Pondelok – Piatok: 09:00 – 16:00

Canex Posilnenie bezpečnosti a ochrany letísk

| Axis Blog |

Publikované 9. februára 2024
Axis
Vplyv GDPR na video dohľad
21. februára 2022
Hanwha
Prežívanie v dobe Covidovej s riešeniami od Hanwha Techwin
26. júla 2021
Axis
Aké faktory by ste mali zvážiť pre optimálny výkon analýzy videa?
4. októbra 2021
Canex
Ako funguje systém rozpoznávania Evidenčných čísel vozidiel
12. júna 2017
Dahua
Kamera „3 v 1“: Dahua TiOC prináša nové úrovne integrácie a interoperability so systémami tretích strán
8. decembra 2023
Axis
Maloobchodníci majú novú superschopnosť
23. júna 2023

Posilnenie bezpečnosti a ochrany letísk

Digitálna odbavovacia plocha a digitálna veža sú niektoré z najnovších letiskových inovácií na zvýšenie prevádzkovej efektívnosti prostredníctvom informovanosti o údajoch v reálnom čase. Ale bez ohľadu na to, či sa využívajú výhody tohto druhu digitálneho riadiaceho systému alebo optimalizuje prevádzková efektivita tradičnej odbavovacej plochy a riadiacej veže, údaje z dohľadu v reálnom čase z celého letiska zostávajú kľúčové.

Len zaistením bezpečnosti personálu a cestujúcich, čo znamená aj potrebu silnej bezpečnosti, môže prebiehať najefektívnejšia prevádzka. Na dosiahnutie bezpečnosti a ochrany na odbavovacej ploche a letisku sú nevyhnutné účinné sieťové kamery. To znamená vysokú kvalitu obrazu za každého počasia a v noci na rýchlu identifikáciu potenciálnych hrozieb v kombinácii s možnosťami analýzy hlbokého učenia na vytváranie automatických upozornení.

Aj keď sa ešte len musí urobiť krok k implementácii digitálnej odbavovacej plochy alebo veže, vylepšenie potenciálu existujúceho kamerového monitorovacieho systému môže zlepšiť efektívnosť prevádzky letiska v dôsledku robustnejšej bezpečnosti a ochrany.

Zabezpečenie perimetra letiska

Kľúčovou výzvou na perimetri letiska je zabrániť neoprávnenému prístupu. Či už ide o organizovanú inváziu viacerých osôb, ako sú klimatické protesty na letiskách v Berlíne a Mníchove v roku 2022, alebo jednotlivci konajúci samostatne, ako napríklad nedávny incident v Atlante, prerušenie si vynúti odstávky a oneskorenia prevádzky.

Najúčinnejším spôsobom ochrany perimetra je identifikácia akýchkoľvek potenciálnych znakov pokusu o vstup skôr, ako sa môžu rozšíriť, a to sa dosahuje pomocou sieťového kamerového systému, ktorý kombinuje analýzu videa edge-based. Vďaka kamerovej sieti, ktorá pokrýva celú dĺžku perimetra, jej analytická schopnosť monitoruje údaje zo všetkých pripojených zariadení a poskytuje automatické upozornenia, či už jednému operátorovi, alebo kompaktnému tímu.

Analytika dokáže klasifikovať ľudí a vozidlá a dokáže rozlíšiť aj typ vozidla. Výsledkom je, že analytika môže upozorniť operátora na potenciálne narušenie a zároveň automaticky sledovať hrozbu pomocou PTZ. Bezpečnostný tím môže potom vydať varovanie pred hrozbou alebo môže byť vyslaný bezpečnostný strážca skôr, ako dôjde k narušeniu.

Počasie so slabou viditeľnosťou a tma zvyšujú problém s identifikáciou, najmä pri dlhých vzdialenostiach, ktoré je potrebné prekonať na letisku. Technológiu, ktorá poskytuje plnofarebné video aj pri veľmi slabom osvetlení, môžu podporovať aj termokamery, ktoré poskytujú detekciu v tme a akýchkoľvek poveternostných podmienkach na veľké vzdialenosti. Pre efektívny video dohľad nad širokými oblasťami v noci alebo pri nízkej viditeľnosti je možné použiť aj radar a tieto technológie je možné aj kombinovať.

Optimalizácia bezpečnosti letísk

Vo vnútri perimetra a monitorovania prevádzky letiska je prvoradým cieľom bezpečnosť personálu a cestujúcich, pričom minimalizácia bezpečnostných upozornení tiež zabezpečuje efektívnu prevádzku letovej prevádzky. Na dosiahnutie tohto cieľa poskytuje efektívna kamerová sieť najefektívnejší a najspoľahlivejší dohľad nad letiskom.

Panoramatické kamery s vysokým rozlíšením, ktoré pokrývajú širokú oblasť letiska, poskytujú efektívne monitorovanie a zároveň znižujú počet kamier, aby sa znížili celkové náklady na vlastníctvo. Dve panoramatické kamery môžu poskytnúť 360° pohľad, namiesto použitia viacerých samostatných kamier, kde inštalácia stožiaru pre každú môže stáť až 100 000 USD, plus prevádzkové prestoje na ich inštaláciu.

Pozdĺž vzletovej a pristávacej dráhy je bezpečnostný imperatív najvyšší, s potrebou odhaliť a urýchlene reagovať na incidenty, ktoré by sa mohli vyskytnúť pri štarte alebo pristátí. Pre monitorovanie bezpečnosti je nevyhnutná vysoká kvalita obrazu, a to aj v tme a pri nízkej viditeľnosti. Keď sa však zvýši rozlíšenie kamery, môže to znížiť citlivosť na svetlo, takže kamera, ktorá dokáže splniť obe požiadavky, je životne dôležitá.

Pre zvýšenie detailov a jasnosti môže byť sledovanie podporované PTZ kamerami, ktoré poskytujú až 31x optický zoom. Letiská sú však otvorené a exponované, takže kľúčom k zaisteniu je, aby kamery, ktoré používate, mohli stále poskytovať vysokokvalitné snímky aj pri silnom vetre a počas prívalového dažďa.

V kombinácii s technológiou panoramatických a PTZ kamier umožňuje analýza hlbokého učenia upozornenia, ktoré možno nastaviť na akúkoľvek potenciálne nebezpečnú prítomnosť alebo aktivitu. Automatizované výstrahy tiež umožňujú jednému bezpečnostnému pracovníkovi dosiahnuť to, čo by inak dokázal oveľa väčší tím, čím sa znížia celkové náklady na dohľad a zvýši sa efektivita.

Bezpečnosť a ochrana na odbavovacej ploche letiska

Pri vysokej koncentrácii letiskového personálu, od logistiky až po pristávaciu posádku, ako aj pasažierov, nesie odbavovacia plocha alebo rampa vysoké bezpečnostné riziko. Zatiaľ čo efektívne monitorovanie zdravia a bezpečnosti je životne dôležité, na udržanie efektívnej prevádzky letiska sa odbavovacia plocha musí vyhýbať prestojom, a to možno dosiahnuť efektívnym používaním monitorovacích kamier.

Podobne ako na letisku, aj tu je potrebné široké pokrytie, takže panoramatické kamery sú optimálne. Aby sa zlepšil výkon obrazu na odbavovacej ploche, rozlíšenie 14MP video streamu pridáva jasnosť pre vizuálnu identifikáciu a táto vysoká kvalita obrazu je dôležitá aj pre podporu analytických upozornení.

Analýza je dôležitou funkciou na zvýšenie bezpečnosti na odbavovacej ploche zisťovaním a upozorňovaním operačných tímov na potenciálne nebezpečenstvá. To môže zahŕňať pohyb vozidiel okolo odbavovacej plochy a vývojári môžu prispôsobiť analytické aplikácie na detekciu prekážok, ako sú úlomky v dráhe rolujúceho lietadla. Analytika môže tiež pomôcť kontrolovať bezpečnosť personálu pracujúceho na odbavovacej ploche, vrátane detekcie OOP. A ak dôjde k incidentu, napríklad k požiaru, analytické výstrahy môžu zabezpečiť rýchlu reakciu na núdzové situácie a poskytnúť ďalšiu úroveň zabezpečenia pre tradičnejšie alarmy.

Efektívnosť, bezpečnosť a ochrana

Optimalizácia kamerového dohľadu na letisku a odbavovacej ploche môže zlepšiť prechod na digitálne riadiace systémy. Sieťová kamera je dokonalým snímačom a vstupné údaje, ktoré poskytuje, môžu zvýšiť prevádzkovú efektivitu minimalizovaním akýchkoľvek prerušení a zabezpečením plynulých procesov.

Ale ešte pred presunom na digitálnu odbavovaciu plochu alebo digitálnu vežu, účinný sieťový kamerový systém zvýši bezpečnosť a ochranu na celom letisku. Dá sa to dosiahnuť optimalizáciou hodnoty existujúcej siete prostredníctvom integrácie užitočných funkcií kamery a tieto vylepšenia môžu tiež znížiť celkové náklady na vlastníctvo systému sledovania.

Zistite viac o riešeniach sledovania pre letectvo: Axis Aviation

Prečítajte si:

Kontaktný Formulár

Ak máte akýkoľvek problém alebo otázku, kontaktujte nás. Urobíme všetko pre to, aby ste čo najrýchlejšie získali odpoveď.

odoslaním formulára súhlasíte so spracovaním poskytnutých osobných údajov