Pondelok – Piatok: 09:00 – 16:00

Canex Spájanie bodov v IoT pomocou MQTT a vytváranie inteligentnejších miest a budov

| Hanwha Blog |

Publikované 3. novembra 2023
Dahua
Dahua TechMonth (WizMind): 3 dôvody, prečo používať Dahua ANPR 2.0 na parkoviskách
13. decembra 2021
Dahua
4 Spôsoby, ako zlepšiť bezpečnosť vášho sieťového videa
6. júna 2022
Axis
Získanie platného video dôkazu: Rýchle forenzné vyhľadávanie s autentifikáciou
20. januára 2023
Dahua
Dahua TechMonth (WizMind): 5 výhod detekcie nelegálneho parkovania pomocou dvoch kamier PTZ
20. decembra 2021
Dahua
Systém na správu videa: Desí vás pridanie VMS?
24. februára 2023
Dahua
Dahua TechMonth: Viditeľnosť v tme s plnofarebnou technológiou
13. januára 2023

Spájanie bodov v IoT pomocou MQTT a vytváranie inteligentnejších miest a budov

Protokol MQTT sa stal štandardom pre zdieľanie správ medzi pripojenými zariadeniami – známymi aj ako internet vecí (IoT). Poskytuje IoT senzorom (vrátane kamier) prostriedky na vzájomnú komunikáciu v rámci inteligentných miest, inteligentných budov a v rôznych odvetviach vrátane maloobchodu, zdravotníctva a výroby.

Prečo MQTT?

Protokol MQTT sa ideálne hodí pre túto aplikáciu, pretože ide o extrémne spoľahlivý a ľahký protokol na prenos správ s minimálnou šírkou pásma siete a malým kódovým zaťažením. Pomocou takzvaného prístupu „publikovať a predplatiť“ zaraďuje, zdieľa a prenáša správy vysoko efektívnym spôsobom, vďaka čomu je ideálny pre pripojenia medzi zariadeniami hosťovanými na vzdialených miestach, ktoré majú obmedzené zdroje alebo obmedzenú šírku pásma siete. Je tiež založený na otvorených štandardoch, takže má flexibilitu pri práci s obrovským množstvom zariadení v nekonečných aplikáciách vrátane pouličného osvetlenia, kontroly prístupu, monitorovania dopravy, riadenia parkovania a kvality životného prostredia.

Vďaka MQTT mnohé sieťové videokamery Hanwha Vision bezproblémovo spolupracujú s akýmkoľvek množstvom ďalších senzorov, ktoré sú v inštalácii. Znamená to, že video dohľad dokáže teraz oveľa viac ako len monitorovanie bezpečnosti – môže mať vplyv na všetky druhy obchodných a mestských operácií.

MQTT a video v tandeme oživujú mnohé sny o inteligentných mestách, budovách a maloobchode.

Praktické prehľady v reálnom čase

Počet zariadení IoT exponenciálne rastie. Aktuálne predpovede uvádzajú, že počet pripojených zariadení do konca roku 2023 celosvetovo presiahne 13,1 miliardy. To vytvára množstvo údajov a množstvo príležitostí na to, aby boli organizácie inteligentnejšie, efektívnejšie a prispôsobenejšie.

Vezmime si napríklad niekoho, kto vchádza do prázdnej budovy. Použitím protokolu MQTT ako prostriedku komunikácie medzi zariadeniami inštalovanými v budove môže príchod užívateľa spustiť celý rad akcií. Keď sa zistí, že niekto vstúpil do budovy, môže sa požiadať o zapnutie inteligentného osvetlenia a systému vykurovania alebo klimatizácie, aby bolo prostredie pre obyvateľov príjemnejšie.

Bude fungovať s nekonečno inteligentnými zariadeniami – vrátane inteligentného kávovaru. Takže keď jednotlivec prechádza cez svoju inteligentnú budovu do kuchyne, môže dokonca očakávať čerstvý nápoj, ktorý naňho čaká!

V rušnejších oblastiach môže video analytika monitorovať úroveň obsadenosti a spúšťať upozornenia, ak príde viac návštevníkov, čo má za následok prekročenie bezpečného počtu. Ľudia môžu byť automaticky nasmerovaní preč z preplnenej do inej, tichšej oblasti, čo je výsledok komunikácie zariadení pomocou protokolu MQTT a vykonania vopred definovaného postupu. Alternatívne by mohlo byť potrebných viac zamestnancov s upozorneniami odosielanými na smartfóny alebo tablety, ktoré ich požiadajú, aby sa presunuli do rušnejšej oblasti. To by sa mohlo ukázať ako užitočné najmä v nákupných centrách alebo dopravných miestach, kde je zážitok návštevníka rozhodujúci pre celkovú spokojnosť.

Prinášame „smart“ do inteligentného mesta

V celomestskom meradle by sa dalo použiť viac senzorov na monitorovanie kvality ovzdušia v uliciach mesta. Prostredníctvom MQTT je možné tieto údaje prepojiť s aktuálnymi dopravnými údajmi z kamier a cestných senzorov, aby sa zistilo, či nahromadenie zápch prispieva alebo neprispieva k poklesu kvality ovzdušia. Premávka by sa potom mohla presmerovať na menej frekventované cesty, aby sa znečistenie znížilo na prijateľnú úroveň.

Pokles kvality ovzdušia nemusí byť spôsobený len zvýšenou premávkou, ale aj mimoriadnou situáciou. V tomto prípade môže rýchla odozva uľahčená zariadeniami, ktoré medzi sebou komunikujú, zachrániť životy. Náhly pokles kvality ovzdušia by mohol spustiť obrazovku riadiacej miestnosti, ktorá by zobrazovala snímky z termálnych kamier, čím by sa potvrdilo, že požiar vytvára toxický dym. Digitálne značenie a systém verejného ozvučenia by potom mohli v záujme bezpečnosti nasmerovať verejnosť preč z oblasti. Nielenže to zabráni zhoršovaniu situácie, ale tiež to poskytuje priestor a čas na príchod prvých zasahujúcich osôb.

Dlhodobé benefity

Komunikácia MQTT medzi zariadeniami sa ukazuje ako užitočná nielen pre okamžité dopady, ale aj pre dlhodobé strategické rozhodnutia. Obchodní lídri si pri plánovaní budúcnosti čoraz viac uvedomujú hodnotu údajov. Video a IoT zariadenia sú bohatým zdrojom vizuálnych, environmentálnych, zvukových, teplotných a iných údajov. Spojenie všetkých dátových zdrojov do súvislého a ľahko pochopiteľného rozhrania umožňuje lídrom plne využiť všetky dostupné poznatky.

V maloobchode to bude mať pravdepodobne podobu ešte lepšieho pochopenia obsadenosti predajní, návštevnosti v konkrétnych oblastiach, optimálneho počtu zamestnancov a spotreby energie. Schopnosť vidieť, kedy obchody pravidelne zaznamenávajú nárast zákazníkov, môže informovať zamestnancov o rotácii. Usporiadanie predajne môže byť ovplyvnené údajmi o chôdzi a obsadenosti (a najpredávanejšie položky vysokej hodnoty môžu byť umiestnené v priestoroch, okolo ktorých chodí viac ľudí). Dokonca aj vykurovanie a vetranie je možné naprogramovať na základe toho, koľko ľudí navštívi predajňu – to samozrejme tiež zlepšuje energetickú účinnosť, pretože HVAC je v prevádzke len vtedy a tam, kde je to potrebné.

V inteligentnom meste pochopenie pohybu vozidiel a ľudí v priestore pomôže urbanistom vytvoriť cesty, chodníky a verejné priestranstvá, ktoré budú vyhovovať každému občanovi bez ohľadu na spôsob dopravy. Frekventovanejšie oblasti môžu získať väčšiu údržbu ciest, zatiaľ čo tichšie oblasti môžu využiť ďalšie pouličné hliadky. Všetci lídri inteligentných miest chcú, aby sa ich občania cítili spokojní a v bezpečí, a používanie IoT a video dát je jednoduchý spôsob, ako takmer v reálnom čase vidieť, čo sa deje, a na základe toho zlepšiť časy aj odozvy a prispôsobiť mesto potrebám jeho občanov.

MQTT + AI: ideálny pár!

Vynechať úlohu AI v týchto aplikáciách by bolo nedbalé. Dnešné videokamery ponúkajú okrem všadeprítomného strojového učenia a základnej analýzy videa aj hlboké učenie. Viac analýz je teraz možné vykonať vďaka „edge“ v samotnom zariadení, takže ďalšie údaje prichádzajúce z IoT prostredníctvom komunikácie MQTT sú neoceniteľné. Môžu sa vytvárať upozornenia, spúšťať akcie a poskytovať prehľady, ktoré sú kontextovejšie, hlbšie a užitočnejšie.

V mnohých ohľadoch je MQTT kritický pre umelú inteligenciu (AI), aby pokračovala v napredovaní v sektore videa, pretože umožňuje kamerám komunikovať s inými zariadeniami. V opačnom prípade zostanú údaje zhromaždené každým z nich utajené a ťažko použiteľné s akoukoľvek pravidelnosťou a konzistentnosťou.

Prečítajte si:

Kontaktný Formulár

Ak máte akýkoľvek problém alebo otázku, kontaktujte nás. Urobíme všetko pre to, aby ste čo najrýchlejšie získali odpoveď.

odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním poskytnutých osobných údajov