelcov, pôsobilo ako prvá obranná línia a zabezpečilo, že rangeri budú vždy o krok vpred pred akýmikoľvek pytliakmi.

Rešpektovanie súkromia

Ďalšou výhodou termokamier v dnešnej spoločnosti, ktorá si uvedomuje súkromie, je, že neposkytujú snímky, ktoré umožňujú spoľahlivú osobnú identifikáciu, ako sú špecifické črty tváre. To je užitočné najmä v súvislosti s nariadeniami o ochrane osobných údajov, pretože to zaisťuje, že organizácia bude bezpečne dodržiavať súlad bez toho, aby premeškala potenciálne hrozby.

Nižšie uvedené video ukazuje, ako môžu nemocnice využiť tepelné zobrazovanie na zisťovanie incidentov pacientov – ako sú pády –, ktoré si vyžadujú pozornosť, bez toho, aby narúšali ich súkromie zaznamenávaním ich obrazu 24 hodín denne, 7 dní v týždni. V tomto príklade môžu pracovníci nemocnice overiť, či došlo k incidentu z kamerovej stanice a ak ide o vysoko rizikovú situáciu, nasadiť pomoc. To nielen znižuje počet falošných poplachov, ale minimalizuje prerušenia pre pacienta – niečo, čo je dôležité počas obdobia zotavenia.

Diaľkové monitorovanie teploty

Ako už názov napovedá, kamery s teplotným alarmom sú obzvlášť užitočné na snímanie tepla a monitorovanie oblastí s kritickou teplotou. Toto je obzvlášť dôležité pre dátové centrá a zdravotnícke skladovacie zariadenia. Kamery môžu k obrazu pridať tepelné informácie, vďaka čomu je možné monitorovať procesy a odhaliť abnormálne správanie pri zmene teplôt, napríklad nájsť úniky tepla v budovách alebo odhaliť anomálie v priemyselných aplikáciách, ako je prehrievanie strojov alebo motorov.

Príkladom kritického obchodného využitia by mohla byť serverová miestnosť, aby sa zabezpečilo, že všetky zariadenia bežia pri optimálnych teplotách a neprehrievajú sa. Opäť platí, že pomocou analýzy je možné identifikovať prehrievajúci sa server a odoslať výstrahu oddeleniu IT, aby sa problém vyriešil skôr, ako sa vystupňuje, čím sa potenciálne zabráni výpadkom systému a súvisiacim stratám spoločnosti, ktorá má problémy s IT.

Uvedomenie si obmedzení termálnych kamier

Hoci termokamery možno použiť na prekonanie problémov v určitých scenároch, je potrebné poznamenať, že existujú určité situácie, ktoré znižujú ich účinnosť – najmä ako samostatné riešenie. Napríklad hustá hmla a veľmi silné sneženie môžu spôsobiť problémy, dokonca aj termokamere.

Keďže termokamery detekujú objekty na základe ich sálavého tepla, môžete sa stretnúť s problémami, keď má okolie alebo pozadie rovnakú teplotu ako objekt na obrázku. Napríklad počas veľmi horúcich dní nemusia byť termokamery schopné rozlíšiť objekt od jeho okolia. V týchto prípadoch by bola potrebná vizuálna kamera na identifikáciu objektu.

Množstvo prípadov použitia

Vyzdvihli sme niekoľko príkladov využitia termokamery v praxi, ale existuje široká škála bezpečnostných aplikácií, od perimetrickej ochrany okolo priemyselných areálov, prírodných rezervácií, letísk a elektrární.

Za špecifických okolností, v porovnaní s vizuálnymi kamerami, môžu termokamery poskytnúť spoľahlivejšiu detekciu a rozpoznávanie tvaru na zvýšenie efektívneho monitorovania, a to kombináciou vysokého kontrastu obrazu s detekciou pohybu, aby sa znížili falošné poplachy a zabránilo sa zbytočným reakciám.

Prečítajte si:

Kontaktný Formulár

Ak máte akýkoľvek problém alebo otázku, kontaktujte nás. Urobíme všetko pre to, aby ste čo najrýchlejšie získali odpoveď.

odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním poskytnutých osobných údajov