Pondelok – Piatok: 09:00 – 16:00

Canex Predchádzanie lesným požiarom pomocou digitálnej inteligencie

| Dahua Blog |

Publikované 28. apríla 2023
Axis
Thermal a Radar: Pohľad tam, kde nie je svetlo
6. januára 2023
Dahua
Predchádzanie lesným požiarom pomocou digitálnej inteligencie
28. apríla 2023
Axis
Video dohľad a GDPR: Čo sa zmení?
14. februára 2022
Axis
Prehľady založené na štatistikách optimalizujú diaľničnú sieť
15. marca 2024
Axis
Ako môžu štatistiky založené na údajoch optimalizovať zážitok z obchodu
5. apríla 2024
Dahua
Dahua TechMonth (WizMind): 3 monitorovacie funkcie termovízneho zobrazovania, ktoré potrebujete vedieť
10. januára 2022

Predchádzanie lesným požiarom pomocou digitálnej inteligencie

V roku 2020 lesné oblasti v prefektúre Dali v provincii Yunnan údajne dosiahli 1,855 milióna hektárov, čím sa zaradili medzi najlepšie v krajine. Okrem toho, že tieto pralesy absorbujú oxid uhličitý, šetria vodné zdroje a udržiavajú vodu a pôdu, ukrývajú aj veľké množstvo vzácnych divokých zvierat a rastlín. Tieto prírodné zázraky sú ohrozené, ak vypukne lesný požiar, ktorý spôsobí drastické škody a ohrozí obyvateľov lesa.

Od roku 2020 Dahua pomáha prefektúre Dali pri budovaní front-end systémov a inštalácii bezdrôtových prenosových systémov v kľúčových chránených zónach, ako aj v oblastiach náchylných na lesné požiare. Odvtedy bolo zistených viac ako 500 prípadov nezákonného používania ohňa vo voľnej prírode a 7 prípadov lesných požiarov.

24/7 monitorovanie v reálnom čase

Podiel lesov v prefektúre Dali dosiahol v roku 2020 až 65,51 %. V celej prefektúre bolo založených 28 prírodných rezervácií rôznych typov a úrovní s celkovou rozlohou 181 000 hektárov. Rozľahlý les predstavuje ekologickú bezpečnostnú bariéru, ale jeho obrovská plocha sťažuje monitorovanie lesných požiarov.

„Spálenie slamky, oheň pri varení atď. sú bežné divoké požiare, ale aj zdanlivo bezvýznamné oblasti sa môžu stať zdrojom lesných požiarov.“

povedal miestny lesník

Na nepretržité monitorovanie a pozorovanie okolitých lesných oblastí bolo zriadených viacero hliadok s nepretržitou prevádzkou s 3 ľuďmi v každej zmene (výmena každé tri dni). Hory sú vysoké a svahy strmé a niekedy sú všade tŕne, najmä v noci. Napriek tomu s pomocou modernej techniky títo usilovní lesníci vždy vytrvalo plnia svoje úlohy a povinnosti. Dvojspektrálne termovízne kamery rozmiestnené v lese umožňujú protipožiarnemu videomonitorovaciemu systému dokončiť automatickú plavbu len za 15 minút. Na základe technológie viditeľného svetla a termovízie dokáže odhaliť zdroj ohňa približne 2 metre štvorcové v rozsahu 5-10 kilometrov.

Presné viacrozmerné umiestnenie zdroja ohňa

Horľavé ihličnaté stromy, ako je borovica Yunnan a borovica Huashan, sú široko rozšírené v lesných oblastiach prefektúry Dali. V týchto oblastiach by v krátkom čase mohli začať rozsiahle lesné požiare vysokej intenzity. V prípade náhleho požiaru môže rýchle lokalizovanie zdroja požiaru predĺžiť čas na hasenie. Technológie, ako je dvojspektrálne video monitorovanie, inteligentná analýza a rozpoznávanie obrazu a trojrozmerné určovanie polohy, umožňujú inteligentnému systému zistiť požiar, rýchlo lokalizovať zdroj požiaru a automaticky odoslať poplach personálu v službe. V lesoch so stovkami hektárov (alebo dokonca tisíckami hektárov) možno zdroj požiaru presne lokalizovať do 50 metrov, čo hasičskému tímu umožňuje rýchlo sa dostať na miesto a poskytuje viac času na kontrolu požiaru.

Efektívne vyšetrovanie, hodnotenie a riešenie požiarnej situácie

Hasenie lesných požiarov si vyžaduje plnú súčinnosť frontovej línie a riadiaceho centra. Riadiace stredisko rýchlo komunikuje s frontovou líniou o stratégiách hasenia na základe skutočnej požiarnej situácie. Ako však môžu pochopiť situáciu na mieste činu, ak sú ďaleko? Táto konkrétna úloha je odovzdaná vizuálnemu video monitorovaciemu systému prevencie lesných požiarov. Tento inteligentný bezpečnostný systém synchrónne zobrazuje obrazy v reálnom čase v monitorovacom centre v kombinácii s ďalšími zodpovedajúcimi údajmi, ako je priestor, čas, typ požiaru atď. Umožňuje operátorom včas skontrolovať a posúdiť situáciu a rýchlo riešiť požiar podľa k príslušnému plánu.

Úplné pokrytie sieťového prenosu v lesných oblastiach

Vzhľadom na jeho rozsiahle oblasti môže byť prenos cenných informácií z lesa náročná úloha.

„Horská oblasť je veľká a široko rozšírená. Niekedy dokonca nie je signál mobilného telefónu. Aby veliteľské centrum videlo scénu včas, vybudovali sme aj bezdrôtový prenos s predným zariadením. Inteligentný systém pokrýva všetky video ukazuje v lese a posiela informácie o lesných požiaroch späť do riadiaceho centra v reálnom čase.“

vysvetlil technický inžinier Dahua

Video monitorovací systém prevencie lesných požiarov, ktorý Dahua pomohla vybudovať v prefektúre Dali, ponúka široké pokrytie, za každého počasia, vysoko presné a inteligentné monitorovanie 24 hodín denne, 7 dní v týždni, ktoré dokáže automaticky zistiť požiar a včas lokalizovať jeho zdroj. Včasná detekcia, hlásenie a riešenie požiarnej situácie pomocou digitálnej inteligencie môže účinne zabezpečiť bezpečnosť týchto miestnych ekologických bariér. S bohatými skúsenosťami s vývojom inteligentných protipožiarnych systémov bude Dahua pokračovať v inováciách a vytváraní technologických prelomov s cieľom chrániť naše životné prostredie a prírodné zdroje.

Prečítajte si:

Kontaktný Formulár

Ak máte akýkoľvek problém alebo otázku, kontaktujte nás. Urobíme všetko pre to, aby ste čo najrýchlejšie získali odpoveď.

odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním poskytnutých osobných údajov